Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 6
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

VIDEO: A fost lansat Imnul Întâlnirii Mondiale a Tinerilor LISABONA 2023

 
VIDEO: A fost lansat Imnul Întâlnirii Mondiale a Tinerilor LISABONA 2023
  • 29 Ian 2021
  • 1409

Părintele João Paulo Vaz a scris versurile, iar Pedro Ferreira, profesor și muzician, a compus melodia. Creația lor a fost aleasă dintre peste o sută de propuneri.

Sunt prieteni buni, au participat la mai multe proiecte muzicale, iar când comisia Zilelor Mondiale ale Tinerilor LISABONA 2023 a lansat concursul pentru a selecta tema melodiei întâlnirii, nu au ezitat să participe. Pedro Ferreira, profesor și muzician, și João Paulo Vaz, preot din orașul Pombal, sunt din dieceza de Coimbrei, din centrul Portugaliei. Cei doi au compus piesa intitulată „HÁ PRESSA NO AR”, (E forfotă în jur) piesă devenită imnul ZMT Lisabona 2023; fiind aleasă dintre peste o sută de alte propuneri. 

 

„Când m-au sunat să-mi spună că am câștigat, eram în afara țării. În acea zi, nu am mai putut vedea nimic altceva. Eram cu un grup de preoți, un grup de prieteni, dar nu am văzut pe nimeni ... A fost o bucurie imensă”, își amintește părintele João Paulo Vaz. „ZMT este ca un semn în viața mea. Faptul că versurile pe care le-am scris vor fi cântate de atâția tineri mă face să trăiesc o bucurie imensă.” 

 

Procesul creativ a început cu melodia pe care Pedro Ferreira, de 41 de ani, a compus-o „într-o cameră mică, singur lângă pian”. „S-a gândit să se adune, să adune o comunitate”, afirmă muzicianul care, alături de alți prieteni din Parish Band, un grup muzical din care face parte, i-a cerut părintelui João Paulo Vaz să scrie versurile. „Nu  amschimbat deloc melodia și, cu chitara în mâini, am început să scriu, așa cum fac de obicei”, își amintește preotul de 51 de ani. „Am început de la tema ZMT din Panama [„ Iată slujitorul Domnului. ….], pentru că am crezut că ar trebui să se facă o legătură cu ediția portugheză. Apoi, am meditat și la subiectele sugerate de Papa Francisc, pentru fiecare an al ZMT”, povestește acesta. „Tema ediției portugheze (...) m-a făcut să-mi revizuiesc relația cu Maica Cerească (Fecioara Maria) și, apoi, procesul de creație al versurilor a devenit un moment profund de rugăciune pentru mine”. 

 

Efectele muzicale ale „There’s rush in the air” sunt ale muzicianului Carlos Garcia. „Când a ascultat piesa, Carlos va simți melodia ca și cum ar fi fost a lui și o apreciază ca fiind o lucrare remarcabilă. Nu i-a schimbat structura, forma, ci a îmbogățit-o într-un mod unic” subliniază Pedro Ferreira. 

 

După faza de selecție, versurile au fost ajustate puțin „[Comitetul ZMT] ne-a sugerat o altă strofă cu o referire specială la Elisabeta”, dezvăluie João Paulo Vaz. „Este cu adevărat interesant ceea ce ne-au propus pentru imnul ZMT din Lisabona. La fel cum Fecioara Maria a mers în grabă să o întâlnească pe Elisabeta, invitația imnului este ca fiecare tânăr să plece în grabă și să întâlnească alte persoane, cu atât de multe nume diferite.”

 

Traducere: ACCSursa:https://lisboa2023.org/