Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Iertarea în cuplu, un cadou pentru întreaga familie

 
Iertarea în cuplu, un cadou pentru întreaga familie
  • 30 Apr 2023
  • 554

Dacă este sigur că iubirea dintre soți le face mult bine copiiloraceștia s-ar putea să se îndoiască de ea dacă nu se manifestă prin acțiuni. Iubirea se arată prin cele trei caracteristici ale sale: tandrețea, slujirea și iertareaÎn ceea ce privește iertarea, cum le putem cere copiilor să se ierte dacă nu-și văd părinți spunându-și: „Îți cer iertare”?

Copiii își cer iertarea mai ușor decât adulții, pentru că au mai puțin amor-propriu și fiind de mai puțin timp în această lume, nu sunt predispuși la ranchiună persistentă. Având parte de o inocență încă proaspătă, îi face să sufere mai mult din cauza anomaliei unei relații pentru a-și dori să se repare mai repede. Mai mult, copiii cred cu ușurință că adulții au dreptate, cu atât mai mult pentru a restabili adevărul trebuie să le cerem iertare. De fiecare dată când ne cerem iertare este o oportunitate de a-i educa la iertare; prin puterea exemplului. Iertarea nu este o slăbiciune, ci o putere ce se cultivă. Să știi să-ți recunoști greșelile în mod deschis îți deschide mult mai multe posibilități decât cultivarea neliniștii interioare căutând vinovații întotdeauna în altă parte. Relația conjugală este presărată și cu unele dispute pe care copilul le percepe foarte bine, chiar și atunci când nu participă la acestea. Prin urmare, este normal să primească și reversul acestora prin reconcilierea între soți.

Dificil, dar simplu, actul de iertare se bazează pe voință: „Vreau sau nu vreau” și nu pe „Pot sau nu pot”, deoarece iertarea nu este meritată, ci este acordată gratuit, focusându-se pe persoană și nu pe acțiunile sale. Consecințele sunt imense: încrederea restabilită, cu riscul de a aștepta dacă celălalt nu este pregătit încă, o nouă pace mai potrivită cu realitatea, un adevăr mai evident pentru întreaga familie.

Cel mai bun moment pentru a cere iertare

În măsura în care tatăl îi poate spune mamei: „Îmi pare rău, draga mea, că ți-am greșit”, copilul recunoaște capacitatea tatălui său de a recunoaște realitatea și de a continua să iubească. Autoritatea părintească iese mai întărită, dacă procesul este clar detaliat, fără auto-învinovățire, punctual și precis. Copilul își dă seama că uneori dragostea este în declinși cere să fie reparată.

Rugăciunea de seară este locul în care pot fi schimbate aceste iertări simple, unice, care încântă întreaga familie. Philippe și Béatrice, care au parcurs programul ”Tobie și Sara” pentru a-i ajuta să găsească soluții la disputele conjugale, au găsit o complicitate deplină cu copiii lor, care așteptau cu nerăbdare împăcarea părinților lor.

Adolescenții care iubesc adevărul vor ști să distingă între greșelile noastre și adevăratele noastre exigențe, vor fi atinși de dorința noastră de milă. În ceea ce privește copiii care au crescut, este întotdeauna bine, de exemplu în scris, să se revină asupra rănilor care ar fi putut să-și lase amprenta. Filmele minunate, precum Fireproof sau Vocea iertării, pun în valoare puterea iertării de a restabili dragostea în familiile cele mai rănite. Iertarea ne golește de otrava urii și ne îmbracă cu o mantie de pace.

 

Traducere: ACCSursa:aleteia.org