Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, reprezentată la Ziua Mondială a Tineretului (ZMT) - Lisabona, 2023

 
Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, reprezentată la Ziua Mondială a Tineretului (ZMT) - Lisabona, 2023
  • 29 Iul 2023
  • 846

Vor porni la drum spre noua ediție a Zilei Mondiale a Tineretului (ZMT) - programată la Lisabona, în perioada 1-6 august 2023 - în lumina tinereții Mariei, Maica lui Dumnezeu, avându-l în mijlocul lor pe Preasfințitul Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, un grup de 69 de tineri. 

Un număr de 43 de tineri din acest grup sunt din Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla. Lor li se vor alătura 6 tineri din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș și alți 20 de tineri de la Misiunea Greco-Catolică Română din Paris, însoțiți de preotul lor, pr. Alin Cîndea, preot misionar la Paris și membru al Biroului pentru pastorația tinerilor și a copiilor din cadrul Episcopiei de Cluj-Gherla. Ca membri ai aceluiași birou, vor însoți tinerii: pr. Marius Alin Cîmpean (îndrumător spiritual al Misiunii pentru studenți Lux Mundi și membru al Asociației Zileos), responsabil al grupului, pr. Sebastian Peștelan (asistent spiritual general ASTRU), preot însoțitor, și, sr. Maximiliana (din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare). De asemenea, însoțitori voluntari vor fi: sora Mihaela (din Congregația Surorilor Maicii Domnului) și Emanuel Socaciu, președinte ASTRU-Cluj.
 
Pregătirea pentru ZMT, tinerii din Eparhia de Cluj-Gherla au făcut-o mai întâi prin rugăciune. Împreună cu Preasfinția Sa Claudiu, au cerut binecuvântarea Cerului pentru acest pelerinaj, la o seară de Adorație Euharistică, joi, 27 iulie 2023, în capela Mănăstirii Maicii Domnului, Sanctuar Arhiepiscopal Major din Cluj-Napoca. Ierarhul, preoții prezenți și tinerii au înălțat spre Dumnezeu rugăciunea lor „în armonie cu întreaga Biserică, ca drum de pregătire a Zilei Mondiale a Tineretului”. Coordonarea muzicală a fost asigurată de sora Dominica CMD. Programul de adorație s-a desfășurat și cu participarea altor surori ale Congregației Maicii Domnului, care însoțesc și vor însoți prin rugăciune pelerinajul tinerilor.
 
În zilele cuprinse între 1 și 6 august 2023, în capitala Portugaliei se vor întâlni, și îl vor întâlni pe Sfântul Părinte, Papa Francisc, în jur de două milioane de tineri din toată lumea, plecați, fiecare, „în grabă” din familiile și comunitățile lor, pentru a primi în inimi bucuria iubirii lui Dumnezeu și a o dărui apoi celorlalți, a o răspândi în întreaga lume. 
 
Tinerii reuniți în jurul Preasfinției Sale Claudiu Lucian Pop se vor alătura, la acest pelerinaj, celorlalți tineri din întreaga țară și Episcopilor: Preasfinția Sa Virgil Bercea, Episcop greco-catolic de Oradea, Preasfinția Sa József-Csaba Pál, Episcop romano-catolic de Timișoara și Preasfinția Sa László Böcskei, Episcop romano-catolic de Oradea. Peste 400 de tineri vor reprezenta România la ZMT - Lisabona, 2023. 
 
Actuala ediție a Zilei Mondiale a Tineretului, cea de-a 38-a, se va desfășura în lumina cuvintelor Sfântului evanghelist Luca, despre vizita tinerei Fecioare Maria la verișoara sa, Elisabeta. Prin tema aleasă - „Ridicându-se, Maria s-a dus în grabă” (Lc 1,39) Sfântul Părinte Francisc invită tinerii să pornească pe urmele unei tinere asemenea lor: Preasfânta Fecioară Maria. Îi invită să o urmeze, spre a fi molipsiți de avântul ei, de bucuria ei, de iubirea ei.
 
În mesaj, Papa afirmă: „Maria este exemplu de tânăr care nu pierde timp pentru a căuta atenția sau consensul celorlalți - așa cum se întâmplă atunci când depindem de acele «îmi place» pe social media -, ci se mișcă pentru a căuta relația mai autentică, aceea care vine din întâlnire, din împărtășire, din iubire și din slujire.”
 
Este ceea ce speră și tinerii reprezentanți ai Eparhiei de Cluj-Gherla, sau cei de la Paris, să găsească la Lisabona, după ani îndelungați de izolare și pandemie: adevărata întâlnire a unora cu alții, pentru trăi împreună, și împreună cu Preasfânta Fecioară Maria, adevărata întâlnire cu Dumnezeu.
 
• Video - Adorație Euharistică în pregătirea ZMT, Lisabona - 2023:Sursa:eparhiaclujgherla.ro