Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Petru și Pavel, apostoli îndrăgostiți de Domnul și coloane ale credinței

 
Petru și Pavel, apostoli îndrăgostiți de Domnul și coloane ale credinței
  • 29 Iun 2023
  • 494

Papa Francisc a prezidat joi, 29 iunie a.c., în bazilica San Pietro, Sfânta Liturghie a solemnității Sfinților Apostoli Petru și Pavel, care au îndurat martiriul la Roma din dragoste pentru Cristos în primul secol al erei creștine.

La Sfânta Liturghie au luat parte, printre alții, arhiepiscopii mitropoliți care au fost numiți în ultimul an și care au primit cu această ocazie pallium-ul sacru, simbol al comuniunii depline cu Scaunul Apostolic al lui Petru. Ca și în alți ani, a asistat la celebrarea euharistică o delegație ortodoxă trimisă la Roma pentru această solemnitate de patriarhul ecumenic Bartolomeu.

În omilia sa, papa a remarcat că în timp ce contemplăm viața Sfinților Petru și Pavel - ”doi apostoli îndrăgostiți de Domnul” și ”două coloane ale credinței Bisericii” - Evanghelia solemnității ne întâmpină cu întrebarea pe care Isus o pune discipolilor săi: ”Voi cine spuneți că sunt eu?” (Mt 16,15). Este ”întrebarea fundamentală, cea mai importantă: cine este Isus pentru mine, cine este Isus în viața mea?”. În omilia sa, papa a prezentat felul în care cei doi apostoli au răspuns la întrebarea Domnului, ajungând, practic, să se identifice cu Cristos și să-și dea viața pentru El.
Papa Francisc: ”Frați și surori, să-i sărbătorim pe Petru și Pavel. Ei au răspuns la întrebarea fundamentală a vieții – cine este Isus pentru mine? – trăind urmarea [lui Cristos] și vestind Evanghelia. E frumos să creștem ca Biserică a urmării [lui Cristos], ca Biserică umilă care nu consideră niciodată scontată căutarea Domnului. E frumos dacă devenim o Biserică ce este în același timp extrovertită, care nu-și află bucuria în lucrurile lumii, ci în vestirea Evangheliei către lume, pentru a semăna în inima persoanelor întrebarea despre Dumnezeu. A-L duce pretutindeni, cu smerenie și bucurie, pe Domnul Isus: în orașul nostru, Roma, în familiile noastre, în relații și în cartiere, în societatea civilă, în Biserică, în politică, în lumea întreagă, mai ales acolo unde se acumulează sărăcie, degradare și marginalizare”.

Făcând referință, la finalul omiliei, la faptul că mai mulți arhiepiscopi au primit pallium-ul sacru, semn al comuniunii cu Biserica Romei, papa i-a îndemnat să fie asemenea Sfinților Petru și Pavel. ”Fiți discipoli în urmare și apostoli în vestire”, a subliniat papa, ”duceți frumusețea Evangheliei pretutindeni, împreună cu întregul Popor al lui Dumnezeu!”.

Salutând cu afecțiune delegația ortodoxă a Patriarhiei Ecumenice de la Istanbul, trimisă cu această ocazie la Roma de ”prea scumpul frate” Bartolomeu, papa le-a mulțumit pentru prezența lor și i-a îndemnat: ”Să mergem mai departe împreună, în urmarea [lui Cristos] și în vestirea Cuvântului, crescând în fraternitate! Petru și Pavel să ne însoțească și să mijlocească pentru noi toți!”.Sursa:vaticannews.va.ro