Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO/VIDEO: Sfânta Liturgie Arhierească. Pelerinajul Eparhial la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca

 
FOTO/VIDEO: Sfânta Liturgie Arhierească. Pelerinajul Eparhial la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca
  • 16 Aug 2021
  • 2289

Pelerinajul Eparhiei de Cluj-Gherla la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca în Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului

 
Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca (str. Romul Ladea nr. 6), care în acest an a fost declarată, de către Întâistătătorul Bisericii Române Unite, PF Lucian Cardinal Mureșan, Sanctuar Arhiepiscopal Major, a primit duminică, 15 august 2021, în jur de 1500 de pelerini, preoți, persoane consacrate, credincioși de pe întreg cuprinsul Eparhiei de Cluj-Gherla și nu numai.
 
Cu toții s-au reunit în jurul și la invitația Preasfințitului Claudiu, Episcopul eparhial, împreună cu Surorile CMD din mai multe comunități din țară, pentru a o onora pe Maica Sfântă în Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, pentru a dobândi de la Bunul Dumnezeu harul indulgenței plenare și a se întâlni, în Euharistie, cu Fiul Preasfintei Fecioare Maria, Mântuitorul tuturor, Domnul Isus Hristos. Un motiv în plus de bucurie și recunoștință este aniversarea anului centenar - cel de-al 100-lea an de existență a acestei Congregații greco-catolice, unica fondată în Biserica Română Unită.
 
Pelerinii s-au oprit în curtea înverzită a mănăstirii, unde, de la ora 10.30, în prezența moaștelor Fericitului Episcop martir Iuliu Hossu, a fost celebrată Sfânta Liturghie Arhierească, răspunsurile liturgice fiind date de surori. Au fost de față peste 50 de preoți, diaconi, subdiaconi, persoane consacrate din diferite ordine și congregații, membre ale Reuniunii Mariane eparhiale, tineri din ASTRU-Cluj care împreună cu Cercetașii Munților s-au oferit voluntar la dispoziția credincioșilor. De asemenea, mai mulți invitați oficiali au asistat la întreaga celebrare.    
 
Cuvântul de învățătură al Preasfințitului Claudiu (video):

 
În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a mulțumit pelerinilor pentru efortul pe care l-au făcut, pentru că și-au rupt din timpul și din comoditatea lor, „pentru a fi astăzi aici, toți împreună, cu o singură inimă, cu o singură gură să dăm laudă lui Dumnezeu, prin mijlocirea Maicii Sfinte. 
 
Pornind de la evanghelia duminicii (Mt 14,14-22), Preasfinția Sa a spus că pelerinajul este invitația lui Isus de a ieși din această lume: „Isus ne invită să ieșim din această lume, așa cum ați făcut astăzi, ați venit pe această pajiște, ați ieșit din cetatea oamenilor și ați intrat în cetatea lui Dumnezeu și aici Dumnezeu transformă totul într-un banchet”. 
 
Preasfinția Sa a îndemnat „să încredințăm lui Dumnezeu și Maicii Sfinte cererile noastre, nevoile noastre, suferințele noastre și să lăsăm cale liberă voinței lui Dumnezeu. Nu știm în ce fel Dumnezeu va răspunde rugăciunii noastre. Noi avem un plan. Dumnezeu, de multe ori are un alt plan. Noi avem o voință și suntem chemați să punem voința noastră în voința lui Dumnezeu. Maica Sfântă ne invită și ne învață să fim liberi față de Dumnezeu și, cu acea libertate a noastră, să punem toată viața noastră la picioarele Lui”.
 
La încheierea celebrării liturgice, mai întâi Episcopul de Cluj-Gherla a făcut, în fața moaștelor Fericitului Iuliu Hossu, rugăciunea către Episcopii martiri după care s-au făcut rugăciunile rânduite – Crezul, Tatăl nostru, Născătoare de Dumnezeu... – pentru obținerea indulgenței plenare.
 
În continuare, Preasfințitul Claudiu a dat citire decretului prin care, începând cu data de 15 august 2021, l-a numit pe Pr. Ionuț Cristian David în funcția de Rector al Sanctuarului Arhiepiscopal Major închinat Maicii Domnului. Totodată, Ierarhul a mulțumit tuturor pelerinilor, „părinților protopopi și preoților care s-au implicat mult în organizarea acestui pelerinaj”, a mulțumit și oficialităților prezente, între care: Adrian Oros, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Vakar Istvan, Vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj, E.S. Massimo Novali, Consul onorific al Republicii Italiene în România, Dr. Florin Estefan, Manager General al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, David Ciceo, Directorul general al Aeroportului Internațional Cluj, Prof. dr. Ștefan Florian, Dr. arh. Sorin Scripcariu, Dr. Horea Simu, Manager al Serviciului de Ambulanță Cluj, Comisar șef Mircea Rus, Șeful Inspectoratului de Poliție Județean Cluj. 
 
