Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Olanda. Dezincriminarea eutanasiei s-a extins la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani

 
Olanda. Dezincriminarea eutanasiei s-a extins la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani
  • 28 Oct 2020
  • 1914

Există controverse în Ţările de Jos cu privire la recenta undă verde din partea autorităţilor guvernamentale de a extinde dezincriminarea eutanasiei la copiii cu vârste cuprinse între 1 şi 12 ani, care sunt bolnavi în fază terminală.

Până în prezent, Olanda (prima ţară din lume care a legalizat eutanasia, în 2002), a fost avut şi primatul dezincriminării eutanasiei practicată nou-născuţilor cu boli terminale, la cererea părinţilor; eutanasia era dezincriminată şi în privinţa minorilor de peste 12 ani, dacă exista acordul minorului şi al părinţilor acestuia, iar în privinţa pacienţilor cu vârste între 16 şi 18 ani fiind necesar doar acordul lor, nu şi al părinţilor.  

Însă, legea nu conţinea prevederi în privinţa minorilor cu vârste între 1 şi 12 ani afectaţi de o boală incurabilă şi care sufereau de dureri insuportabile. Numeroşi medici pediatri din Olanda au solicitat indicaţii clare cu privire la aceşti pacienţi.  

Răspunsul a sosit în urmă cu două săptămâni, când ministrul Sănătăţii, Hugo de Jonge, a anunţat acordul guvernului privind extinderea dezincriminării eutanasiei, precizând că noile dispoziţii nu vor avea nevoie de o lege, ci de reglementări suplimentare care vor intra în vigoare lunile următoare. Pentru a justifica decizia, ministrul olandez al Sănătăţii a citat concluziile unui studiu comandat de executiv unui grup de experţi care, pe de o parte, recomandă îmbunătăţirea îngrijirilor paliative şi o mai bună cunoaştere a acestor tratamente pentru minorii cu vârste cuprinse între 1 şi 12 ani. Însă, pe de altă parte, studiul afirmă că, în puţinele cazuri existente (între 5 şi 10 pe an), tratamentele paliative nu au fost suficiente pentru a atenua suferinţa pacienţilor, sugerând ca pediatrii să aibă posibilitatea de a eutanasia aceşti copii "fără a fi pedepsiţi sau urmăriţi penal".

În urma deciziei, diverse forţe politice de inspiraţie creştină s-au exprimat împotriva acestei măsuri. Vocea Bisericii Catolice a fost exprimată de cardinalul Willem Eijk, arhiepiscop de Utrecht, într-o scrisoare apel adresată guvernului, în care se spune: "Dacă această prevedere devine realitate, viaţa oamenilor poate fi întreruptă de medici de la concepţie şi la orice vârstă, în anumite condiţii, fără ca aceştia să fie pedepsiţi. Astfel cercul este complet ", se spune în scrisoare, prelatul observând că în Olanda criteriile au devenit din ce în ce mai largi în privinţa chestiunii legată de eutanasie.
Cardinalul olandez observă că, la începutul anilor 1980 a fost considerată acceptabilă eutanasia în faza terminală a unei boli fizice. Mai târziu, a fost considerată acceptabilă chiar înainte de faza terminală. În anii 1990, eutanasia  a fost aplicată şi afecţiunilor psihiatrice şi demenţei. De la începutul acestui secol, eutanasia a fost aplicată sugarilor cu dizabilităţi şi, în curând, se va aplica şi copiilor cu vârste între 1 şi 12 ani.  

"Cu toate acestea" – subliniază cardinalul Eijk – "viaţa umană este o valoare fundamentală încă din momentul concepţiei. Prin urmare, valoarea vieţii nu poate fi contrabalansată de alte consideraţii, cum ar fi suferinţa din cauza unei boli sau a unui handicap, nici măcar în cazul copiilor ".
Rezultă că eutanasia nu este un mijloc moral legitim de a pune capăt suferinţei – evidenţiază prelatul, atrăgând atenţia asupra obligaţiei morale de a asigura îngrijirile paliative destinate copilului în mod global, din punct de vedere medical, psihologic şi pastoral  - a mai spus cardinalul Eijk, arhiepiscop de Utrecht, citând recentul document "Samaritanus bonus", al Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei.



Sursa:vaticannews.va/ro