Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 8
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Absența tatălui creează probleme copilului

 
Absența tatălui creează probleme copilului
  • 22 Apr 2014
  • 4697
Copiii care cresc fără tată (fie că este din cauza divorțului părinților, nașterii în afara căsătoriei sau a morții tatălui) suferă mai multe efecte negative. Dar, dat fiind faptul că familiile monoparentale au de obicei un venit mic, nu este foarte clar dacă problemele sunt generate de absența tatălui sau de către alți factori legați de structura familiei sau de sărăcie.

Cercetătorii Sara McLanahan, Laura Tach și Daniel Schneider au publicat anul trecut o lucrare în care se concentrează pe această problemă. Ei au examinat 47 de studii care au folosit o varietate de metode cu scopul de a descoperi efectele obișnuite pe care absența tatălui le generează. Iată ce au descoperit.

Educația:

Chiar dacă absența tatălui nu a părut să influențeze prea mult testele de inteligență ale copiilor, există totuși o dovadă clară că micuții au dobândit mai puține cunoștințe și au mai puține șanse de a termina liceul decât ceilalți copii. Pe piața muncii, cei fără bacalaureat ajung în procent mai mare șomeri și câștigă mai puțin decât cei mai educați. Deci, eșecul școlar îi face pe tineri să înceapă viața cu un handicap major.

Sănătate mentală:

Patru din șase analize relevante demonstrează „un efect negativ al divorțului părinților în sănătatea mentală a viitorului adult”, iar 19 din 27 de studii arată că delincvența și comportamentul deviant „sunt mai des întâlnite în cazul divorțului părinților sau a absenței tatălui în cazul a cel puțin un grup de comparație”. În plus, cinci din șase studii arată că absența tatălui afectează copiii, astfel încât au un risc mai mare să înceapă să fumeze, să folosească droguri sau alcool. Autorii scriu că „cercetări recente arată că aptitudinile social-emoționale joacă un rol important în formarea viitorilor adulți”. Acestea au efect asupra formării unei familii și a succesului pe piața muncii. Așa că efectele absenței tatălui asupra sănătății mentale și a aptitudinilor sociale ale copilului are implicații dincolo de fericirea personală a acestuia.

Piața muncii:

McLanahan și colegii ei au găsit puține studii despre cum absența tatălui afectează cariera și veniturile la maturitate. Analizele pe care le-au găsit nu sunt pe de-a-ntregul comparabile; cu toate acestea, au putut trage câteva concluzii: „Divorțul a fost asociat cu rate mai mari de șomaj” în două studii, iar în alte două s-a constatat „un nivel crescut de perioade de inactivitate la persoanele ai căror părinți au divorțat pe când aceștia erau preșcolari”. În al cincilea studiu, persoanele care au crescut cu un părinte vitreg sau doar cu o mamă singură divorțată au avut mai multe probleme în a se angaja, pe când persoanele care au crescut cu o mamă singură văduvă nu au fost dezavantajate față de cele care au crescut alături de părinți cu o căsnicie stabilă.

Formarea unei familii și stabilitatea:

Nici relativ la acest subiect autorii studiului nu au găsit multe studii care să cerceteze această problemă. Cele trei studii relevante în ceea ce privește cum absența tatălui afectează șansele de a se căsători ale copiilor au ajuns la concluzii diferite. Două analizează influența absenței tatălui în maternitatea timpurie și arată că există o asociere între aceste două probleme.

Pe scurt, există o legătură evidentă între structura familiei și dezvoltarea copilului, iar absența tatălui are efecte negative care se pot vedea și la maturitate.


Sursa:stiripentruviata.ro

Știri din aceeași categorie