Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO: PS Cristian, vizită pastorală în Parohia Tăuni, Protopopiatul Blaj

 
FOTO: PS Cristian, vizită pastorală în Parohia Tăuni, Protopopiatul Blaj
  • 01 Mar 2023
  • 681

Duminică, 26 februarie 2022, Duminica a 36-a După Rusalii (Duminica Izgonirii lui Adam din Rai), Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, a efectuat o vizită pastorală în Parohia Greco-Catolică „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din Tăuni, Protopopiatul Blaj.

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan, Întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, Episcopul Cristian a concelebrat Sfânta Liturghie împreună cu Părintele Cristian Rus, Protopop de Blaj, Părintele paroh Nicolae Oltean, Diaconul Gheorghe Răulea și un sobor de preoți din Protopopiatele Blaj și Reghin, precum și din Protopopiatul Hațeg din Eparhia de Lugoj. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de studenții teologi din cadrul Seminarului Teologic „Buna Vestire” Blaj.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa Cristian i-a îndemnat pe cei prezenți să fie sinceri în relația cu Dumnezeu și cu aproapele, invitându-i, totodată, ca Postul Mare să-l petreacă în rugăciune și în fapte bune. De asemenea, Ierarhul l-a felicitat pe Părintele paroh Nicolae Oltean pentru cei 31 de ani de păstorire în Parohia din Tăuni.

La sfârșitul Sfintei Litughii, Părintele Nicolae Oltean i-a mulțumit Preasfinției Sale Cristian pentru cuvântul de învățătură și pentru prezența în mijlocul credincioșilor greco-catolici din Tăuni, rugându-l să-i transmită Preafericitului Cardinal Lucian toate gândurile bune și mulțumiri din partea comunității pe care o păstorește.

La eveniment au fost prezenți primarul comunei Valea Lungă, Dan Aldea și fostul primar Vasile Pușcă, fiu al satului Tăuni.

Evenimentul s-a încheiat la Căminul Cultural din localitate, cu o agapă frățească, la care au fost invitați toți participanții.

Parohia Greco-Catolică „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din Tăuni a fost prima parohie din Protopopiatul Blaj care a revenit la Biserica Greco-Catolică, după reintrarea Bisericii Române Unite cu Roma în legalitate, prin Decretul‑Lege din 31 decembrie 1989.  Acest lucru s-a întâmplat la începutul anului 1990, când credincioșii din localitate au venit la Blaj, la Mitropolitul Alexandru Todea, pentru a cere un preot greco-catolic. Întâistătătorul Bisericii Greco-Catolice din acea perioadă, Cardinalul de veșnică pomenire Alexandru Todea, l-a numit inițial pe Părintele Teodor Aldea ca paroh în Tăuni, acesta slujind aici până în data de 13 decembrie 1992, când a fost numit paroh Părintele Nicolae Oltean, care de 31 de ani locuiește și slujește în această parohie.

Preasfinția Sa Cristian Crișan este al cincilea Ierarh greco-catolic care vizitează Parohia Greco-Catolică „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din Tăuni de la reînființarea acesteia, după Mitropoliții Alexandru Todea și Lucian Mureșan și Episcopii Virgil Bercea și Claudiu Lucian Pop.

 

Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș

 

 


Sursa:bisericaromanaunita.ro