Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Directorul OMS: ”Nu pot decât să fiu de acord cu Sanctitatea Sa”

 
Directorul OMS: ”Nu pot decât să fiu de acord cu Sanctitatea Sa”
  • 21 Aug 2020
  • 2740

 

Cuvintele papei Francisc privind accesul universal la curele sanitare și la un așteptat vaccin anti-Covid s-au bucurat de un amplu ecou în opinia publică mondială. Printre cei care au salutat cuvintele pontifului se află și directorul Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

”Nu pot decât să fiu de acord cu Sanctitatea Sa”: scrie într-un mesaj pe platforma digitală Twitter directorul Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, prin care răspunde la cuvintele papei Francisc rostite la audiența generală de miercuri, 19 august a.c., privind accesul universal la curele sanitare și la un așteptat vaccin anti-Covid.

Relansând cateheza audienței generale, contul pontifului pe Twitter - @Pontifex – a publicat în aceeași zi următoarele cuvinte: ”Pandemia de Covid-19 arată că trebuie să facem din sănătate un drept al omului pentru toți, nu doar pentru câțiva privilegiați. Ea ne oferă, totodată, șansa de a reconstrui împreună o lume mai bună, mai sigură și mai cinstită”.

Reacția directorului OMS este emblematică pentru ecoul de care s-au bucurat în opinia publică mondială cuvintele papei Francisc de la cateheza dedicată unei lecturi creștine a pandemiei, în special paragraful în care vorbește de accesul universal la sistemul sanitar și la un așteptat vaccin anti-Covid. Opțiunea preferențială pentru săraci, a subliniat papa, ”ne încurajează să planificăm cura virusului privilegiindu-i pe ce care au mai mare nevoie”.

Papa Francisc: «Ar fi trist dacă în vaccinul pentru Covid-19 s-ar acorda prioritate celor mai bogați! Ar fi trist dacă acest vaccin ar deveni proprietate a unei națiuni și nu ar fi universal și pentru toți oamenii. Și ce scandal ar fi dacă toată asistența economică pe care o vedem, din care cea mai mare parte cu bani publici, s-ar concentra în salvarea industriilor care nu contribuie la incluziunea celor excluși, la promovarea celor din urmă, la binele comun sau la îngrijirea creației».

În fața pandemiei de Covid-19, a remarcat la cateheza sa Sfântul Părinte, în timp ce se dovedește ”indispensabil găsirea unei cure pentru un virus mic, dar înfricoșător, care pune în genunchi lumea întreagă”, e necesar, pe de altă parte, ”să tratăm un mare virus, cel al injustiției sociale, al inegalității de șanse, al marginalizării și al lipsei de protecție a celor mai slabi”.

”Pandemia este o criză”, a mai spus papa Francisc, ”iar dintr-o criză nu ieșim la fel cum eram mai înainte: ori ieșim mai buni, ori ieșim mai răi. Noi ar trebui să ieșim mai buni, pentru a reduce injustițiile sociale și degradarea mediului”. În aceste timpuri ”avem ocazia de a construi ceva diferit”, de exemplu susținerea unei economii care să puncteze pe integrarea săracilor, pentru a reduce astfel problemele care fac necesară asistența socială.

”Dacă virusul s-ar intensifica din nou într-o lume injustă pentru cei săraci și vulnerabili”, a încheiat papa Francisc, ”atunci trebuie să schimbăm această lume. Prin exemplul lui Isus, medicul iubirii divine integrale – al vindecării trupești, sociale și sufletești (cf. Ioan 5,6-9) – trebuie să acționăm acum pentru a vindeca epidemiile provocate de micii viruși invizibili, dar și pe cele provocate de marile și vizibilele injustiții sociale. Propun ca aceasta să se facă pornind de la iubirea lui Dumnezeu, punând periferiile la centru și pe cei din urmă pe primul loc”. (...) ”Domnul să ne ajute și să ne dea tăria de a ieși mai buni, răspunzând la necesitățile lumii de astăzi”.



Sursa:vaticannews.va/ro