Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

29 de misionari catolici au fost uciși în 2019, inclusiv în Europa

 
29 de misionari catolici au fost uciși în 2019, inclusiv în Europa
  • 02 Ian 2020
  • 2838

Anul care s-a încheiat a cuprins, pe agenda bisericească, și ”Luna Misionară Extraordinară”, proclamată de papa Francisc pentru octombrie 2019. Este o perioadă prețioasă de timp ce i-a permis Bisericii catolice să redescopere, la nivel universal, exemplul atâtor mărturisitori ai credinței din Bisericile locale care și-au dat viața pentru Evanghelie în cele mai diverse și complexe situații de slujire a lui Cristos în frații săi.

Continuând această sensibilitate, agenția Fides a cules informațiile referitoare la misionarii uciși în decursul anului 2019. Termenul ”misionar”, evidențiază sursa amintită, este aplicat tuturor celor botezați care sunt conștienți că ”în virtutea Botezului primit, fiecare mădular al Poporului lui Dumnezeu a devenit discipol misionar. Fiecare botezat, oricare ar fi funcția sa în Biserică și gradul de instrucțiune a credinței sale, este un protagonist activ al evanghelizării” (Evangelii gaudium, 120).

De altfel, lista anuală a agenției Fides se referă în ultimii ani nu doar la misionarii ”ad gentes” în sensul strict al cuvântului, dar urmărește să-i cuprindă pe toți cei angajați în viața Bisericii care au murit în condiții de violență, chiar dacă nu în mod expres ”in odium fidei”, adică din ură față de credință. Este motivul pentru care nu se optează aici pentru termenul ”martir” decât în semnificația sa etimologică de ”mărturisitor”, pentru a nu se pronunța dinainte într-un eventual demers al Bisericii cu privire la unii misionari, propunându-i, după o analiză atentă, pentru beatificare sau canonizare.

Potrivit datelor culese de agenția Fides, așadar, în cursul anului 2019 au fost uciși în lume 29 de misionari, cea mai mare parte dintre ei fiind slujitori ai altarului. Este vorba de 18 preoți, 1 diacon permanent, 2 călugări, 2 călugărițe și 6 creștini laici.

După opt ani consecutivi în care numărul cel mai mare de misionari uciși a fost înregistrat în America, din 2018 Africa a urcat pe primul loc în acest tragic clasament. În Africa au fost uciși în 2019 un număr de 12 preoți, un călugăr, o călugăriță și o creștină laică. În America au fost uciși în același an șase preoți, un diacon permanent, un călugăr și patru creștini laici. În Asia a fost ucisă o creștină laică. În Europa a fost ucisă o călugăriță.

Agenția Fides notează că, în ansamblu, se observă un fel de ”globalizare a violenței”, de vreme ce în trecut, misionarii uciși erau înregistrați, în cea mai mare parte, într-o singură națiune sau într-o singură regiune. În 2019, în schimb, fenomenul apare mai generalizat și mai răspândit decât în anii precedenți. Au fost înrourate de sângele misionarilor 10 țări din Africa, 8 din America, 1 din Asia și 1 din Europa.

Surprinde, poate mai mult decât am fi dispuși să credem, mențiunea unui misionar ucis în Europa. Este vorba de călugărița Antonia Pinho, din Congregația ”Servele Mariei, slujitoare ale bolnavilor”, care a fost ucisă pe 8 septembrie 2019 în orașul Sao Joao da Madeira, în Portugalia. Maica Antonia se afla în casa părintească unde se îngrijea de mama sa bolnavă, ocupându-se în același timp de asistența bolnavilor din orășelul amintit. Cunoscută pentru generozitatea și dăruirea sa, pentru că mergea cu motoreta prin oraș fără a renunța la haina religioasă, călugărița avea un program de asistență a bolnavilor atât la spital cât și la domiciliu, potrivit carismei congregației sale. Era călugăriță și asistentă medicală de 40 de ani, o parte din aceștia petrecându-i în Italia și Spania. Trupul neînsuflețit al călugăriței a fost găsit în apartamentul unui consumator de droguri, care cu trei luni înainte ieșise din penitenciar, unde ispășea o pedeapsă pentru viol. Se spune că bărbatul a cerut ajutor călugăriței, pe care ar fi încercat să o abuzeze fizic. Văzându-se respins de maica Antonia, bărbatul a sufocat-o, după care a necinstit-o.

Listele provizorii publicate anual de agenția Fides, sunt, în orice caz, incomplete. La numele cunoscute, trebuie înscrise întotdeauna numele multor alți creștini despre care nu se va ști vreodată ceva sau ale căror nume nimeni nu le va afla niciodată, dar care, în orice colț al planetei, suferă și plătesc cu viața pentru credința lor în Isus Cristos. După cum spunea papa Francisc pe 11 decembrie 2019, ”martiriul este aerul vieții unui creștin, al unei comunități creștine. Întotdeauna vor exista martiri printre noi, iar acesta este indiciul că mergem pe calea lui Isus”.Sursa:vaticannews.va/ro