Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Bucuria pascală nu este un machiaj, trebuie să se oglindească în gânduri și fapte

 
Bucuria pascală nu este un machiaj, trebuie să se oglindească în gânduri și fapte
  • 21 Apr 2014
  • 3835
”Uimirea plină de bucurie din Duminica Învierii să pătrundă în gânduri, priviri, atitudini, gesturi și cuvinte!” Este îndemnul Papei Francisc adresat zecilor de mii de pelerini care luni la amiază, în Piața Sfântul Petru, au participat la rugăciunea mariană ”Regina Coeli”, antifonul pascal care înlocuiește până la Rusalii cunoscuta rugăciune ”Angelus Domini”.

În a doua zi de Paști, a subliniat Sfântul Părinte în cuvântul său, Evanghelia proclamată la Sf. Liturghie în ritul roman sau latin amintește faptul că femeile care au mers la mormântul lui Isus și au primit vestea Învierii, au mers în grabă să dea de știre discipolilor. Să ascultăm cuvântul Sfântului Părinte:

”Dragi frați și surori, Bună ziua!

Paște fericit! Cristòs anèsti! – Alethòs anèsti! Cristos a înviat! Adevărat a înviat! Este între noi, aici, în Piață! În această săptămână putem continua să ne adresăm unii altora urările pascale, ca și cum ar fi o singură zi. Este marea zi pe care a făcut-o Domnul!

Sentimentul dominant care transpare din povestirile evangheliilor despre Înviere este bucuria plină de uimire, dar o uimire mare! Bucuria care vine din interior! Și în Liturgie noi retrăim starea de spirit a discipolilor după ce au primit știrea pe care au adus-o femeile: Isus a înviat! Noi l-am văzut!

Să lăsăm ca această experiență, întipărită în Evanghelii, să se întipărească și în inimile noastre și în viața noastră. Să lăsăm ca uimirea plină de bucurie din Duminica Învierii să se iradieze în gânduri, priviri, atitudini, gesturi și cuvinte… Ce bine ar fi să fim atât de luminoși, dar acesta nu este un machiaj! Vine din interior, dintr-o inimă cufundată în izvorul acestei bucurii, ca cea a Mariei Magdalena, care a plâns pentru pierderea Domnului ei și nu-și credea ochilor văzându-l înviat. Cine face această experiență devine martor al Învierii, pentru că într-un anumit sens a înviat el însuși, a înviat ea însăși. Atunci este capabil de a purta o ”rază” din lumina celui Înviat în diferitele situații: în cele fericite, făcându-le mai frumoase și ferindu-le de egoism, și în cele dureroase, ducând seninătate și speranță.

În această Săptămână ne va prinde bine să luăm cartea Evangheliei și să citim capitolele care vorbesc despre Învierea lui Isus. Ne va prinde foarte bine! Să luăm cartea, să căutăm capitolele și să le citim. Aceasta ne va face, în timpul săptămânii, să ne gândim și la bucuria Mariei, Mama lui Isus. După cum suferința ei a fost lăuntrică, încât i-a străpuns sufletul, tot la fel bucuria ei a fost intimă și profundă, iar discipolii puteau să primească din această bucurie. Trecând prin experiența morții și învierii Fiului ei, văzute în credință ca expresie supremă a iubirii lui Dumnezeu, inima Mariei a devenit un izvor de pace, mângâiere, speranță și milostivire. Toate prerogativele Mamei noastre provin de aici, din participarea ei la Paștele lui Isus. De vineri până la dimineața duminicii, ea nu și-a pierdut speranța: am contemplat-o ca Maică îndurerată dar, în același timp, ca Maică plină de speranță. Ea, Mama tuturor discipolilor, Maica Bisericii este Maica speranței.

Mariei, martor tăcut al morții și învierii lui Isus, să-i cerem să ne introducă în bucuria pascală. O vom face prin recitarea (antifonului) Regina Coeli, care în timpul pascal înlocuiește rugăciunea ”Angelus”.

După recitarea rugăciunii ”Regina Coeli” – ”Bucură-te, Regina Cerului!”, Papa a salutat diferitele grupuri de pelerini, din Italia și din alte țări. ”Amintiți-vă”, a reluat Papa în salutul său, ”ca în această săptămână să luați Evanghelia, să căutați capitolele în care se vorbește de Înviere și să citiți în fiecare zi un pasaj din aceste capitole. Ne va prinde bine, în această săptămână a Învierii lui Isus”. În fine, Pontiful le-a dorit tuturor să petreacă în bucurie și liniște a doua zi de Paști, numită după unele tradiții ”Lunea Îngerului”, în care se prelungește bucuria învierii lui Isus.

Primiți și Binecuvântarea Apostolică a Papei Francisc, invocată luni, 21 aprilie, la rugăciunea ”Regina Coeli”, în Piața Sfântul Petru. Ca de fiecare dată, binecuvântarea Succesorului lui Petru ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.
Sursa:ro.radiovaticana.va