Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Înalți reprezentanți ai oficialităților și mediului universitar din Polonia oaspeți ai Episcopului de Cluj-Gherla

 
Înalți reprezentanți ai oficialităților și mediului universitar din Polonia oaspeți ai Episcopului de Cluj-Gherla
  • 26 Aug 2022
  • 1112

Înalți reprezentanți al oficialităților și ai mediului universitar din țara de mare tradiție catolică, Polonia, au fost oaspeți ai Preasfinției Sale Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla

Preasfinția Sa Claudiu l-a primit joi, 25 august 2022, la sediul episcopal din Cluj-Napoca, pe Excelența Sa Kazimierz Michał Ujazdowski, profesor universitar și om politic, în prezent senator, care a îndeplinit pentru o perioadă îndelungată – timp de trei mandate, între anii 2000 și 2007 – funcția de ministru al culturii în Polonia. Oaspetele a sosit împreună cu o delegație parlamentară și universitară, constituită din personalități prestigioase din Polonia, precum: Jakub Czułba – consilier la Cancelaria Senatului și șef al Cabinetului Politic al Ministrului Culturii și Patrimoniului Național; Marek Tokarczyk – membru fondator și membru al Consiliului Național al Centrului pentru Polonia, membru al Mișcării anticomuniste a Poloniei tinere; și Jacek Wojnicki – profesor titular, șef al Departamentului de Sisteme Politice (începând cu 2019) al Universității din Varșovia, director adjunct al Institutului de Studii Europene (2015-2019), cercetător, autor a numeroase cărți, personalitate de marcă a culturii poloneze.

Împreună cu distinșii oaspeți polonezi s-a aflat și fostul ambasador al României în Polonia, Gabriel Bârtaș, credincios greco-catolic, în prezent funcționar în structura centrală a Ministerului Afacerilor Externe de la București.

După Întâlnirea Mondială a Tineretului din 2016, s-a născut o frumoasă și strânsă colaborare între tinerii din ASTRU Cluj și tineri din Biserica Catolică din Polonia, cu întâlniri anuale de reculegere organizate alternativ în România și în Polonia. Astfel, întâlnirea dintre Ierarhul de Cluj-Gherla, Preasfinția Sa Claudiu, și înalții oaspeți oficiali ai statului polonez, continuă o frumoasă prietenie între cele două țări, deschizând căi noi de colaborare, apropiere și înfrățire. Ambele părți și-au exprimat speranța dezvoltării colaborării româno-poloneze în domeniul culturii, în baza valorilor promovate de Biserica Catolică.

Scurtă prezentare a personalităților care au făcut parte din delegația poloneză 

Kazimierz Michał Ujazdowski este profesor universitar și om politic, fiind senator la cel de-al 10-lea mandat în Senat. Este președintele Comisiei Senatului pentru Probleme de Emigrare și Legătură cu Polonezii din Străinătate. De asemenea, este fondator al Partidului Centrul pentru Polonia (membru al Coaliției poloneze).

Deține un doctorat în drept la Universitatea din Łódź. În activitatea sa academică, el se concentrează pe gândirea politică poloneză din secolul al XX-lea și pe problemele constituționale. Provine dintr-o familie cu o lungă tradiție în politică. Ujazdowski a avut un rol activ în viața publică începând din anii 1980. A fost arestat în 1982 și condamnat pentru distribuirea de pliante care se opuneau Legii Marțiale. În timpul studiilor la Facultatea de Drept din Łódź, Ujazdowski s-a alăturat mișcării de opoziție Tânăra Polonie (Ruch Młodej Polski). De asemenea, a editat revista Prześwit, care a fost publicată și distribuită în secret în fosta Uniune Sovietică.

A mai fost între altele deputat, membru în Parlamentul European, ministru al culturii și patrimoniului național timp de trei mandate (2000–2001, 2005–2006, 2006–2007). În timp ce deținea această funcție, el a restabilit responsabilitatea statului pentru conservare, a colaborat la politica istorică modernă și a înființat Muzeul de Istorie al Poloniei și Centrul „Amintire și Viitor” din Wrocław. Este președintele Fundației pentru Știință Poloneză.

Jakub Czułba este consilier în Cancelaria Senatului, membru al Consiliului Național al Centrului pentru Polonia (membru al Coaliției poloneze). Coordonator al Centrului pentru Bunăstare (program înființat de Fundația pentru Știință). Între 2006-2010 a fost consilier regional în Voievodatul Mazovia; între 2005-2007, șef al Cabinetului Politic al Ministrului Culturii și Patrimoniului Național; după 2007, director adjunct al Institutului „Amintire și Viitor” din Wrocław, apoi manager de proiect la Biblioteca Națională a Poloniei. Între 2015-2021 a fost manager în industria petrolului, gazelor și a armamentului.

Marek Tokarczyk este membru fondator și membru al Consiliului Național al Centrului pentru Polonia. A fost editor ilegal de publicații în timpul regimului comunist, membru al Mișcării anticomuniste Tânăra Polonie. Între 1982-1989 a fost redactor al revistei clandestine „Politici poloneze”. Începând din anul 2000 este director al Editurii Arche, specializată pe cărți științifice (drept, istorie, politologie, filosofie).

Jacek Wojnicki este profesor titular, șef al Departamentului de Sisteme Politice (începând din 2019) al Universității din Varșovia. A fost director adjunct al Institutului de Studii Europene (2015-2019). Este autor a douăzeci și cinci de monografii, editor a peste zece colecții de lucrări și a peste 150 de lucrări. A fost responsabil și a participat la un număr considerabil de proiecte internaționale de cercetare. Domeniile sale de interes includ sistemul politic, procesul de transformare în Europa Centrală și de Est, partidele politice și administrația publică (modelul administrației locale în Europa). Este conferențiar invitat la universități străine (din Canada, China, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croația, Macedonia, Serbia, Lituania etc). Este membru al congreselor anuale CEPSA (Asociația Central Europeană pentru Științe Politice); membru fondator și membru al Consiliului Național al Centrului pentru Polonia.Sursa:eparhiaclujgherla.ro