Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO/VIDEO: Tinerii față în față cu Ana Blandiana și Ion-Andrei Gherasim, în prezența nevăzută a Seniorului Coposu

 
FOTO/VIDEO: Tinerii față în față cu Ana Blandiana și Ion-Andrei Gherasim, în prezența nevăzută a Seniorului Coposu
  • 20 Mai 2022
  • 1378

• 20 mai 1914 - 20 mai 2022 - 108 ani de la nașterea Seniorului Corneliu Coposu

 
Video: 

Sub semnul dialogului între generații, în prezența unui mare număr de tineri, s-a desfășurat, joi, 19 mai 2022, în capela „Sf. Iosif” a Catedralei Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea, din Piața Cipariu, Cluj-Napoca, o seară de dezbateri despre principii și valori așa cum le-a trăit marele om politic român Corneliu Coposu. 
 
Acest program se înscrie într-un șir de manifestări pe care Fundația Corneliu Coposu, în colaborare cu Biserica Greco-Catolică, cu mai mulți prieteni și parteneri, le-a propus „educației tinerilor și nu numai” la împlinirea a 108 ani de la nașterea Seniorului, în perioada 14-20 mai 2022, la București, Cluj-Napoca, Bobota – localitatea natală a lui Corneliu Coposu și la Bădăcin, în casa memorială „Iuliu Maniu”.
 
Întâlnirea din capela „Sf. Iosif”, organizată de Misiunea pentru studenți „Lux Mundi”, din cadrul Eparhiei de Cluj-Gherla, a reunit în primul rând tineri, studenți, studenți seminariști, dar și intelectuali, membri ai unor asociații din Biserică, credincioși greco-catolici și ortodocși.
 
Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, gazda evenimentului, a mulțumit invitaților speciali: poeta Ana Blandiana, președinta Fundației Academia Civică, Ion-Andrei Gherasim, președintele Fundației Corneliu Coposu și scriitoarea Ruxandra Cesereanu, membră a Asociației „Cardinal Iuliu Hossu”. 
 
A participat la programul dedicat memoriei lui Corneliu Coposu, Înaltpreasfinţitul Andrei Andreicuț, Arhiepiscop și Mitropolit ortodox al Clujului. Corneliu Coposu, „Seniorul politicii românești, cel mai mare om politic de după 1989” - a arătat Ion-Andrei Gherasim în deschidere -, „încă de la Revoluția din 1989, evocând dialogul dintre Episcopul greco-catolic Iuliu Hossu și Episcopul ortodox Miron Cristea, de la 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, a căutat unitatea”. Și, în numele familiei lui Corneliu Coposu, din care face parte, Ion-Andrei Gherasim și-a exprimat bucuria pentru prezența celor doi Ierarhi.
 
S-a vorbit despre valori nepieritoare, despre învățătura adevărată a istoriei ce poate oferi tinerilor, nu doar un orizont de cunoaștere, ci mai ales un fel de a fi, tărie a spiritului, ancorare în credință, în adevăr și dreptate, în conștiința respectării unor principii pentru care merită să suferi și să mori, cum au făcut eroii și martirii. „Ei au arătat ce înseamnă jertfa și credința în Dumnezeu. Și credința în Dumnezeu i-a ținut în viață pe toți deținuții politici”, a spus Ion-Andrei Gherasim.
 
Ana Blandiana și-a exprimat bucuria de a lua parte la această întâlnire, a spus că e important „a pune împreună”, a fi împreună unii cu alții și a extins înțelesul cuvântului „împreună” și la prezența „Domnului Corneliu Coposu”, o prezență despre care, a spus că „trebuie să nu înceteze”, pentru că, „tinerii au nevoie de modele”.
 
A vorbit apoi despre Corneliu Coposu, așa cum l-a cunoscut în anii de după Revoluția din 1989. Pentru a-l cunoaște mai bine pe Corneliu Coposu, a propus tinerilor să-i citească poemele, cartea fiind pusă la dispoziția doritorilor în holul catedralei.
 
Fiind o seară de dialog, la invitația Pr. Marius Cîmpean care a moderat întâlnirea, tinerii au pus întrebări, au ridicat probleme, au cerut invitaților sfaturi, căi de urmat în prezentul deloc lipsit de provocări.
 
Răspunsuri le-au oferit Ana Blandiana, Ion-Andrei Gherasim, Ruxandra Cesereanu, cu toții reamintind, iar și iar, nevoia de moralitate, de întemeiere pe valorile credinței, ale binelui comun.
 
După un timp îndelungat de dialog, Preasfinția Sa Claudiu a mulțumit tuturor care au ales să fie de față, în mod special celor trei invitați ai întâlnirii, pe care i-a chemat în continuare la „o serie de întâlniri”, prin care, „tinerii să afle că există speranță pentru lumea în care trăim”. A invitat apoi la un moment de rugăciune „mai puțin oficial, „împreună cu Seniorul Corneliu Coposu”. 
 
Pr. Edmund Dujardi a cântat, acompaniindu-se la chitară, cunoscuta „Rugă” a lui Corneliu Coposu: 
„Cerne, Doamne, liniştea uitării,
Peste nesfârşita suferinţă.
Seamănă întinderi de credinţă,
Și sporeşte roua îndurării!
Răsădeşte dragostea şi crinul,
În ogorul năpădit de ură,
Și aşterne, peste munţi de zgură,
Liniştea, iertarea şi seninul...!”
 
La final, Preasfinția Sa Claudiu a oferit invitaților câteva semne de prețuire. D-nei Ana Blandiana i-a oferit un tablou, prin care a „transformat în artă pasajul în care Episcopul Iuliu Hossu vorbește despre celula 44”. 
 
Ana Blandiana a mulțumit Preasfințitului Claudiu pentru întreaga seară, o mulțumire specială a adresat prezenței în capelă a familiei Cosmovici - „autoare a muncii de mai mulți ani pe care s-a bazat dosarul beatificării Episcopilor catolici și greco-catolici”.
 
Și Ion-Andrei Gherasim a adresat cuvinte de mulțumire tuturor și a invitat tinerii să participe la proiectele în organizarea Fundației Corneliu Coposu, între care, un concurs de eseuri despre care pot afla accesând linkul: www.corneliu-coposu.ro
 
A anunțat, de asemenea, că ediția a IV-a a Galei „Corneliu Coposu” se va desfășura la Cluj, în data de 11 noiembrie 2022 (ziua în care Corneliu Coposu a trecut din această viață, în 1995). A mai amintit că, în aceeași noapte, Fundația Corneliu Coposu lansează „o platformă de analiză, istorie, memorie, în care, există aici persoane care au scris deja, persoane dedicate, care reprezintă adevărate modele și exemple”.
 
Toți cei prezenți au fost apoi invitați în sala alăturată, Aula „Cardinal dr. Iuliu Hossu”, la o agapă fraternă, unde au continuat, cu bucurie, să fie împreună.


Sursa:eparhiaclujgherla.ro