Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

165 de ani de la crearea Preparandiei din Năsăud

 
165 de ani de la crearea Preparandiei din Năsăud
  • 03 Dec 2023
  • 318

În urmă cu 165 de ani, la 3 decembrie 1858, lua ființă Preparandia năsăudeană a românilor uniţi.

La numai doi ani după instalarea ca prim episcop în scaunul Eparhiei de Gherla, episcopul greco-catolic Ioan Alexi, mare iubitor de neam şi un adevărat român, care ceruse preoţilor eparhiei să înfiinţeze şcoli cu predare în limba poporului acolo unde nu erau, reușește să obțină o hotărâre a Împăratului prin care se încuviinţa să se ridice la Năsăud o preparandie (școală pedagogică), cu predare în limba română. Hotărârea curții de la Viena şi planul de organizare şi funcţionare al Preparandiei de de 2 ani, a fost comunicat Episcopiei de Gherla la 3 decembrie 1858, document înregistrat cu nr. 27337 – 4083. 

La aceeași dată, vestea bună este transmisă și vicarului foreneu de atunci al Năsăudului, Pr. greco-catolic Grigore Moisil, căruia i-a revenit misiunea de a organiza deschiderea efectivă a școlii la 2 ianuarie 1859.

Preparandia năsăudeană, ca și toate celelalte școli deja existente în comunitatea „cătanelor negre” din grija vicarului foraneu al Rodnei, Ioan Marian, s-a născut din ,,sămânţa roditoare a Şcolii Ardelene”.

 

ACC

Știri din aceeași categorie