Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Cuvintele care îi distrug pe copii

 
Cuvintele care îi distrug pe copii
  • 03 Apr 2023
  • 953

Furia, oboseala și frustrarea care provin din problemele de zi cu zi pot să ne exaspereze și să ne facă să spunem lucruri pe care în realitate nu le credem. Cele pe care le raportăm aici sunt unele dintre cele mai rele combinații de cuvinte pe care le putem spune copiilor noștri. Efectele acestor cuvinte pot merge dincolo de ceea ce voi vă imaginați și de ceea ce fiii voștri pot controla.

          Citiți cu atenție și gândiți-vă de multe ori înainte de a spune lucruri de genul acesta...

1. „Nu faci niciodată nimic bun”

          Nimănui nu-i place să i se spună un asemenea lucru. Dacă fiul dumneavoastră a făcut o greșeală, respirați profund și gândiți-vă la ceea ce este cel mai important. Răspunsul va fi întotdeauna același: fiii voștri sunt mai importanți decât orice altceva.

2. „Aș vrea ca să te asemeni mai mult cu fratele tău”

          Nu câștigăm nimic comparându-ne copiii, ci doar creăm resentimente în jurul membrilor familiei. Evitați orice comparație. Toți suntem diferiți și unici și toți suntem speciali în felul nostru.

3. „Ești gras/urât/prost”

          Copiii noștri cred tot ceea ce spunem. Pentru ei suntem sursa cea mai fiabilă de informații și, de asemenea, sursa principală de iubire. Nu deteriorați stima de sine a copiilor voștri cu adjective negative. Este mai bine să recunoașteți punctele lor forte decât să le accentuați pe cele negative.

4. „Mi-e rușine de tine”

          Dacă copilul dumneavoastă are tendința de a atrage atenția în public, făcând lucruri cum ar fi țipatul, alergatul sau cântatul, poate că are nevoie doar de mai multă atenție. Nu-i spuneți aceste lucruri în fața prietenilor și nici în privat. De ce nu organizați un spectacol în casă în care el să fie principalul protagonist? Astfel puteți descoperi latura lui artistică și vă puteți distra în familie.

5. „Era mai bine dacă nu te nășteai”

          Nu cred că există lucru mai rău spus unui copil decât acesta. Niciodată, în nicio circumstanță, nu trebuie să spuneți astfel de lucruri copiilor, nici măcar în glumă. Toți avem nevoie să ne știm iubiți și doriți, indiferent de greșelile pe care le facem.

6. „M-am obosit și nu îți mai vreau binele”

          Uneori, fără să ne dăm seama, cădem în jocurile de cuvinte ale copiilor noștri. După ce le explicați de mai multe ori copiilor de ce nu este bine să facă anumite lucruri, ei se enervează, se apucă de plâns și vă spun că nu vă mai vor binele și că nu vă mai iubesc. Răspunsul cel mai ușor ar fi să le spuneți același lucru, dar ar fi foarte dăunător. Printr-o reacție corectă ar trebui să îi explicați din nou de ce nu poate face un anumit lucru și să îi amintiți că îl iubiți mereu, deși este foarte indisciplinat cu voi. Va învăța mai mult decât vă puteți imagina.

7. „Nu plânge, nu este nimic grav”

          „Cât pot să fie de mari problemele copiilor? Sunt doar copii, nu au griji, tristeți, dezamăgiri și temeri”. Este o greșeală pe care noi adulții o facem des. Copiii au o capacitate emoțională egală sau chiar superioară față de adulți. Și atunci, problemele lor nu sunt într-un anumit mod și ele mari? Niciodată nu desconsiderați o teamă, o îndoială sau un conflict prin care trece copilul vostru. Ajutați-l să depășească problema și să reacționeze într-un mod sănătos.

          Cu mici ajustări și luând în considerare întotdeauna sentimentele și bunăstarea copiilor noștri, putem evita aceste fraze atât de negative și putem avea o relație de iubire, protecție și bunăstare în familie.

 

Traducere: Liviu UrsuSursa:it.aleteia.org