Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO/VIDEO: Liturghie Arhierească, hirotonire de preot, ziua vieții consacrate, la Cluj

 
FOTO/VIDEO: Liturghie Arhierească, hirotonire de preot, ziua vieții consacrate, la Cluj
  • 31 Ian 2022
  • 1384

Duminică, 30 ianuarie 2022 - Sărbătoare a luminii în Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca: Duminica lui Zaheu; Sărbătoarea Sfinții Trei Ierarhi; Hirotonirea preoțească a dc. Marius Alin Cîmpean; Ziua Vieții Consacrate și încheierea Anului Centenar al Congregației Surorilor Maicii Domnului, Aniversarea nașterii Fericitului Cardinal Iuliu Hossu; prezentarea volumului „Lumină din Lumină. În memoria Episcopului Florentin Crihălmeanu”

ALBUM FOTO

Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, Preasfinția Sa Claudiu, Mons. Marius Cerghizan, vicar general, zeci de preoți, persoane consacrate, invitați de peste hotare - pr. Gabriel Buboi, rector al Colegiului pontifical Pio Romeno (colegiu în care a studiat și candidatul la preoție din această zi, pr. Marius Alin Cîmpean), Pr. Ioan Pop de la Consiliul Pontifical pentru Teste Legislative din Roma -, invitați din țară - Vicarul administrativ al Arhiepiscopiei de Alba Iulia și Făgăraș, Pr. Flavius Florea, protopop de Brașov -, autorități locale și centrale, numeroși credincioși din întreaga Biserică Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, s-au reunit la Sfânta Liturghie arhierească solemnă celebrată în Catedrala episcopală „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca, duminică 30 ianuarie 2022, într-o zi cu multiple motive de sărbătoare.
 
 
A fost Duminica lui Zaheu (Lc 19,1-10), vameșul „mic de statură” care, cum a arătat Preasfințitul Claudiu în cuvântul de învățătură, caută și găsește privirea Fiului lui Dumnezeu, îl primește pe Isus și este primit în milostivire. A fost Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigore Teologul și Ioan Gură de Aur, ale căror staturi de uriași, întru cele ale lui Dumnezeu, au coborât din Cer lumini. A fost celebrare a consacrării prin procesiunea de intrare în biserică, împreună cu Ierarhul și preoții, cu lumânări aprinse în mâini, și apoi, participarea la celebrarea liturgică, a persoanelor consacrate din ordinele și congregațiile călugărești de pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla - între care: Congregația Surorilor Maicii Domnului, Ordinul Surorilor Sfântului Vasile cel Mare, Ordinul Călugărilor Sfântului Vasile cel Mare, Ordinul Societatea lui Isus, Congregatio Jesu - care au ales să marcheze în biserica catedrală din Cluj, prin împreună-rugăciune, sărbătoarea din 2 februarie - Ziua Vieții Consacrate în Biserica Catolică.
 
A fost și ziua aniversării nașterii Fericitului Cardinal Iuliu Hossu, martir și apostol al unității, învățător al credinței și al iubirii jertfitoare. Totodată, a fost zi de cinstire a memoriei Episcopului Florentin Crihălmeanu, care a adus Cerul mai aproape, fiind, nu cu mult timp în urmă, chemat la Cer din mijlocul celor acum prezenți în catedrală, căruia, personalități bisericești și laice, elite intelectuale ale lumii universitare și culturale clujene, i-au dedicat un volum omagial „Lumină din Lumină. În memoria Episcopului Florentin Crihălmeanu” - prezentat în această zi, la finalul celebrării, prin cuvinte alese, de către distinsul lect. univ. dr. Lucian Turcu, de la Facultatea de Istorie a UBB. 
 
Și, pentru ca harul pogorât din atâtea izvoare să rodească însutit, lumini ale Spiritului Sfânt au atins creștetul tânărului diacon Marius Alin Cîmpean, care a fost hirotonit întru preoție prin mâinile Preasfințitului Claudiu, oferindu-se astfel mâinilor lui Dumnezeu care să-l susțină, ocrotească și îndrume, spre a deveni el însuși „mâini” de binecuvântare pentru alții, „mâini” care dăruiesc, hrănesc, alină, sfințesc.
 
Răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie le-au dat Surori ale Congregației Surorilor Maicii Domnului - cea dintâi Congregație de surori a Bisericii Române Unite care-și încheie în aceste zile aniversarea Anului Centenar, odată cu pelerinajul de 100 de ani prin timp în slujba lui Dumnezeu și a aproapelui sub scutul protector al Preasfintei Fecioare Maria. Congregația Maicii Domnului a fost întemeiată la Blaj, în 2 februarie 1921, de către marele Mitropolit Vasile Suciu. Au ales să însoțească începutul de drum preoțesc al Pr. Marius Cîmpean, studenții din noua misiune Lux Mundi din cadrul Eparhiei de Cluj-Gherla, care s-au alăturat, în cor, surorilor CMD, cu tinerețe în glas și acompaniament de instrumente muzicale.
 
A fost o sărbătoare a credinței, înălțare spre Dumnezeu a privirilor credincioșilor prezenți și a celor în comuniune spirituală, în căutarea iubirii ocrotitoare, dătătoare de pace, călăuzitoare prin valurile lumii, în care, așa cum a încredințat Preasfințitul Claudiu, „doar Isus poate aduce acea pace și liniște de care avem nevoie. Dacă-I deschidem ușa lui Isus astăzi, aici, acum, Isus va fi în casa noastră și noi vom fi în casa lui Dumnezeu, toți împreună, o familie a lui Dumnezeu”.


Sursa:eparhiaclujgherla.ro