Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Isus dă viață chiar și atunci când pare să nu mai existe vreo speranță

 
Isus dă viață chiar și atunci când pare să nu mai existe vreo speranță
  • 26 Mar 2023
  • 694

Mesajul că Isus este dătător de viață chiar și în situațiile în care pare să nu mai existe vreo speranță s-a aflat în centrul alocuțiunii papei Francisc care a însoțit rugăciunea antifonului marian "Angelus", de duminică, 26 martie.

Pornind de la evanghelia liturgiei duminicii a cincea din Postul Mare, după sfântul Ioan, capitolul 11, în care se relatează despre învierea lui Lazăr din Betania (cf. In 11,1-45), pontiful a precizat că este ultima dintre minunile înfăptuite de Isus istorisite înainte de Paște și a amintit că Lazăr este un prieten apropiat al lui Isus, despre care știe că este pe cale să moară. Isus pornește la drum, dar ajunge la patru zile după înmormântare, când orice speranță este pierdută. Cu toate acestea, prezența sa reaprinde o oarecare încredere în inima surorilor lui Lazătr, Marta și Maria (cf. v. 22.27). Ele se agață de această lumină, de această mică speranță, chiar și în marea lor suferință. Isus le îndeamnă să aibă credință și le cere să deschidă mormântul. Apoi, rugându-se Tatălui, strigă către Lazăr: "Ieși afară!" (v. 43). Acesta din urmă revine la viață și iese din mormânt.

"Mesajul este clar" – a spus papa Francisc – "Isus dă viață chiar și atunci când pare că nu mai există nicio speranță. Se întâmplă, uneori, să ne simțim deznădăjduiți –  tuturor ni se întâmplă, sau să întâlnim persoane care nu mai au speranță (...) fie din cauza unei pierderi dureroase, a unei boli, a unei dezamăgiri amare, a unei nedreptăți sau trădări suferite, a unei greșeli grave făcute (...). Uneori auzim spunându-se: 'Nu mai este nimic de făcut!', închizând astfel ușa oricărei speranțe. Sunt momente în care viața pare un mormânt închis: totul este întunecat, în jur se vede doar tristețe și disperare (...). Minunea de astăzi ne spune că nu este așa, că sfârșitul nu este acesta, că în aceste momente nu suntem singuri, dimpotrivă, că tocmai în aceste momente El este mai aproape ca niciodată pentru a ne readuce la viață. El plânge (...) cu noi, așa cum a plâns pentru Lazăr: Evanghelia repetă de două ori că s-a tulburat (cf. v. 33, 38) și subliniază că a lăcrimat (cf. v. 35). În același timp, Isus ne îndeamnă să nu încetăm să credem și să sperăm, să nu ne lăsăm striviți de sentimente negative (...). El se apropie de mormintele noastre și ne spune, așa cum a făcut-o atunci: 'Ridicați piatra' (v. 39)."

Oprindu-se asupra expresiei "Ridicați piatra", pontiful a reliefat că, prin aceste cuvinte, Isus ne îndeamnă să scoatem din noi suferința, greșelile și chiar eșecurile, să nu le ascundem înlăuntrul nostru ca într-o încăpere întunecată, ascunsă, închisă. Prin cuvintele "Ridicați piatra", Isus pare să ne îndemne să aruncăm spre el ceea ce ne apasă, pentru că el ne iubește și vrea ca noi să trăim din nou.

"Și," – a continuat pontiful – "ca și lui Lazăr, repetă fiecăruia dintre noi: Ieși afară! Ridică-te, reven-o pe cale, recâștigă încrederea!"

Papa Francisc a spus, în încheierea alocuțiunii, că acest capitol – 11 – din Evanghelia după sfântul Ioan, "este un imn la viață, și îl citim când se apropie Paștele". "Poate că și noi," – a continuat – "în această perioadă, purtăm în inimă o povară sau o suferință, care pare să ne strivească. (...) Atunci este timpul să îndepărtăm piatra și să ieșim în întâmpinarea lui Isus, care este aproape. Reușim să ne deschidem inima și să-i încredințăm grijile noastre? Reușim să deschidem mormântul problemelor și să privim peste prag, spre lumina lui Isus? Și, la rândul nostru, ca mici oglinzi ale iubirii lui Dumnezeu, reușim să luminăm, prin cuvinte și gesturi de viață, mediile în care trăim? Dăm mărturie despre speranța și bucuria lui Isus? (...) Maria, Mamă a Speranței, reînnoiește în noi bucuria de a nu ne simți singuri și chemarea de a aduce lumină în întunericul care ne înconjoară."

Doar convertirea inimilor poate conduce la pace

După rugăciunea "Angelus", papa Francisc a amintit că sâmbătă, 25 martie, în sărbătoarea Bunei-Vestiri, "am reînnoit consacrarea noastră la Inima Neprihănită a Mariei, cu certitudinea că numai convertirea inimilor poate deschide drumul care duce la pace. Continuăm să ne rugăm pentru poporul martir din Ucraina. "

În Italia, colectă pentru victimele cutremurelor din Turcia și Siria

De asemenea, Sfântul Părinte ne-a îndemnat "să rămânem aproape de victimele cutremurelor din Turcia și Siria". "Lor le este destinată colecta specială care are loc astăzi în toate parohiile din Italia. De asemenea, ne rugăm pentru populația statului Mississippi, lovită de o tornadă devastatoare" – a spus pontiful.

"Vă salut pe toți, romani și pelerini din multe țări, în special pe cei din Madrid și Pamplona și pe mexicani; precum și pe peruani, reînnoind rugăciunea noastră pentru reconciliere și pace în Peru. Trebuie să ne rugăm pentru Peru, care suferă atât de mult" – a mai spus Sfântul Părinte după rugăciunea antifonului marian "Îngerul Domnului", de duminică, 26 martie, din Piața San Pietro.Sursa:vaticannews.va.ro