Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Credinţă şi ştiinţă în cartea-dialog între Papa Benedict al XVI-lea şi matematicianul Odifreddi

 
Credinţă şi ştiinţă în cartea-dialog între Papa Benedict al XVI-lea şi matematicianul Odifreddi
  • 10 Oct 2022
  • 1019

Foto: © Vatican Media

de Michele Raviart             

"Sunt fericit de neliniştea dumneavoastră despre Dumnezeu şi Isus", scrie papa emerit într-un pasaj din volumul "În drum spre căutarea Adevărului. Scrisori şi colocvii cu Benedict al XVI-lea" de Piergiorgio Odifreddi, matematician ateu, care adună scrisorile şi rezumatele celor cinci întâlniri între cei doi, petrecute de la renunţarea la pontificat în 2013 până în 2020.

Un semn de atenţie faţă de dialog

Cartea, editată de Rizzoli şi prezentată joi la Universitatea Lumsa, este o călătorie între credinţă, ştiinţă, etică şi antropologie, o dovadă a modului în care este posibil de a dialoga între poziţii diferite, dacă nu diametral opuse, şi mărturia despre unele teme care au ocupat reflecţiile papei emerit din 2013. "Este extrem de semnificativ", subliniază la Vatican News părintele Federico Lombardi, preşedinte al Fundaţiei Ratzinger, co-organizatoare a prezentării, "că Benedict al XVI-lea, în timpul în care a încetat să fie papă şi a avut deci mai mult timp de reflecţie, a luat foarte în serios cererea pe care a avut-o de la Odifreddi de a intra în dialog cu el. Acesta este un semn al atenţiei sale faţă de dialogul dintre credinţă, raţiune şi ştiinţă, şi al atitudinii foarte disponibile şi deschise cu care l-a trăit întotdeauna".

Naşterea unei prietenii

În 2011, Odifreddi a scris o scrisoare deschisă lui Benedict al XVI-lea de comentariu la "Introducere la creştinism", volum istoric pe care Joseph Ratzinger l-a scris ca teolog în 1968. O primă tentativă de a obţine un răspuns a fost zadarnică până în 2013 când, după renunţare şi prin intermediul secretarului papei emerit, Georg Gänswein, prezent şi la prezentarea cărţii, Benedict al XVI-lea a trimis la rândul său o scrisoare, începând un raport de prietenie între cei doi. "O prietenie frumoasă" care este "o dimensiune rară" între două poziţii diferite în care "se dialoghează şi nu se ceartă", unde "se întâlnesc idei şi nu se demonizează adversarul", a explicat Monseniorul Vincenzo Paglia, preşedinte al Academiei Pontificale pentru Viaţă. "Cred că învăţătura poate să fie aceasta", explică Piergiorgio Odifreddi, că dacă până şi un papă şi un ateu pot sta liniştiţi de vorbă prieteneşte înseamnă că probabil că în viaţă ne putem comporta şi aşa".

Apropierea în doliu

În evoluţia corespondenţei între cei doi surprinde evoluţia temelor. La începuturi confruntarea este între ştiinţă şi credinţă, subliniază Odifreddi, apoi cu trecerea timpului "era inutil să se continue «controversele» despre aceste teme", şi s-a trecut la alte teme, precum logica, viaţa şi moartea. Tocmai asupra temei morţii a existat convergenţa cea mai strânsă între cei doi. Papa emerit îi ceruse lui Odifreddi o părere ca ateu despre moarte şi matematicianul a scris o scrisoare definită de el însuşi "teoretică". Apoi în 2020, anul pandemiei, au murit atât Georg Ratzinger, frate iubit al lui Benedict, cât şi mama lui Odifreddi. "Acela a fost momentul cel mai de apropiere", a explicat el, când două persoane cunosc aceeaşi durere a pierderii persoanelor dragi.

(După Vatican News, 6 octombrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu

 

 Sursa:ercis.ro