Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

În Nicaragua, revocat statutul juridic al Societății lui Isus; teroare și represiune în țară

 
În Nicaragua, revocat statutul juridic al Societății lui Isus; teroare și represiune în țară
  • 25 Aug 2023
  • 594

În Nicaragua, agresiunea nejustificată împotriva iezuiților continuă într-un context general de represiune. Provincia Americii Centrale a Societății lui Isus deplânge măsura prin care guvernul condus de Daniel Ortega a revocat statutul legal al iezuiților și vorbește de o represiune sistematică calificată drept crimă împotriva umanității, cu scopul de a instaura pe deplin un regim totalitar.

Provincia iezuiților din America Centrală condamnă cu fermitate măsura prin care autoritățile din Nicaragua au revocat statutul juridic al Societății lui Isus. Într-un comunicat, datat 23 august 2023, iezuiții deplâng "noua agresiune" împotriva ordinului religios fondat de sfântul Ignațiu de Loyola, un act care se înscrie în politica de teroare împotriva populației din Nicaragua și în "represiunea cea mai sistematică pe care guvernul Ortega o desfășoară la nivel național" și pe care un grup de experți înființat în Nicaragua de către ONU a calificat-o deja drept "crimă împotriva umanității".

Spre un regim totalitar

Potrivit provinciei din America Centrală a Societății lui Isus, măsura vizează "instaurarea deplină a unui regim totalitar", de care sunt responsabili președintele și vicepreședintele Nicaraguei, vinovați de obstrucționarea "independenței și neutralității sistemului judiciar".  Comunicatul face apel la liderii țării să înceteze represiunea în curs și să favorizeze o "soluție rezonabilă în care să prevaleze adevărul, justiția, dialogul, respectarea drepturilor omului și statul de drept".

Mii de victime ale represiunii

În Nicaragua, monseniorul Álvarez este închis de un an. ONU și Comisia interamericană pentru drepturile omului cer ca prelatul să fie eliberat. Cele două instituții cer, de asemenea, respectarea deplină a libertății și identității iezuiților și a persoanelor care lucrează cu ei. Societatea lui Isus din Nicaragua își exprimă comuniunea cu "miile de victime nicaraguane care așteaptă dreptate și reparații pentru daunele provocate de actualul guvern" și își exprimă "recunoștința pentru nenumăratele expresii de recunoaștere, sprijin și solidaritate primite" în urma intensificării ultrajelor.

Nicio posibilitate de reparație

Decizia guvernamentală 105/2023 prevede ca bunurile imobile și mobile ale Societății lui Isus din Nicaragua să fie transferate statului. Ca și în celelalte cazuri de anulare a personalității juridice stabilite de către actualul regim, începând din 2018, decizia a fost luată fără ca procedurile administrative stabilite prin lege să fi fost finalizate. Iezuiților nu li se oferă posibilitatea de a face apel la un judecător imparțial. 

Înainte de această ultimă măsură represivă, cu aproximativ o săptămână în urmă, guvernul Ortega a confiscat Universitatea Central-Americană din Nicaragua (UCA), fondată de iezuiți, și reședință a iezuiților din Managua, sub pretextul combaterii terorismului, fără a le permite celor care locuiau acolo să își ia bunurile personale. Cu doar cinci zile în urmă, la 19 august, s-a împlinit un an de la arestarea monseniorului Rolando Álvarez, episcop de Matagalpa și administrator apostolic de Estelí, care a fost condamnat la 26 de ani de închisoare fără proces, sub acuzația de conspirație împotriva integrității naționale și de propagare de știri false. De atunci, persecuția împotriva Bisericii Catolice s-a intensificat în țară.Sursa:vaticannews.va.ro