Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Mesajul Papei la Ziua Migrantului 2022: Construirea viitorului împreună cu migranții

 
Mesajul Papei la Ziua Migrantului 2022: Construirea viitorului împreună cu migranții
  • 12 Mai 2022
  • 1122

„Dacă dorim să cooperăm cu Tatăl nostru ceresc în construirea viitorului, să o facem împreună cu frații și surorile noastre migranți și refugiați. Să-l construim astăzi! Pentru că viitorul începe astăzi și începe cu fiecare dintre noi. Nu putem lăsa în seama generațiilor viitoare responsabilitatea deciziilor care trebuie luate acum, pentru ca planul lui Dumnezeu pentru lume să se poată realiza și pentru ca Împărăția sa de dreptate, fraternitate și pace să poată veni.”

Astfel evidențiază papa Francisc în Mesajul prilejuit de cea de-a 108-a Zi mondială a migrantului și refugiatului. Referindu-se la tema Zilei – „Construirea viitorului împreună cu migranții și refugiații” – pontiful a explicat că – pentru a face să domnească armonia – „trebuie să acceptăm mântuirea lui Cristos, Evanghelia iubirii sale, astfel încât să eliminăm inegalitățile și discriminările lumii actuale”.

„Nimeni nu trebuie să fie exclus” – scrie papa Francisc, evidențiind că proiectul lui Isus este incluziv și îi pune în centru pe locuitorii periferiilor existențiale”, printre ei numărându-se și „mulți migranți și refugiați, persoane strămutate și victime ale traficului de persoane”. Edificarea Împărăției lui Dumnezeu se face cu ei, „pentru că fără ei nu ar fi Împărăția pe care o dorește Dumnezeu”, includerea celor mai vulnerabili fiind „o condiție necesară pentru o cetățenie deplină”, deoarece Domnul spune: „Veniți, binecuvântații Tatălui Meu, moșteniți împărăția care a fost pregătită pentru voi de la întemeierea lumii. Căci am fost flămând și mi-ați dat să mănânc, am fost însetat și mi-ați dat să beau, am fost străin și m-ați primit, gol și m-ați îmbrăcat, bolnav și m-ați vizitat” (Mt 25,34-36).

„Construirea viitorului împreună cu migranții și refugiații înseamnă, de asemenea, să recunoaștem și să prețuim contribuția pe care fiecare dintre ei o poate aduce la procesul de construcție” – se spune de asemenea în mesaj, pontiful evidențiind că „îi place să surprindă această abordare a fenomenului migrației în viziunea profetică a lui Isaia, în care străinii nu apar ca invadatori și distrugători, ci ca muncitori voluntari care reconstruiesc zidurile noului Ierusalim, Ierusalimul deschis tuturor popoarelor (cf. Is 60,10-11)”.

„În aceeași profeție” – continuă –  „sosirea străinilor este prezentată ca o sursă de îmbogățire: „Bogățiile mării se vor revărsa asupra ta, bunurile neamurilor vor veni la tine” (60,5). Într-adevăr, istoria ne învață că contribuția migranților și a refugiaților a fost fundamentală pentru creșterea socială și economică a societăților noastre. Și așa este și astăzi. Munca lor, capacitatea lor de sacrificiu, tinerețea și entuziasmul lor îmbogățesc comunitățile care îi primesc, dar această contribuție ar putea fi mult mai mare dacă ar fi valorificată și sprijinită prin programe specifice. Este un potențial enorm, gata să se exprime dacă i s-ar da șansa.”

„Prezența migranților și a refugiaților reprezintă o mare provocare, dar și o oportunitate de creștere culturală și spirituală pentru toți” – evidențiază de asemenea pontiful, subliniind că „datorită lor avem șansa de a cunoaște mai bine lumea și frumusețea diversității sale”, avem posibilitatea „să ne maturizăm în umanitate și să construim împreună un ‚noi’ mai mare”. „În cadrul disponibilității reciproce, sunt generate spații de confruntare fructuoasă între viziuni și tradiții diferite, care deschid mintea către noi perspective. Descoperim, de asemenea, bogăția pe care o conțin religiile și spiritualitățile necunoscute nouă, iar acest lucru ne stimulează să ne aprofundăm propriile convingeri” – se mai spune în Mesajul care se încheie cu o rugăciune:

„Doamne, fă-ne purtători de speranță

pentru ca acolo unde este întuneric, să domnească lumina Ta,

iar acolo unde există resemnare, să renască încrederea în viitor.

Doamne, fă-ne instrumente ale dreptății tale,

pentru ca acolo unde există excludere, să înflorească fraternitatea,

iar acolo unde există lăcomie, să înflorească împărțirea cu ceilalți.

Doamne, fă-ne ziditori ai Împărăției tale

Împreună cu migranții și refugiații

și cu toți locuitorii din periferii.

Doamne, fă-ne să învățăm cât de frumos este

să trăim toți, ca frați și surori. Amin.”

 

 



Sursa:vaticannews.va.ro