Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO: Hirotonire de preot în Catedrala Blajului

 
FOTO: Hirotonire de preot în Catedrala Blajului
  • 14 Feb 2022
  • 1422

Duminică, 13 februarie 2022 (Duminica a XXXIII-a după Rusalii, a Vameșului și Fariseului), în Catedrala Arhiepiscopală Majoră "Sfânta Treime" din Blaj a răsunat din nou "Vrednic este!". Cu binecuvântarea Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Greco - Catolice și prin punerea mâinilor Preasfinției Sale Cristian Crișan,  Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, diaconul Ioan-Ștefan Dumitraș a fost hirotonit preot, devenind un nou lucrător în Via Domnului.

Preasfinția Sa Cristian a subliniat importanța acestui dar de la Dumnezeu nu doar pentru tânărul preot care a primit hirotonirea, dar și pentru toți credincioșii, care sunt chemați să conștientizeze misiunea pe care fiecare o are în această lume:

„Suntem bucuroși de această nouă consacrare, care înnoiește clerul Bisericii. De fapt, Biserica întreagă se înnoiește. Misiunea pe care Biserica i-o va încredința, aceea de a sfinți poporul lui Dumnezeu, de a vorbi poporului lui Dumnezeu, trebuie să fie și pentru noi, ceilalți, un prilej de luare aminte, de conștientizare a misiunii pe care fiecare dintre noi o avem în lume. Părinte Ștefan, noi cu toții îți suntem alături în această zi binecuvântată, în care Harul Spiritului Sfânt a coborât asupra ta! Să-ți amintești de această zi ca fiind ziua în care tu ai devenit un alt Cristos! Să fii bun precum Îngerii, să fii iubitor precum Fecioara Maria, să fii ascultător precum Sfântul Iosif și să crezi în Biserică așa cum au crezut cei șapte Fericiți Episcopi martiri, sub protecția cărora te-ai pus!”

După ce a mulțumit Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan, Preasfințitului Cristian, familiei și tuturor formatorilor și colegilor din Liceul Teologic Greco-Catolic „Sfântul Vasile cel Mare” Blaj, Institutul Teologic Blaj, Colegiul „Pio Romeno” Roma și Universitatea Pontificală „Santa Croce” Roma, pentru rolul pe care l-au avut în formarea sa spirituală, părintele Ioan-Ștefan Dumitraș a vorbit despre misiunea care i-a fost încredințată prin darul preoției:

„Fiul omului n-a venit să I se slujească, ci El să slujească și să-Și dea viața ca răscumpărare pentru mulți (Matei 20:28). Am ales ca motto pentru ziua hirotonirii acest verset drag mie, deoarece prin aceste cuvinte Mântuitorul ne oferă un exemplu de dăruire, de smerenie și de sacrificiu pentru noi, dar mai ales pentru preoții Lui. Sunt onorat să fiu alumn al acestor prestigioase instituții și mă cutremur gândindu-mă la vrednicii înaintași care au trecut prin aceste locuri, în special la Fericiții Episcopi Martiri, pe care îi rog să mijlocească pentru mine de la Domnul credința statornică, curajul și dăruirea de care au dat dovadă. [...]  Mărturisesc că în timpul perioadei de formare am simțit în fiecare clipă că Dumnezeu are un plan cu mine și cu fiecare dintre noi. Biserica noastră are nevoie de fiecare dintre noi. Așadar, să răspundem cu curaj și entuziasm Domnului, fiindcă Isus Mântuitorul ne cheamă pe fiecare pe nume și ne transformă în pescari de oameni, dacă Îl urmăm.”

Părintele Ioan-Ștefan Dumitraș s-a născut la data de 18 august 1991, în orașul Cisnădie. Provine din Parohia Greco-Catolică ,,Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” şi „Fericitul Ioan Bălan” din Teiuș, păstorită de părintele paroh Paul Turcu. În perioada 2006-2010 a fost elev al Liceului Teologic Greco-Catolic „Sfântul Vasile cel Mare” din Blaj, fiind găzduit și format spiritual în internatul Călugărilor Asumpționiști. Între anii 2010-2014 a urmat cursurile Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, fiind totodată seminarist în cadrul Seminarului Major Arhieparhial „Bunavestire” din Blaj.

După absolvirea licenței în Teologie, a primit o bursă din partea Congregației pentru Bisericile Orientale. A locuit în Colegiul Pontifical „Pio Romeno” și a studiat Comunicare Socială și Instituțională în cadrul Universității Pontificale „Santa Croce” din Roma, între anii 2014-2017.

Pe 18 iulie 2020, în Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj, s-a căsătorit cu Ana-Eugenia, care îi este alături în această nouă misiune de slujire a Domnului și a Bisericii Sale. A fost hirotonit diacon la data de 25 martie 2021 prin impunerea mâinilor Preasfinției Sale Cristian Dumitru Crișan, Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, iar în data de 15 mai 2021 a fost numit Cancelar al Curiei Arhiepiscopiei Majore de către Preafericirea Sa Cardinalul Lucian Mureșan, Întâistătătorul Bisericii Greco-Catolice din România.

 

 

Nicu Goga

Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș

 

 Sursa:bisericaromanaunita.ro