Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

SARS-CoV-2: Dialog între reprezentanții cultelor și autoritățile publice

 
SARS-CoV-2: Dialog între reprezentanții cultelor și autoritățile publice
  • 13 Noi 2020
  • 1939

SECRETARIATUL GENERAL AL GUVERNULUI

COMUNICAT DE PRESĂ

În cadrul consultărilor permanente pe care Secretariatul de Stat pentru Culte le are cu reprezentanții cultelor și ai autorităților publice, în data de 11 noiembrie 2020, la sediul instituției noastre, a avut loc o întâlnire de lucru la care au participat conducători și reprezentanți ai cultelor religioase și ai autorităților publice centrale cu atribuții în combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Întâlnirea și-a propus ca prin dialog și parteneriat între culte și autoritățile publice, deciziile care vor fi luate în perioada care urmează pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 să răspundă atât nevoilor de protecție a sănătății publice, cât și a celor religioase ale credincioșilor.

Cultele religioase au apreciat faptul că legislația adoptată de autoritățile publice centrale în perioada pandemiei este conformă standardelor și normelor internaționale în materie de libertate religioasă. Cu toate acestea, din informațiile oferite de către culte, lipsa dialogului și a consultării permanente dintre autoritățile publice și reprezentanții cultelor au dus, în anumite situații, la aplicarea defectuoasă de către autoritățile locale a deciziilor autorităților centrale.

Gheorghe Sorescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, coordonatorul Instituțiilor Prefectului din România, a reiterat faptul că există sprijinul Instituțiilor Prefectului pentru ca atunci când vor fi luate decizii de instituire a carantinei la nivel local, cu impact și în ceea ce privește restrângerea dreptului de manifestare a credinței religioase în colectiv, să fie consultați și reprezentanții cultelor din acele zone.

Un alt aspect care a fost discutat este acela al organizării slujbelor religioase în perioada anotimpului rece, perioadă în care se celebrează una dintre cele mai importante sărbători creștine, Nașterea Domnului. Reprezentanții cultelor religioase au susținut că măsurile dispuse prin Ordinul comun al ministrului sănătății şi al ministrului afacerilor interne, cu avizul secretarului de stat pentru culte, trebuie menținute în continuare deoarece sunt minim invazive în ceea ce privește restrângerea dreptului de manifestare a libertății religioase în colectiv și trebuie evitată revenirea la măsurile care dispuneau oficierea slujbelor religioase în comun fără prezența credincioșilor sau doar în exteriorul lăcașurilor de cult.

Secretarul de Stat Raed Arafat, coordonator al Departamentului pentru Situații de Urgență, a apreciat importanța dialogului cu reprezentanții cultelor religioase, solicitând sprijinul cultelor și pentru perioada  următoare în care statul român va face eforturi considerabile de limitare a răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Ministrul Antonel Tănase, Secretar General al Guvernului, a dat asigurări că Guvernul României este preocupat ca și în viitor cadrul legislativ să asigure echilibrul dintre protejarea sănătății publice și respectarea și protejarea celorlalte drepturi cetățenești.

Secretarul de Stat Victor Opaschi a mulțumit reprezentanților cultelor religioase pentru implicarea în efortul de a emite propriile norme de acomodare a vieții religioase la măsurile de limitare a răspândirii virusului SARS-CoV-2 și a dat asigurări că Secretariatul de Stat pentru Culte își va pune și în continuare întreaga expertiză în slujba garantării şi protejării libertăţii religioase a cetăţenilor şi persoanelor rezidente de pe teritoriul României.

Totodată, s-a convenit că este necesar și benefic să se intensifice dialogul și cooperarea între reprezentanții cultelor și cei ai autorităților publice, iar în acest sens Secretariatul de Stat pentru Culte a dat asigurări că va facilita acest dialog inclusiv prin crearea unei platforme de întâlnire care să utilizeze tehnologia digitală.

 Sursa:https://sgg.gov.ro