Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Nu o idee despre Isus, ci întâlnirea cu El ne mântuiește: papa Francisc, la cateheza audienței generale

 
Nu o idee despre Isus, ci întâlnirea cu El ne mântuiește: papa Francisc, la cateheza audienței generale
  • 30 Mar 2023
  • 703

La cateheza audienței generale de miercuri, 29 martie 2023, papa Francisc a vorbit zecilor de mii de romani și pelerini despre ”pasiunea pentru Evanghelie” a sfântului apostol Paul. Nu ideile despre Isus aduc mântuirea, a subliniat papa remarcând că pe apostolul Paul nu l-a schimbat o anumită convingere, ci întâlnirea cu Domnul înviat.

”Ceea ce schimbă o viață este întâlnirea cu Domnul”: a spus papa Francisc la cateheza audienței generale de miercuri, 29 martie a.c., în Piața Sfântul Petru, cu participarea a mii de romani și de pelerini de pe toate continentele.

Papa a continuat miercuri catehezele dedicate zelului apostolic și a început să prezinte primul dintr-o serie de exemple despre ceea ce înseamnă ”pasiunea pentru Evanghelie”. ”Primul martor este, firește, apostolul Paul”, a subliniat papa Francisc, care a adăugat că acestui apostol îi va dedica două cateheze.

Din scrierile Noului Testament rezultă că povestea de viață și credință a apostolului Paul arată zelul său pentru Evanghelie după ce s-a convertit la creștinism, un zel care a luat locul precedentului atașament față de iudaism. În realitate, ”Cristos este cel care convertește zelul său, de la Lege la Evanghelie”, astfel că, avântul său inițial, prin care voia să distrugă Biserica, se schimbă și apoi edifică Biserica. De la distrugere, la edificare, așadar. Ce s-a schimbat în Paul și în ce sens zelul său pentru slava lui Dumnezeu a fost transformat?

Papa Francisc: ”În cazul lui Paul, ceea ce l-a schimbat nu este o simplă idee sau o convingere, ci întâlnirea cu Domnul înviat. Nu uitați acest lucru: ceea ce schimbă o viață este întâlnirea cu Domnul. Pentru Saul, întâlnirea cu Domnul înviat a fost cea care a transformat întreaga lui ființă. Umanitatea lui Paul, pasiunea lui pentru Dumnezeu și gloria sa nu este nimicită, ci transformată, convertită de Duhul Sfânt. Unicul care poate să schimbe inimile este Duhul Sfânt. La fel este pentru oricare aspect al vieții lui. Exact cum se întâmplă cu Euharistia: pâinea și vinul nu dispar, dar devin Trupul și Sângele lui Cristos. Zelul lui Paul rămâne, dar devine zel pentru Cristos. Se schimbă sensul, dar zelul e același”.

Se poate spune, de aceea, că ”pasiunea pentru Evanghelie nu este o chestiune de înțelegere sau de studii, care sunt totuși necesare dar nu o generează. Înseamnă mai degrabă a reparcurge aceeași experiență de cădere și înviere pe care Saul/Paul a trăit-o și care este la originea transformării avântului său apostolic”. Papa a spus că, în această privință, ”există în istorie numeroși teologi atei: a studia este folositor, dar nu generează noua viață a harului”. După cum, lipsa întâlnirii personale cu Cristos arată că se poate ajunge la ”un creștinism nu spun fără Isus, dar cu un Isus abstract. Când Isus intră în viața ta, după cum a intrat în viața lui Paul, Isus intră și schimbă totul”.

Schimbarea care a avut loc în viața apostolului Paul, care din prigonitor a devenit apostol al lui Cristos, arată că ”în el se observă un fel de paradox. Într-adevăr, până când el se consideră drept înaintea lui Dumnezeu, el se simte autorizat să prigonească, să aresteze, chiar să ucidă, ca în cazul lui Ștefan. Dar atunci când, iluminat de Domnul înviat, descoperă că a fost un blasfemator și violent (cfr. 1 Tm 1,13), atunci începe să devină cu adevărat capabil să iubească”.

Papa Francisc: ”Aceasta este calea. Dacă unul dintre noi spune: Ah, mulțumesc, Doamne, pentru că eu sunt o persoană bună, eu fac lucruri bune, nu fac păcate mari – nu este o cale bună, aceasta, este calea autosuficienței, este o cale care nu de îndreptățește; te face un catolic elegant, dar un catolic elegant nu este un catolic sfânt, este elegant. Adevăratul catolic, adevăratul creștin este cel care îl primește pe Isus înăuntrul său, pe Cel care schimbă inima”.

La finalul catehezei, papa i-a îndemnat pe toți să se întrebe ce înseamnă Isus pentru ei, dacă îl lasă să intre în inima lor sau doar îl țin la îndemână fără a-i permite să intre? ”Mă las schimbat de El, sau Isus este doar o idee, o teologie care merge mai departe?”, a subliniat papa, remarcând că zelul pentru Evanghelie aceasta înseamnă: ”când unul îl află pe Isus simte focul și, asemenea lui Paul, trebuie să-l predice pe Isus, trebuie să vorbească de Isus, trebuie să ajute oamenii, trebuie să facă lucruri bune. Când unul găsește ideea despre Isus rămâne un ideolog al creștinismului, iar aceasta nu mântuiește. Numai Isus ne mântuiește, dacă l-ai întâlnit și i-ai deschis ușa inimii tale. Ideea despre Isus nu te mântuiește! Domnul să ne ajute să-l găsim pe Isus, să-l întâlnim pe Isus, iar acest Isus, din interior, să ne schimbe viața și să ne ajute să-i ajutăm pe ceilalți”.

După saluturile adresate pelerinilor de diferite limbi și rugăciunea ”Tatăl nostru” în limba latină, papa Francisc a invocat binecuvântarea apostolică ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.Sursa:vaticannews.va/ro

Știri din aceeași categorie