Preasfinția Sa a continuat: „Împreună cu ei suntem astăzi persoane importante în fața lui Dumnezeu, fiindcă suntem fiii lui Dumnezeu, fiii Maicii Sfinte. De aceea, pentru obținerea indulgenței plenare este necesar să fie recitat Crezul, pentru a ne manifesta identitatea noastră creștină; Tatăl nostru, pentru a ne manifesta identitatea de fiii ai Tatălui ceresc; Născătoare de Dumnezeu, pentru a ne manifesta ca fii și fiice ale Maicii Domnului și toate acestea la intenția Sfântului Părinte, pentru a manifesta din ce Biserică facem parte, din Biserica Catolică”.
 
Pr. Cristian David a mulțumit lui Dumnezeu pentru minunata celebrare și, în numele Preacuvioasei Maici Teodorina, Superioara generală a CMD, a Preacuvioasei Maici Ștefania, Superioara comunității din Cluj a CMD, în numele tuturor Surorilor CMD, a mulțumit în mod deosebit Preasfințitului Claudiu pentru onoarea pe care le-a făcut-o, organizând la Sanctuarul Arhiepiscopal Major - Mănăstirea Maicii Domnului Pelerinajul Eparhial cu ocazia celei mai mari sărbători a Maicii Sfinte din calendarul liturgic, în acest an centenar al CMD.
 
Părintele a mulțumit Preasfinției Sale și pentru misiunea pe care i-a încredințat-o, o misiune care îl onorează, dar îl și responsabilizează. Referitor la pelerinajul care s-a bucurat de o participare deosebit de numeroasă, pr. Cristian a remarcat faptul că în această zi foarte mulți credincioși s-au spovedit, pentru a fi învredniciți de darul indulgenței plenare. 
 
Mulțumiri au fost adresate preoților participanți, concelebranți la masa Altarului, echipelor de la Radio Maria și Maria TV care au transmis în direct celebrările, tuturor voluntarilor, și în primul rând bunilor credincioși pelerini care au făcut posibilă sărbătoarea.  
 
Programul a continuat cu încă un moment de o deosebit, darul muzical al Surorilor CMD. Pr. consilier eparhial Daniel Avram, Director al Editurii „Viața Creștină” a prezentat albumul lansat de Surori – dedicat Maicii Sfinte și celebrării centenarului CMD, intitulat: „Cântări închinate Maicii Preacurate”. „Este un compact-disc care cuprinde 14 cântări interpretate cu măiestrie de către Corala Congregației Maicii Domnului, condusă de Sora Dominica CMD”. 
 
Părintele a menționat faptul că această Corală a luat ființă în anul 2002 și a fost condusă atunci de către Sora Cecilia Flueraș, apoi dirijoare a fost Angela David, iar de mai bine de 10 ani conducerea muzicală a fost preluată de către sora Dominica”. 
 
În cartea de prezentare a CD-ului se menționează: „fiecare din cântările închinate Maicii Preacurate constituie o adevărată rugăciune, transpusă în limbaj poetic și culeasă preponderent din opera poetică a trei autori: pr. canonic Nicolae Pura – selecții ce se regăsesc în poemul Simfonia Mariei; pr. Ion M. Gârleanu OFMConv. – versuri redactate în colecția Poezii și comentarii; Elis Zugravu (sr. M. Magdalena CMD) – două poezii publicate în volumul Torc fire de lumină. (...) Cele 14 cântări ale albumului pun în lumină chipul sfânt al Fecioarei Maria și virtuțile ei strălucitoare și sensibilizează sufletul spre a o simți alături pe Mama Cerească”.
Corala Surorilor CMD a susținut în continuare un scurt concert, interpretând cu măiestrie câteva dintre cântecele cuprinse în noul album.
 
Pelerinii au primit la plecare, din partea organizatorilor, și câte un pachet cu hrană trupească, după ce sufletele au fost înălțate în lumina Adormirii Maicii Preacurate prin frumoasa celebrare împodobită de frumusețea cântărilor.


Sursa:eparhiaclujgherla.ro