Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Recunoaște-ți, creștinule, demnitatea ta!

 
Recunoaște-ți, creștinule, demnitatea ta!
  • 25 Dec 2022
  • 517

Mântuitorul nostru, preaiubiților, s-a născut astăzi: să ne bucurăm! Nu este loc pentru tristețe, atunci când se celebrează nașterea vieții; aceasta, după ce a învins teama de moarte, ne dă bucuria promisă din veșnicie.

Nimeni nu este ținut departe de această bucurie, căci motivul bucuriei este același pentru toți. Domnul nos­tru, distrugătorul păcatului și al morții, negăsind pe ni­meni care să fie liber de această vină, a venit să-i elibe­reze pe toți. Să tresalte de bucurie sfântul, căci se apro­pie de triumf. Să se bucure păcătosul, căci este invitat la ier­tare. Să prindă curaj păgânul, căci este chemat la viață.

Într-adevăr, Fiul lui Dumnezeu, la împlinirea timpu­rilor, hotărâtă în profunzimea de nepătruns a planului divin, și-a asumat natura neamului omenesc pentru a-l reconcilia cu Creatorul său și, astfel, diavolul, inventa­torul morții, să fie învins prin aceeași natură pe care o învinsese.

La nașterea Domnului, îngerii, cuprinși de bucurie, cântă: Mărire lui Dumnezeu în înaltul cerurilor și vestesc pe pământ pace oamenilor pe care el îi iubește (Lc 2,14). Căci ei văd Ierusalimul ceresc format din toate națiunile lumii. Cum nu ar trebui să se bucure săr­mana omenire de această lucrare nemaiauzită a bună­tății divine, pentru că de ea se bucură și firea sublimă a îngerilor?

Preaiubiților, să-i mulțumim, așadar, lui Dumnezeu Tatăl, prin Fiul său, în Spiritul Sfânt, care, în marea sa milostivire cu care ne-a iubit pe noi, s-a milostivit de noi și, pe când noi eram morți din cauza păcatelor noastre, ne-a readus la viață împreună cu Cristos (Ef 2,5), ca să fim în el o creatură nouă și o lucrare nouă a mâinilor sale.

Să lăsăm deoparte deci purtarea de mai înainte, omul cel vechi (Ef 4,22) și, pentru că ne este permis să participăm la nașterea lui Cristos, să renunțăm la fap­tele trupului. 

Recunoaște-ți, creștinule, demnitatea ta și, pentru că ești făcut părtaș la natura divină, să nu degenerezi printr-o conduită nedemnă, întorcându-te la nemernicia de mai înainte. Amintește-ți cărui cap îi aparții și al cărui trup ești membru. Amintește-ți că ai fost smuls din puterea întunericului, ca să fii transferat în lumina și împărăția lui Dumnezeu.

Prin sacramentul Botezului, tu ai devenit templu al Sfântului Spirit. Să nu alungi cu faptele tale rele un oaspete atât de ilustru, căzând astfel din nou în sclavia diavolu­lui, pentru că prețul răscumpărării tale este sângele lui Cristos.

 

Din Predicile sfântului Leon cel Mare, papă

(Predica 1 la Nașterea Domnului, 1-3: PL 54, 190-193)

Știri din aceeași categorie