Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Adunarea preoților Eparhiei de Cluj-Gherla

 
Adunarea preoților Eparhiei de Cluj-Gherla
  • 01 Iul 2023
  • 467

Adunarea preoților Eparhiei de Cluj-Gherl sub binecuvântarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel și a Fericitului Arhiereu Iuliu Hossu

La invitația Preasfinției Sale Claudiu, Episcopul eparhial, preoții Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla s-au întâlnit la Catedrala Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea, vineri 30 iunie 2023. Adunarea eparhială a preoților a început cu rugăciune, Ierarhul și preoții au celebrat o Oră canonică în capela „Sfântul Iosif” din incinta Catedralei în construcție, care se înalță în centrul mun. Cluj-Napoca ca simbol al reînnoirii Bisericii Române Unite, rodire a jertfei, revărsare a luminii credinței înaintașilor.

Preasfinția Sa Claudiu s-a adresat preoților pe care îi are în păstorire, mulțumindu-le și exprimându-și bucuria pentru momentele de comuniune, împărtășire și rugăciune. A așezat întâlnirea sub binecuvântarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, „modelele noastre de păstori”, a căror sărbătoare s-a celebrat la 29 iunie. Le-a amintit că ceea ce caracterizează legătura dintre Ierarh și preoți este de fapt „comuniunea spirituală, rugăciunea și unirea în misiunea încredințată de Bunul Dumnezeu, în Eparhia de Cluj-Gherla”.

A privit apoi spre anul pastoral care se apropie de încheiere, având tema „Sfânta Liturghie, ospățul Familiei lui Dumnezeu”, și l-a caracterizat ca pe „un an bogat, în care Biroul pentru Evanghelizare și Cateheză împreună cu Biroul pentru Comunicații Sociale au muncit împreună foarte mult, și dvs. ați încercat să implementați la nivel local ceea ce ei au propus, sau ceea ce ați avut ca idei, proiecte, pentru a face în așa fel încât cel mai mare tezaur pe care îl avem, Sfânta Liturghie, nu doar să fie celebrată, ci să fie cât mai mult divulgată înspre credincioși, ca ei să participe, dar să și înțeleagă tot mai mult taina la care participă, și, înțelegând, să se umple de lumina și de harurile care izvorăsc din această minunată taină”.

Preasfinția Sa Claudiu a mărturisit, totodată, intenția ca tema anului următor pastoral să fie legată de rugăciune, „rugăciunea ca și comuniune sau dialog în Familia lui Dumnezeu”, deci, a menționat, „continuă reflecția cu privire la Familia lui Dumnezeu, dar intrând în acest minunat limbaj pe care îl avem cu Dumnezeu și între noi, cel al rugăciunii”. În încheiere, Ierarhul a încredințat preoților câteva intenții de rugăciune cu privire la proiecte frumoase pentru viitor, între care unele legate de cinstirea memoriei și punerea în lumină a vieții și personalității Fericitului Episcop martir Iuliu Hossu, dar și intenția continuării și finalizării, în perioada următoare, a construcției Catedralei Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea

În continuarea întâlnirii, au fost abordate și aspecte legate de învățământul teologic greco-catolic la toate nivelurile: pr. Florin Bozântan a vorbit despre Facultatea de Teologie Greco-Catolică și Seminarul teologic eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul”, despre necesitatea promovării acestor instituții care pot oferi tinerilor nu doar o cale de formare spirituală, ci și oportunități în cariera și activitatea viitoare, iar pr. Daniel Avram a transmis invitația conducerii Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu” de a fi consultată pagina web care prezintă această instituție: www.liceulimicu.ro. De asemenea, pr. Daniel Avram, ca director al Editurii „Viața Creștină”, a prezentat preoților, și i-a rugat să prezinte la rândul lor credincioșilor câteva cărți de rugăciune și lectură spre folos și hrană spirituală pentru suflet – www.viata-crestina.ro.

Întăriți în încredere și speranță prin întâlnirea unii cu alții și cu Ierarhul lor, în jurul și în prezența Mântuitorului, preoții au pornit din nou, fiecare spre parohia sau misiunea proprie. Prin rugăciunea și activitatea pe care o împlinesc în via Domnului, Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla își continuă drumul. O bogăție a anului 2023, care aduce lumină în sufletele clericilor, a persoanelor consacrate și a credincioșilor acestei Eparhii de Dumnezeu binecuvântată, este comemorarea generațiilor de martiri și mărturisitori – care au păstrat vie Biserica Greco-Catolică în perioada de clandestinitate, apărând, cu preț de jertfă, credința ei în unire cu Roma – la împlinirea a 75 de ani de la scoaterea acestei Biserici în afara legii, precum și aniversarea celor 170 de ani de la întemeierea Eparhiei de Cluj-Gherla sub ocrotirea Sfântului Iosif. În viața Bisericii, Fericiții Episcopi și toți mărturisitorii credinței au oferit, fiecare, modele de rugăciune personală permanentă și de viețuire creștină intensă chiar în vremuri dificile.Sursa:eparhiaclujgherla.ro