Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Dumnezeu schimbă istoria prin curajul umil al celui care se roagă și iartă

 
Dumnezeu schimbă istoria prin curajul umil al celui care se roagă și iartă
  • 26 Dec 2020
  • 1601

Sâmbătă, 26 decembrie 2020, a doua zi de Crăciun, papa Francisc a recitat rugăciunea ”Îngerul Domnului” în biblioteca Palatului Apostolic. Pontiful a prezentat un comentariu la sărbătoarea Sfântului protomartir și diacon Ștefan, comemorat a doua zi de Crăciun în calendarul roman sau latin, și a îndemnat la rugăciune pentru creștinii persecutați în lumea întreagă pentru faptul că sunt ai lui Cristos. La finalul alocuțiunii, papa a subliniat importanța respectării normelor sanitare pentru combaterea pandemiei de Covid-19.

”Să ne rugăm astăzi pentru cei care îndură persecuții din cauza numelui lui Isus. Sunt foarte mulți, din nefericire. Sunt mai mulți decât în primele timpuri ale Bisericii. Să-i încredințăm Fecioarei Maria pe acești frați și surori ai noștri, care răspund la asuprire prin blândețe și, ca adevărați mărturisitori ai lui Isus, înving răul prin bine”. Este îndemnul final pe care papa Francisc l-a adresat în alocuțiunea rugăciunii ”Îngerul Domnului”, recitată sâmbătă, a doua zi de Crăciun, în biblioteca Palatului Apostolic din Cetatea Vaticanului.

Faptul neobișnuit și dureros de a recita această îndrăgită rugăciune în direct prin mijloacele de comunicare, dar fără romani și pelerini în Piața San Pietro, a fost evidențiat de papa Francisc în scurtul salut final:
Papa Francisc: «Dragi frați și surori, vă salut pe toți – familii, grupuri și credincioși – care urmăriți acest moment de rugăciune cu ajutorul mijloacelor de comunicare socială. Trebuie să facem așa pentru a evita venirea oamenilor în Piață. În acest fel, colaborăm cu dispozițiile date de autorități pentru a ne ajuta pe toți să scăpăm de această pandemie».

În atmosfera de sărbătoarea a Nașterii Domnului, papa a spus că a primit mesaje de felicitare din Roma și din alte părți ale lumii. ”Este imposibil să răspund fiecăruia în parte”, a recunoscut pontiful, ”dar mă folosesc de această ocazie și îmi exprim acum gratitudinea mea, în special pentru darul rugăciunii pe care voi ați făcut-o pentru mine și pentru care vă răspund la fel cu dragă inimă”.

În alocuțiunea inițială, papa a remarcat că dacă în solemnitatea Nașterii Domnului Evanghelia vorbea de Isus, ”lumina cea adevărată” care a venit în lume, care strălucește în întuneric și pe care întunericul n-a învins-o (cf. Ioan 1,9.5), a doua zi de Crăciun ”îl vedem pe mărturisitorul lui Isus, pe Sfântul Ștefan, care strălucește în întuneric”.
Papa Francisc: «Mărturisitorii strălucesc cu lumina lui Isus, nu au o lumină proprie. Nici Biserica nu are o lumină proprie. Părinții din vechime numeau Biserica ”misterul lunii”: asemenea lunii, care nu are o lumină proprie, mărturisitorii nu au o lumină proprie, dar sunt capabili să primească lumina lui Isus și să o oglindească».

Sfântul Ștefan a fost acuzat prin falsitate și ucis cu pietre în mod brutal, dar în întunericul urii el a făcut să strălucească lumina lui Isus. Se roagă pentru cei care îl ucid și îi iartă, asemenea lui Isus pe cruce. Ștefan este primul martir, adică primul ”martor”, cel dintâi dintr-o lungă serie de frați și surori care, până în zilele noastre, continuă să ducă lumină în întuneric. ”Sunt persoane care răspund la rău prin bine, care nu cedează în fața violenței și a minciunii, dar rup spirala urii prin blândețea iubirii. Acești mărturisitori aprind aurora lui Dumnezeu în nopțile lumii”.

Unul devine ”mărturisitor” imitându-L pe Isus, luând lumină de la Isus. ”Aceasta este calea de urmat pentru orice creștin: a-L imita pe Isus, a lua lumină de la Isus. Ales diacon în prima comunitate creștină, Ștefan îl urmează îndeaproape pe Isus care a venit să slujească, nu ca să fie slujit (cf. Marcu 10,45). Devenind servitorul, asistentul celor săraci la mese (cf. Fapte 6,2), el îl imită pe Domnul său zi de zi până la sfârșit. ”Asemenea lui Isus, este arestat, condamnat și ucis în afara cetății și, la fel ca Isus, se roagă și iartă. În timp ce este ucis cu pietre, el spune: Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta (7,60)”.

Dar, s-a întrebat papa în continuarea alocuțiunii, ”sunt bune la ceva aceste mărturii de bunătate atunci când în lumea se răspândește răutatea? La ce bun să te rogi și să ierți? Doar ca să dai un frumos exemplu?” Desigur, a recunoscut papa, aici este vorba de mult mai mult și o arată un detaliu: printre cei pentru care Ștefan se ruga și pe care îi ierta, textul biblic spune că se afla ”un tânăr, numit Saul” (v. 58), care ”era de acord cu uciderea lui” (8,1). Acel tânăr, un pic mai târziu, prin harul lui Dumnezeu se convertește, primește lumina lui Isus și devine Paul, ”cel mai mare misionar al istoriei”.
Papa Francisc: «Paul se naște din harul lui Dumnezeu, dar prin iertarea lui Ștefan, prin mărturia lui Ștefan. Iată sămânța convertirii lui. Este dovada că gesturile de iubire schimbă istoria: chiar și cele mici, nevăzute, de fiecare zi. Pentru că Dumnezeu conduce istoria prin curajul umil al celui care se roagă, iubește și iartă. Atât de mulți sfinți necunoscuți, sfinți de la ușa de-alături, mărturisitori nevăzuți ai vieții, schimbă istoria prin micile lor gesturi de iubire».

Chemarea de ”a fi mărturisitorii lui Isus”, a încheiat pontiful, ”este valabilă și pentru noi. Domnul dorește să facem din viață o lucrare extraordinară prin gesturile ordinare, prin cele de fiecare zi. Acolo unde trăim, în familie, la locul de muncă, oriunde, suntem chemați să fim mărturisitorii lui Isus dăruind chiar numai lumina unui zâmbet, fugind de umbrele bârfelor și vorbirii de rău. Iar atunci când vedem că ceva nu merge, în loc să criticăm, să vorbim de rău și să ne plângem, să ne rugăm pentru cel care a greșit și pentru această situație dificilă. Și când, acasă, apar discuții, în loc să căutăm să ne impunem, să încercăm să dezamorsăm pentru a începe din nou iertând pe cel care a ofensat. Sunt mărunțișuri, dar schimbă istoria pentru că deschid ușa, deschid fereastra către lumina lui Isus. Sfântul Ștefan, în timp ce primea pietrele urii, dădea înapoi cuvinte de iertare. Iată cum a schimbat istoria. La rândul nostru, putem schimba zi de zi răul în bine, după cum spune un proverb: Fă ca palmierul: când alții dau cu pietre, el lasă să cadă fructele”.

La finalul rugăciunii ”Îngerul Domnului”, papa a invocat binecuvântarea apostolică ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință. 

 

 



Sursa:vaticannews.va/ro