Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Președintele României participă la Blaj la comemorarea a 75 de ani de la interzicerea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică

 
Președintele României participă la Blaj la comemorarea a 75 de ani de la interzicerea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică
  • 27 Noi 2023
  • 893

Excelența Sa Klaus Werner Iohannis, Președintele României, se va afla miercuri, 29 noiembrie 2023, la Blaj, unde începând cu ora 16.00 va avea o întâlnire privată cu Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, la sediul Curiei Arhiepiscopiei Majore iar, de la ora 16.45, va fi prezent în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime”, la evenimentul „Ceasul Vinerii Mari – 75 de ani de la dezlănțuirea prigoanei împotriva Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică”.

Arestarea episcopilor greco-catolici în zilele de 27-29 octombrie 1948 și emiterea abuzivului decret 358 din 1 decembrie 1948, au marcat, așa cum spunea Fericitul Episcop Martir Ioan Suciu, „Ceasul Vinerii Mari” pentru Biserica Română Unită cu Roma. Fericiții Episcopi Martiri, urmați de numeroși preoți, călugări, călugărițe și credincioși, au parcurs un drum plin de suferințe și au oferit lumii un exemplu de credință și de verticalitate morală, care nu a putut fi sufocat de regimul comunist. Lor le este dedicată manifestarea din Catedrala Blajului, care, în prezența Preafericitul Părinte Cardinal Lucian și a Episcopilor Sinodului, se va desfășura după următorul program:

Celebrarea Te Deum-ului.

Alocuțiunea Excelenței Sale Klaus Werner Iohannis, Președintele României.

Mesajul Sfântului Scaun, transmis de Eminența Sa Cardinal Claudio Gugerotti, Prefectul al Dicasterului pentru Bisericile Orientale.

Discursul Preafericitului Părinte Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major și Mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

Prezentarea unui fragment din Scrisoarea Pastorală a Fericitului Episcop Martir Ioan Suciu: Diac. Prof. Ion Buzași.

Intonarea Imnului Fericiților Episcopi martiri. Soprana Antonia Beteag, acompaniată de autorii imnului: Camelia, Benedict și Francisc Opreanu.

Din motive organizatorice, accesul în Catedrala „Sfânta Treime”  va fi permis până la ora 16.30.

Evenimentul va fi transmis în direct de Televiziunea Angelus TV și de Radio Blaj TV.

Transmisiunea video va fi disponibilă pe canalul youtube Radio Blaj TV, în linkul https://www.youtube.com/watch?v=HZ1L0sCGePc și poate fi preluată de orice trust media interesat.

Biroul de presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și FăgărașSursa:https://bisericaromanaunita.ro