Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 7
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa Francisc, politicienilor creștini: Politica să fie cea mai înaltă formă a carității

 
Papa Francisc, politicienilor creștini: Politica să fie cea mai înaltă formă a carității
  • 17 Mai 2022
  • 916

Luni, 16 mai 2022, papa Francisc a primit în audiență un grup de 60 de membri ai Fraternității Politice ”Chemin Neuf”. Prin întâlnire, reflecție și acțiune – a fost remarca papei – politicienii creștini sunt chemați să facă din activitatea politică ”cea mai înaltă formă a carității”, după cum o numea papa Pius al XI-lea. Papa a lăudat politicienii care și-au mutat reședința în cartierele populare, fiind astfel mai aproape de cei săraci.

 

„Adevărata semnificație a ceea ce este politica, în special pentru creștini” aduce în prim plan o întreită asociere de realități: ”întâlnire, reflecți și acțiune”: a spus papa Francisc primind pe 16 mai în audiență un grup de politicieni care au aderat la Fraternitatea Politică ”Chemin Neuf”.

”Politica este mai presus de toate arta întâlnirii. Desigur, această întâlnire se trăiește primindu-l pe celălalt și acceptând diferența lui într-un dialog respectuos”, a subliniat papa. Cu toate acestea, pentru creștini înseamnă mai mult, căci Evanghelia ne cere să-i iubim pe dușmanii noștri (cf. Mt 5,44): ”nu mă pot mulțumi cu un dialog superficial și formal, precum acele negociere deseori ostile dintre partidele politice”.
Papa Francisc: ”Suntem chemați să trăim întâlnirea politică drept o întâlnire fraternă, mai ales cu cei care sunt mai puțin de acord cu noi. Aceasta înseamnă a vedea în cel cu care dialogăm un adevărat frate, un fiu iubit de Dumnezeu. Această artă a întâlnirii începe, așadar, cu o schimbare a modului de a-l vedea pe celălalt, primind și respectând fără condiții persoana sa. Dacă această schimbare nu se realizează, politica riscă să se transforme într-o confruntare deseori violentă pentru a face să învingă propriile idei, într-o căutare de interese particulare în locul binelui comun, împotriva principiului potrivit căruia unitatea prevalează asupra conflictului” (cf. Evangelii gaudium, 226-230)”.

Din punctul creștin de vedere, a continuat papa Francisc, politica înseamnă și reflecție, altfel spus, ”formularea unui proiect comun”. În acest sens, papa a amintit că un om politic din secolul al XVIII-lea, Edmond Burke, spune electoratului din Bristol că nu ar fi putut să se limiteze la apărarea intereselor lor particulare, dar că ar fi fost trimis, în numele lor, să elaboreze împreună cu ceilalți membri ai parlamentului o viziune pentru binele întregii țări, pentru binele comun.
Papa Francisc: ”Ca și creștini, înțelegem că politica, mai mult decât prin întâlnire, se face printr-o reflecție comună, în căutarea acestui bine general și nu doar prin confruntarea intereselor contrastante și, deseori, opuse. Altfel spus, întregul este mai mare decât partea (cf. ibid., 234-237). Busola noastră pentru elaborarea acestui proiect comun este Evanghelia, care aduce lumii o viziune profund pozitivă asupra omului iubit de Dumnezeu”.

În fine, politica – a remarcat papa – înseamnă și acțiune. Pontiful și-a exprimat satisfacția pentru faptul că această Fraternitate Politică nu se mulțumește să fie un spațiu de dezbatere și de schimb de idei, dar se lasă condusă către ”un angajament concret”.
Papa Francisc: ”Ca și creștini, avem nevoie de a confrunta întotdeauna ideile noastre cu dimensiunea realului, dacă nu vrem să construim pe nisipul care, mai devreme sau mai târziu, cedează. Să nu uităm că realitatea este mai importantă decât ideea (cf. ibid., 231-233). Încurajez, de aceea, angajamentul vostru în favoarea migranților și a ecologiei. Am aflat, astfel, că unii dintre voi au ales să trăiască împreună în mijlocul unui cartier popular din Paris pentru a-i asculta pe cei săraci. Iată o modalitate creștină de a face politică! Nu uitați aceste linii: realitatea este mai importantă decât ideea, căci nu se poate face politică cu ideologia; întregul este mai mare decât partea; în fine, unitatea este mai mare decât conflictul. Căutați întotdeauna unitatea și nu vă pierdeți în conflict”.

Întâlnirea, reflecția și acțiunea formează ”programul politicii în sens creștin”, a încheiat papa Francisc. ”Mă gândesc”, a remarcat pontiful, ”că voi faceți efectiv experiența acestuia, mai ales la întâlnirile voastre de duminică seara. Rugându-vă împreună Tatălui, de la care vin toate, imitându-l pe Isus Cristos și punându-vă în ascultarea Spiritului Sfânt, grija voastră pentru binele comun dobândește o forță interioară foarte puternică și inspiratoare. Acesta este felul în care se practică politica drept forma cea mai înaltă a carității, după cum a fost definită de papa Pius al XI-lea”.Sursa:vaticannews.va.ro