Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Octava de rugăciune pentru unitatea creștinilor la Bistrița

 
Octava de rugăciune pentru unitatea creștinilor la Bistrița
  • 25 Ian 2023
  • 855

În cadrul celebrărilor dedicate Octavei Mondiale de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor (din perioada 18-25 ianuarie 2023) de pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla, sunt cuprinse și acțiunile care au loc în orașul Bistrița - centru multicultural unde s-a format o tradiție de 14 ani prin care Bisericile istorice organizează pe rând momente de rugăciune ecumenică la care se sunt prezenți protopopii, preoții, pastorii și credincioșii acestor Biserici. 

ALBUM FOTO

Pr. Cristian Goia, protopop de Beclean, Bistrița și Rodna a transmis, pentru Biroul de Comunicații din cadrul Episcopiei de Cluj-Gherla, detalii despre celebrările prin care reprezentanți și credincioși ai diferitelor confesiuni se roagă împreună. A menționat faptul că, în fiecare seară, timp de șapte zile, la Bistrița se organizează rugăciune ecumenică într-o altă Biserică, de fiecare dată cu participare din cadrul tuturor cultelor și confesiunilor prezente în oraș: „șase Biserici istorice din Bistrița organizează cele șapte seri de rugăciune: Biserica Reformată, Biserica Romano-Catolică, Biserica Luterană Maghiară, Biserica Evanghelică C.A., Biserica Ortodoxă (în bisericile «Coroana» și «Sf. Ioan Botezătorul»), Biserica Greco-Catolică (în biserica «Buna-Vestire»)”.

Cea dintâi seară se rugăciune ecumenică a fost organizată de Biserica Reformată, din partea comunității greco-catolice fiind prezent pr. Ioan Frișan, paroh în parohia Buna-Vestire din Bistrița. Următorul moment de întâlnire între creștini din diferite culte și confesiuni a fost joi, 19 ianuarie, zi în care celebrarea ecumenică a avut loc în biserica romano-catolică din oraș. Cu această ocazie, Pr. Cristian Goia a ținut un cuvânt de învățătură, meditând asupra Evangheliei de la Matei (Mt 23, 23-26) despre episodul în care Isus se adresează fariseilor: „Vai vouă cărturarilor și fariseilor fățarnici”. Pr. protopop a arătat modul în care creștinii trebuie să fie modele de concordanță între gânduri, vorbe și fapte, spre a nu se asemăna fariseilor pe care Isus îi mustră. A evidențiat faptul că aceia care doresc să-L urmeze cu adevărat pe Isus sunt chemați să trăiască o viață în conformitate cu voința divină. 

Părintele Cristian Goia i-a chemat pe cei prezenți la rugăciune, i-a îndemnat să fie uniți și să fie slujitori ai celorlalți mai ales în timpul actual în care nedreptatea, neînțelegerile, ura par să câștige teren. A concluzionat, mulțumindu-I lui Dumnezeu pentru darul unității și pentru momentele de înălțare sufletească petrecute împreună spre mărirea lui Dumnezeu.

Șirul întâlnirilor de rugăciune ecumenică a continuat vineri, 20 ianuarie, în organizarea Bisericii Lutherane Maghiare, din partea Protopopiatului de Bistrița fiind prezent pr. Ilie Arieșan, profesor de religie la școlile din Bistrița, care a ținut și un cuvânt de învățătură, apoi, sâmbătă, 21 ianuarie a Bisericii Evanghelice C.A., cu participarea pr. Iosif Chiciudean, paroh în Parohia Greco-Catolică „Sf. Ioan Botezătorul” Herina, duminică, organizatorul serii de rugăciune fiind Biserica Ortodoxă.

Următorul eveniment din cadrul Octavei este programat luni, 23 ianuarie, de la ora 17.00, când gazda serii de rugăciune va fi Parohia Greco-Catolică „Buna-Vestire”, în a cărei biserică parohială (str. Gării, nr. 13, Bistrița) se vor reuni protopopi, preoți și pastori ai cultelor istorice din Bistrița și vor fi prezenți credincioși din toate comunitățile pe care aceștia le păstoresc.

Programul din biserica „Buna Vestire”, care va fi susținut și de cântările Corului „Sanctus Spiritus” (al acestei biserici), cuprinde rugăciuni pe care le vor rosti pe rând preoții și pastorii participanți, intercalate cu lecturi din Sfintele Evanghelii. Vor urma cuvinte de învățătură rostite de reprezentanții diferitelor culte și confesiuni. Programul se va încheia cu Ectenia de Pace, după care, fiecare preot va binecuvânta toți credincioșii din biserică, aceeași binecuvântare a lui Dumnezeu va fi mijlocită de slujitori ai Părintelui ceresc din Biserici și confesiuni diferite.

Încheierea programului serilor de rugăciune ecumenică din orașul Bistrița, la ediția 2023 a Octavei pentru Unitate, va fi marți, 24 ianuarie, când organizator va fi din nou Biserica Ortodoxă. 

Ediția din 2023 a Octavei de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor se desfășoară sub mottoul: „Învățați să faceți binele; căutați dreptatea” (Isaia 1,17), textele biblice fiind propuse de Consiliul Bisericilor din Minnesota (SUA).Sursa:eparhiaclujgherla.ro