Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

PS John Michael a celebrat și predicat în Catedrala din Cluj

 
PS John Michael a celebrat și predicat în Catedrala din Cluj
  • 30 Oct 2023
  • 563

Mesaj de credință transmis în Catedrala clujeană de Episcopul românilor greco-catolici din Statele Unite ale Americii și Canada 

Episcopul românilor greco-catolici din Statele Unite ale Americii și din Canada, Preasfinția Sa John Michael Botean, Episcop de Canton – Ohio, a celebrat Sfânta Liturghie arhierească, duminică, 29 octombrie 2023, în Catedrala episcopală din Cluj-Napoca, împreună cu Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla. Au ajutat la celebrare studenți ai Seminarului Teologic eparhial, răspunsurile liturgice fiind date, ca în fiecare duminică, de Corul „Angeli” al Catedralei.

La masa Altarului au concelebrat, alături de Ierarhi, pr. Vasile Tofană SJ, Vicar general al Eparhiei de Cluj-Gherla, și preoții care slujesc în catedrală. Au fost prezenți în catedrală și membri Consiliului general al Asociației Generale a Românilor Uniți, Greco-Catolici (AGRU) la nivel național, nou aleși în cadrul Adunării generale AGRU desfășurată la Cluj în aceste zile. Preasfinția Sa John Michael Botean a răspuns invitației de a rosti, în limba română, cuvântul de învățătură pe baza Evangheliei duminicii, „a Învierii Fiicei lui Iair” (Lc 8,54). A adresat un mesaj de credință, prin cele „două povești” din citatul evanghelic, având ca protagoniste o fetiță și o femeie, ambele afectate de boală, și cărora Isus le redă viața.

Acest pasaj, a observat Ierarhul american, acordă o atenție deosebită cifrei „12”: fiica lui Iair are 12 ani, femeia are boala – care i-a fost vindecată prin atingerea de Isus -, tot de 12 ani – această cifră, care corespunde și orelor din zi (AM și PM), și lunilor din an, a arătat Ierarhul, relevă de fapt o ciclicitate, sosirea periodică, a „unui moment de alegere”. În pasajul evanghelic, a fost un moment de alegere, „nu numai pentru femeie și pentru fetiță, dar și pentru părinții fetiței, și pentru cei din jur, care îl îmbulzeau pe Isus, și pentru apostoli”. Deși, după legea lui Moise, femeia nu ar fi avut voie să atingă pe nimeni, ea l-a atins pe Isus – l-a atins cu credință – și Isus i-a spus: „Îndrăznește, fiică, credința ta te-a salvat”. Isus a trecut de granițele normalității femeii – starea de boală, de excluziune socială -, și a vindecat-o. Dar, a subliniat PS John Michael, femeia a fost vindecată „de Isus și de credința ei”.

Când Isus a ajuns la casa lui Iair, deși pentru toți cei de acolo «normalitatea» era moartea, erau convinși că fiica lui Iair murise, și de această dată – ca în cazul vindecării femeii – Isus se afla „într-un alt plan”, „într-o lume paralelă”, într-o altă realitate decât cea pe care o experimenta mulțimea, care chiar a ironizat afirmația lui Isus că fetița «nu a murit, ci doarme». Isus „a mers, a luat fetița de mână și i-a zis: «Copilă, scoală-te!» și fetița s-a întors la viață”. Așadar, prin ceea ce a făcut, Isus a transmis celor care îl ironizau și mai ales părinților copilei un mesaj de credință: „Numai să aveți încredere și fetița voastră va fi salvată, va fi vindecată. Și așa a făcut.”

Preasfinția Sa John Michael a explicat: „și credința, și cuvântul «încredere», sunt pe aceeași «bază», au la rădăcină aceleași litere, adică: «cred»”. Prin urmare, „dacă vrem să urmăm planul lui Dumnezeu și nu planul nostru, noi, care presupunem că știm voia lui Dumnezeu și gândurile care sunt în mintea lui Dumnezeu, trebuie să lăsăm la o parte toate prezumțiile noastre; și să răspundem la toate mișcările dumnezeiești cu un singur cuvânt, sau, poate, două cuvinte: «cred», sau «cred, Doamne» – un act de încredere în Cel care ne iubește, ne mântuiește și ne are în Inima Lui infinită, nu numai acum, când trăim în timp și spațiu, ci în veci. Dumnezeu nu ne-a creat pentru nimic, să se joace cu noi o perioadă și să ne lase în pământ, ne-a creat așa încât fiecare dintre noi este un vis deosebit din partea lui Dumnezeu. Deci, când avem încredere în Dumnezeu, în Isus și putem să zicem «cred, Doamne», «cred în Tine, Doamne», Isus ne răspunde: «Și Eu am încredere în tine. Te-am creat pentru o viață de iubire, de dragoste, o viață eternă. Nu te teme, credința ta te va salva».”

După celebrare, Preasfinția Sa Claudiu a mulțumit lui Dumnezeu pentru „darul pe care ni l-a făcut în aceste zile prin prezența Preasfințitului John Michael”, i-a mulțumit și lui „pentru prietenie, pentru apropiere, pentru că ne-a însoțit cu rugăciunea și cu binecuvântarea sa”.  A reamintit începerea, de luni, 30 octombrie 2023, la Blaj, a sesiunii de toamnă a Sinodului Episcopilor BRU. A invitat credincioșii să fie alături de Ierarhi în rugăciune, „pentru că aceasta este Biserica: fiecare în slujirea lui, dar toți împreună în rugăciune pentru ca voia Domnului să se facă în Biserica noastră, în țara noastră, în lumea în care trăim”.

A încheiat prin cuvintele: „Preoții și Episcopii, după rugăciunea Amvonului, spun în taină o rugăciune în care-I cer lui Cristos, la sfârșit de Liturghie, «să umple inimile noastre de bucurie și de veselie». Fie ca aceste momente de har în care ne rugăm împreună, în care ne simțim cu adevărat o familie – Familia lui Dumnezeu -, să umple de bucurie și de veselie inimile noastre și bucuria și veselia aceasta să rămână, indiferent de ceea ce se întâmplă în lumea în care trăim. Fiindcă, această bucurie, această veselie, precum pacea pe care Cristos o dă, nu depind de faptul că lucrurile merg bine sau nu, ci de faptul că Isus este prezent în sufletele noastre.”

În acest spirit al speranței, cu suflete pline de pacea lui Dumnezeu, credincioșii s-au îndreptat spre casele lor, în timp ce corul cânta Imnul Episcopilor greco-catolici martiri, reamintind comemorarea, în aceste zile, a arestării lor, a începutului căii crucii lor pe urmele Domnului, pe care pășind cu vrednicie, prin credință, au dobândit de la Dumnezeu mântuirea și cununa de martiri.

Oaspete, pentru câteva zile, al Eparhiei de Cluj-Gherla, Preasfinția Sa John Michael Botean (v. aici – scurtă prezentare a Ierarhului) a participat și în după-amiaza de vineri, 27 octombrie 2023, în Catedrala „Schimbarea la Față”, la seara de veghe în memoria „nopții arestării”, în urmă cu 75 de ani, a Fericiților martiri ai BRU, unindu-se în rugăciune cu Episcopul de Cluj-Gherla, cu preoții credincioșii clujeni, în comuniune în acea zi și cu Sfântul Părinte Francisc în invocarea păcii și a ocrotirii cerești peste Israel, Fâșia Gaza, Ucraina și peste întreaga lume.

 


 Sursa:eparhiaclujgherla.ro