Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

De ce îngerii noștri păzitori nu ne scutesc de anumite încercări

 
De ce îngerii noștri păzitori nu ne scutesc de anumite încercări
  • 06 Iul 2020
  • 2407

 

Pr. Nicolas Buttet

„În înțelepciunea sa”, ne spune Sfântul Augustin, „Dumnezeu preferă să extragă binele din rău decât să împiedice tot răul.”

Îngerul nostru păzitor este interesat de tot ceea ce ne afectează viața - cel mai mult de sufletul nostru și destinul etern. Acesta este motivul pentru care un înger păzitor, un „expert” în închinare, ne ajută în special în timpul nostru de rugăciune. De asemenea, se interesează de sănătatea noastră mentală și fizică și are grijă de noi chiar și în cele mai mici detalii din viața noastră de zi cu zi, inspirându-ne să ne îndeplinim responsabilitățile în viață... ne ajută chiar și să găsim locul de parcare de care avem nevoie!

În Exod citim: „Iată, Eu trimit un Înger înaintea ta, ca să te ocrotească pe drum şi să te ducă în locul pe care l-am pregătit. Fii cu ochii în patru înaintea Lui şi ascultă glasul Lui; să nu te împotriveşti Lui (...) Îngerul Meu va merge înaintea ta ”(Exod 23, 20-23). Astfel, misiunea principală a îngerului nostru păzitor este să ne conducă la un refugiu în siguranță, la o întâlnire cu Dumnezeul cel Viu. „Este ministrul solicitudinii divine pentru fiecare”, a scris Papa Benedict al XVI-lea, atât din punct de vedere spiritual, cât și material.

Deci, cum să împaci această înțelegere a rolului îngerului păzitor cu necazurile și chiar tragediile vieții? De exemplu, găsim un înger care îi eliberează pe apostoli din închisoarea lor (Fapte 5, 19); la fel și pentru Petru (Fapte 12, 7-11). Și totuși acești îngeri nu au împiedicat martiriul apostolilor.

Îngerul păzitor nu ne scutește de încercările care ne ajută să creștem spiritual

Mai presus de toate, îngerul vede și caută finalitatea noastră, vocația noastră ultimă, sfințenia. În acest sens, îngerii noștri păzitori participă activ la lupta spirituală „împotriva conducătorilor… din acest întuneric actual, împotriva forțelor spirituale ale răului în locurile cerești” (Efeseni 6, 12).

Cu toate acestea, Sfântul Padre Pio a fost abandonat de îngerul său păzitor în momentul unei lupte cumplite împotriva răului. „L-am certat dur pentru că m-a ținut să aștept atâta timp când am strigat fără încetare la el pentru ajutor. Pentru a-l pedepsi, nu mai doream să-l privesc în față, aș fi vrut să-l fac să zboare de la mine... Dar a venit la mine aproape în lacrimi. M-a apucat și m-a ținut până am ridicat ochii, l-am privit în față și l-am văzut foarte furios.” Și îngerul i-a explicat lui Padre Pio că a primit instrucțiuni de la Domnul să acționeze astfel, în același timp l-a liniștit: „Sunt întotdeauna aproape de tine, dragul meu mic, mereu înconjurându-te cu afecțiune.”

În lumina acestei finalități - viața eternă - trebuie să vedem adversitățile neconcordante și încercările răstignitoare ale existenței. În acest scop, acțiunile îngerului nostru pot fi uneori „musculare”. Îngerul Sfântului Françoise Romaine i-a dat o palmă când, la o cină în societate, a calomniat pe cineva! Toată lumea a auzit palma și a văzut marcajul roșu pe obrazul lui Françoise! Prin urmare, îngerul nostru nu ne va scuti de anumite teste de creștere spirituală. Dar se va ruga pentru noi și va fi acolo cu noi în inima bătăliei.

Să considerăm așadar experiența Sfântului Ignațiu din Loyola, care a avut piciorul spulberat la asediul din Pamplona, sau a Sfântului Ioan al Crucii, aruncat într-o temniță de către frații săi carmelitani. S-ar putea să fi fost supărați că îngerii lor nu au împiedicat aceste suferințe. Și totuși, prin aceste evenimente viața ambilor bărbați a luat o nouă turnură. „În înțelepciunea sa”, ne spune Sfântul Augustin, „Dumnezeu preferă să extragă binele din rău decât să împiedice tot răul.”

Sursa: aleteia.org

Traducere: Ioan - Ștefan Dumitraș