Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO/VIDEO: Seară a luminii la mănăstirea Maicii Domnului din Cluj

 
FOTO/VIDEO: Seară a luminii la mănăstirea Maicii Domnului din Cluj
  • 15 Aug 2021
  • 1669

Pelerinajul eparhial la Adormirea Maicii Domnului

Pelerinajul Eparhiei de Cluj-Gherla cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului a început cu o “seară a luminii” – sâmbătă, 14 august 2021, la mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca, spațiu sacru aparținând Congregației Surorilor Maicii Domnului (CMD), fondată în 1921, la Blaj, de către Mitropolitul Vasile Suciu. Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de existență a acestei familii călugărești, Preafericirea Sa Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite, a conferit Mănăstirii Maicii Domnului statutul de Sanctuar Arhiepiscopal Major în care credincioșii pot dobândi darul indulgenței plenare.

Sfânta Liturghie Arhierească. Pelerinajul Eparhial

De la ora 18.00, în curtea mănăstirii, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla a celebrat Slujba Vecerniei alături de preoți, diaconi, studenți seminariști, de surorile CMD. Au fost de față persoane consacrate din alte ordine religioase, precum și credincioși care au ales să urmeze chemarea Ierarhului, să lase preocupările obișnuite și, pentru o seară, să fie pelerini la mănăstire. A urmat un moment muzical susținut de cei trei frați Opreanu (din familia care a compus Imnul Martirilor) și Paraclisul Maicii Domnului, rugăciunea zilnică a Postului Sfintei Marii. La încheiere, tineri prieteni ai Surorilor CMD au susținut o oră de Adorație Euharistică.

Se poate spune că în 14-15 august 2021, “Mănăstirea Nicula” – Sanctuarul greco-catolic al Maicii Domnului sechestrat de regimul comunist -, a revenit la lumină aici, la mănăstirea Maicii Domnului din Cluj, prin rugăciunea ce s-a împlinit în curtea frumoasei mănăstiri de pe str. Romul Ladea, nr. 6, Cluj-Napoca. A fost rugăciunea Episcopului eparhial, Preasfințitul Claudiu, inițiatorul pelerinajului eparhial în premieră și, totodată, în continuitate cu șirul pelerinajelor de mare răsunet la Nicula ce marcau filele din calendar ale sărbătorii Sfânta Maria mare, pelerinaje conduse și împlinite, rând pe rând, de Ierarhii Eparhiei de Cluj-Gherla, după 1990 având ca destinație doar biserica parohială din loc. Nicula (greco-catolicilor nefiindu-le permise celebrări, sus, la mănăstire).

S-au unit în rugăciune surorile CMD, sub aureola centenarului Congregației și binecuvântarea, din Cer, a surorilor mărturisitoare de credință ce și-au încheiat cu vrednicie viața în brațele Preacuratei, căreia i-au fost următoare la fel ca Surorile de azi. A fost, apoi, rugăciunea preoților, a diaconilor, subdiaconilor și studenților seminariști. Între ei, pr. Cristian David, capelan al Mănăstirii Maicii Domnului, și pr. Daniel Avram, de la Catedrala “Schimbarea la Față”, care, așa cum an de an cântau Paraclisul la Nicula, vocile lor alternând cu cele ale surorilor, la fel l-au cântat acum împreună, la umbra capelei și a mănăstirii Maicii Domnului, tot pe un deal, în lumina apusului, în adierea domoală a vântului unduind în nuanțe albăstrii vălul ușor al Preasfintei Fecioare ce atingea fiecare creștet în binecuvântare.

A fost și rugăciunea tinerilor: a copiilor din fam. Opreanu, care au reamintit cântece vechi, nemuritoare, ale părinților bazilieni mărturisitori de la Bixad, cântece care au însoțit marile pelerinaje, și care se aud și azi la mănăstirea Nicula (precum: “O Măicuță Sfântă”); rugăciunea preotesei Dana Isac, oferind Maicii Sfinte un cântec inspirat de Domnul și apoi, rugăciunea tinerilor prieteni ai Surorilor, care au însoțit Adorația Euharistică prin înălțătoare armonii și lecturi. De valoare unică, fiecare rugăciune, a fiecărui pelerin, adaugă noi lumini, luminii acestei seri, împreună și cu rugăciunea cercetașilor munților și a tinerilor din ASTRU-Cluj, rugăciune și prin slujire, ei fiind de veghe și răspunzând la orice nevoie a credincioșilor prezenți.

Rugăciunii ce a însoțit Adormirea Maicii Sfinte, i-a răspuns lumina speranței și credinței coborâtă în inimi, i-a răspuns lumina privirii Maicii Sfinte din icoanele ce împodobeau Altarul, i-a răspuns, totodată, binecuvântarea lui Isus, din ostensoriul cu Sfânta Euharistie, pe care Preasfințitul Claudiu l-a înălțat în semnul crucii și l-a purtat apoi în capelă, unde Domnul rămâne și de unde veghează neîncetat. O celebrare a ritului luminii a încheiat seara, când toți pelerinii au fost chemați să se apropie, cu candele în mâini, pentru a primi de la Preasfințitul Claudiu lumina de pe masa Sfântului Altar, “simbol al darului pe care Maica Sfântă l-a făcut fiecărui om: Cristos Lumina lumii” – cum a invitat pr. Cristian David.

Sub același semn, al luminii Adormirii Maicii Domnului, duminică 15 august 2021, de la ora 10.30, va fi celebrată în mod solemn Sfânta Liturghie Arhierească, după care, va urma lansarea albumului “Cântări închinate Maicii Preacurate” și un miniconcert al Coralei Surorilor CMD. Celebrarea va avea loc din nou în curtea mănăstirii, la Altarul așezat, pentru această sărbătoare, în fața capelei, în spațiul binecuvântat de munca și rugăciunea zilnică a Surorilor Congregației Maicii Domnului care au ales ca, urmând modelul Maicii Sfinte, să îi apropie, zi de zi, pe cei ce le sunt lor aproape, “cât mai mult de Domnul prin credință vie”.

LIVE: Pelerinajul Eparhial la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj. Vecernia sărbătorii

LIVE: Pelerinajul Eparhial la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj. Paraclisului Maicii Domnului

LIVE: Pelerinajul Eparhial la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj. RUGĂCIUNEA CU TINERII

(ALBUM FOTO)

 

 Sursa:eparhiaclujgherla.ro