Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Să mergem înainte fără teamă, cu certitudinea că Domnul ne însoțește mereu

 
Să mergem înainte fără teamă, cu certitudinea că Domnul ne însoțește mereu
  • 08 Aug 2022
  • 907

„Faptul de a ști că Domnul veghează cu dragoste asupra noastră nu ne dă dreptul să dormim, să lenevim! Dimpotrivă, trebuie să fim treji, vigilenți. Pentru că a iubi înseamnă a fi atent la celălalt, a fi conștient de nevoile sale, a fi disponibil pentru a-l asculta și a-l primi, a fi pregătit.”

Acesta este îndemnul formulat de papa Francisc în alocuțiunea care a însoțit rugăciunea antifonului marian „Angelus”, de duminică, 7 august, din Piața Sfântul Petru.

Inspirându-se din Evanghelia duminicii a 19-a de peste an, după sfântul Luca, capitolul 12, care relatează despre modul în care Isus le vorbește ucenicilor pentru a-i liniști de orice teamă și pentru a-i îndemna să fie vigilenți, pontiful a explicat: „Sunt două îndemnuri fundamentale pe care le adresează: primul este ‚nu te teme, turmă mică’ (Lc 12,32); iar al doilea este ‚fiți pregătiți’ (v. 35).”

Sfântul Părinte s-a oprit asupra celor două îndemnuri și, pornind de la contextul în care Isus le adresează, a explicat: „Mai întâi, Isus îi încurajează pe ucenici. Tocmai a terminat de istorisit despre grija iubitoare și providențială a Tatălui, care are grijă de crinii de pe câmp și de păsările cerului și, prin urmare, cu atât mai mult de copiii săi. Așadar, nu este nevoie să ne îngrijorăm și să ne agităm: istoria noastră este fermă în mâinile lui Dumnezeu.” „Acest îndemn a lui Isus de a nu ne teme ne încurajează” – a continuat pontiful, observând că, de fapt, „uneori ne simțim prizonieri ai unui sentiment de neîncredere și de angoasă”, fiind vorba despre „frica de a nu reuși, de a nu fi recunoscuți și iubiți, de a nu ne putea realiza proiectele, de a nu fi niciodată fericiți...” „Și astfel” – a adăugat –  „ne străduim să găsim soluții, să găsim un spațiu în care să ne afirmăm, să acumulăm bunuri și bogății, să obținem siguranță. Și cum sfârșim? Sfârșim prin a trăi într-o continuă neliniște și îngrijorare. Isus, în schimb, ne liniștește: nu vă temeți! Aveți încredere în Tatăl, care dorește să vă dea tot ceea ce aveți cu adevărat nevoie.”

Amintind că Dumnezeu Tatăl ni l-a dat deja pe Fiul său, Împărăția sa, și ne însoțește mereu cu providența sa, având grijă de noi în fiecare zi, papa Francisc ne îndeamnă să ne agățăm inima de certitudinea că nu avem de ce să ne temem.  

Însă, pontiful a reliefat și un alt aspect, importanța de a nu lenevi ci de a fi pregătiți, chiar dacă știm cu certitudine că Domnul ne păzește, că Domnul veghează asupra noastră.

Oprindu-se asupra celui de-al doilea îndemn al lui Isus conținut în Evanghelia liturgiei duminicii – „fiți pregătiți” – pontiful a spus: „Aceasta este înțelepciunea creștină. Isus repetă acest îndemn de mai multe ori, iar astăzi o face prin trei parabole scurte, centrate pe un stăpân care, în prima parabolă, se întoarce pe neașteptat de la nuntă, în a doua nu vrea să fie surprins de hoți, iar în a treia se întoarce dintr-o călătorie lungă. În toate, mesajul este același: trebuie să rămânem treji, să nu adormim, adică să nu ne lăsăm distrași, să nu cedăm în fața lenei interioare, pentru că, chiar și în situații în care nu ne așteptăm, Domnul vine. (...) Iar la sfârșitul vieții noastre ne va cere socoteală pentru bunurile pe care ni le-a încredințat; de aceea, a fi vigilent înseamnă și a fi responsabil, adică a păzi și a administra cu credință aceste bunuri. Am primit atât de multe: viața, credința, familia, relațiile, munca, dar și locurile în care trăim, orașul nostru, creația. Am primit atâtea daruri. Să încercăm să ne întrebăm: avem noi grijă de această moștenire pe care Domnul ne-a lăsat-o? Îi prețuim frumusețea sau o folosim doar pentru noi și pentru confortul nostru de moment? (...)
Frați și surori, să mergem înainte fără teamă, cu certitudinea că Domnul ne însoțește mereu. Și să stăm treji, ca să nu adormim când trece Domnul. Să ne ajute Preasfânta Fecioară Maria, care a primit vizita Domnului și, cu disponibilitate și generozitate, a spus ‚iată-mă’.”

După rugăciunea „Angelus”

Este posibil să dialogăm și să obținem rezultate concrete

După rugăciunea antifonului marian „Îngerul Domnului”, papa Francisc a salutat cu satisfacție plecarea din porturile Ucrainei a primelor nave încărcate cu cereale. „Acest pas arată că este posibil să dialogăm și să obținem rezultate concrete, în beneficiul tuturor. Prin urmare, acest eveniment este, de asemenea, un semn de speranță și sper sincer că, urmând această cale, vom putea pune capăt luptelor și vom ajunge la o pace dreaptă și durabilă” – a spus Sfântul Părinte.

Tristețea pontifului pentru victimele accidentului rutier din Croație

Succesiv, pontiful și-a exprimat profunda întristare cu privire la accidentul rutier petrecut sâmbătă dimineață în Croația, spunând: „Câțiva pelerini polonezi care se îndreptau spre Medjugorje și-au pierdut viața, iar alții au fost răniți. Fie ca Fecioara Maria să mijlocească pentru victime, pentru cei răniți și pentru familiile lor”.

Pelerinajul tinerilor la Santiago de Compostela

Sfântul Părinte a amintit de asemenea pelerinajului european al tinerilor la Santiago de Compostela, care se încheie astăzi.  „Cu bucurie, îi binecuvântez din toată inima pe fiecare dintre tinerii care au participat și îi binecuvântez pe toți cei care s-au ostenit pentru a organiza și însoți acest eveniment. Fie ca viața voastră să fie mereu o călătorie: o călătorie cu Isus Cristos, o călătorie spre Dumnezeu și spre frații și surorile voastre, o călătorie în spirit de slujire și bucurie!” – a spus Sfântul Părinte.Sursa:vaticannews.va.ro