Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 8
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Întâlnire ecumenică la Sanctuarul Arhiepiscopal Major „Sfânta Cruce” de la Stânceni

 
Întâlnire ecumenică la Sanctuarul Arhiepiscopal Major „Sfânta Cruce” de la Stânceni
  • 23 Ian 2023
  • 833

Sâmbătă, 21 ianuarie 2023, la inițiativa Maicii Eliane, Sanctuarul Arhiepiscopal Major „Sfânta Cruce” de la Stânceni a găzduit o întâlnire ecumenică, în cadrul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor.

În prima parte a întâlnirii, Dr. Marius Crișan, cercetător la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, a prezentat conferința „Experiența mistică în dialogul interreligios și ecumenic. O privire asupra gândirii teologice a lui Pierre Clavereie”. Prin expunerea sa, Dr. Marius Crișan a făcut cunoscută experiența de viață și gândirea teologică a episcopului catolic Pierre Claverie, dedicate dialogului interreligios și ecumenic, în contextul religios din Algeria. Pierre Claverie a descoperit faptul că „aproapele” pe care credința sa îl chema să-l iubească nu aparținea doar lumii creștine, ci și lumii musulmane.

După expunerea sa, Dr. Marius Crișan a făcut o scurtă prezentare a cărții „Spiritualitate Ecumenică. Experiență interculturală. Coexistență interetnică a Dr. Hanz Bruno Frohlich”, care cuprinde, așa cum afirmă titlul, 25 de ani de experiență ecumenică, interculturală și interetnică a comunității din Sighișoara și care a fost oferită cu generozitate tuturor participanților.

Apoi, Dr. Hanz Bruno Frohlich, pastor al Bisericii Evanghelice din Sighișoara, a prezentat conferința „Teologia Crucii în gândirea preotului martir Dietrich Bonhoffer”. Prin expunerea sa, Dr. Hanz Bruno Frohlich a făcut cunoscută gândirea teologică și angajamentul activ ale pastorului Dietrich Bonhoffer în dialogul ecumenic și interreligios, în contextul izbucnirii celui de al doilea război mondial.

După un timp de reflecție, în care participanții au fost invitați să-și exprime punctul de vedere, prima parte a întâlnirii s-a încheiat cu primirea în rândul „Fraternității Sf. Ilie” a soților Tania și Ciprian Turdean din Tîrgu Mureș.

A doua parte a întâlnirii a fost dedicată rugăciunii, prin celebrarea rânduielii Vecerniei în biserica schitului, de către părintele Cornel Dârle, rectorul Sanctuarului Arhiepiscopal Major „Sfânta Cruce” de la Stânceni.

În introducerea slujbei, părintele David Zoltan, preotul romano-catolic din Stânceni, a prezentat tema de anul acesta a Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, propusă de către Consiliul Bisericilor din Minesotta (SUA): „Învățați să faceți binele, căutați dreptatea” (Isaia1.17). La momentul omiliei, părintele Aurelian Băcilă, preot greco-catolic în Tîrgu Mureș, i-a îndemnat pe toți participanții la acest moment de rugăciune să se folosească de puterea iubirii și de mărturia acesteia, pentru a face binele și a căuta dreptatea.

În încheierea celebrării, părintele Petre Cătinean, preot ortodox în Toplița, a subliniat importanța rugăciunii comunitare pentru a găsi calea dialogului între oameni și a credincioșilor cu Dumnezeu.

Întâlnirea ecumenică de la Sanctuarul Arhiepiscopal Major „Sfânta Cruce” de la Stânceni s-a încheiat cu o agapă frățească oferită de numeroșii prieteni ai schitului, participanți la această frumoasă zi, protestanți, ortodocși, romano-catolici și greco-catolici, care au venit de departe sau de aproape.

 

A consemnat pr. Aurelian BăcilăSursa:aegc.ro