Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 6
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Blaj: Vecernia Sărbătorii Fericiților Episcopi Martiri Greco–Catolici Români

 
Blaj: Vecernia Sărbătorii Fericiților Episcopi Martiri Greco–Catolici Români
  • 01 Iun 2021
  • 1984

Primul eveniment care a marcat aniversarea a doi ani de la vizita istorică a Papei Francisc la Blaj, a avut loc în seara zilei de 1 iunie 2021, la ora 18:00, prin celebrarea liturgică a Vecerniei Solemne a Sărbătorii Fericiților Episcopi Martiri Greco–Catolici Români, oficiată de Preasfinția Sa Cristian, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, alături de preoții concelebranți.

(ALBUM FOTO)

Textele liturgice pentru celebrarea Vecerniei Sărbătorii Fericiților Episcopi Martiri Greco-Catolici Români au fost pregătite de Comisia Sinodală Liturgică a Bisericii Greco-Catolice din România, iar după ce au primit Recognitio din partea Sfântului Scaun, au fost promulgate de Arhiepiscopul Major.

Au fost expuse spre venerare relicvele celor trei Fericiți ale căror rămășițe pământești au putut fi identificate: Iuliu Hossu, Ioan Bălan și Vasile Aftenie.

Evenimentul din Catedrala Blajului a fost transmis în direct de către Maria TV și pe canalul de YouTube al Radio Blaj, unde poate fi urmărit în reluare.

Sărbătoarea Fericiților Episcopi Martiri este trecută în calendarul Bisericii Române Unite, în data de 2 iunie ca sărbătoare de poruncă, precum a stabilit Sfântul Părinte Papa Francisc în formula de beatificare rostită la Blaj, pe Câmpia Libertății, în urmă cu doi ani: „...păstori după inima lui Cristos, mărturisitori eroici ai Evangheliei iertării și a păcii, să fie de acum înainte numiți Fericiți și să li se poată celebra sărbătoarea în locurile și după legile prevăzute de dreptul canonic, în fiecare an la 2 iunie. În numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Spirit. Amin”. 

 

Biroul de presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș