Vineri, 29 noiembrie a. c., a avut loc un seminar de neuro-bioetică la Facultatea de Bioetică din Roma (Ateneul Pontifical Regina Apostolorum), prima facultate de acest gen din lume în momentul inaugurării ei acum un deceniu.
Seminarul a fost organizat de Grupul de Neurobioetică din cadrul facultăţii şi i-a avut ca invitaţi pe tânărul greco-catolic Andrei-Claudiu Hrişman, doctor în bioetică și membru al Catedrei Unesco de Bioetică şi Drepturi Umane din Roma, şi pr. Paolo Benanti, profesor de Neurobioetică la Universitatea Pontificală Gregoriana din Roma.
Andrei Hrişman a prezentat succint problemele antropologice care afectează cel mai mult discursul bioetic, dar mai ales viaţa cotidiană a fiecăruia dintre noi, amintind despre „mitul calităţii” care consideră că omul este valoros doar dacă are anumite calităţi, despre reducţionismul biologic, perfecţiunea secularizată, pentru ca apoi să facă o scurtă introducere în ce înseamnă îmbunătăţirea organismului uman din perspectiva ştiinţifică-contemporană, dar mai ales îmbunătăţirea minţii umane prin metode neconvenţionale: medicamente şi tehnologii dezvoltate de neuroştiinţe.
Pr. Paolo Benanti a analizat câteva citate din principalii filosofi şi omeni de ştiinţă contemporani care propun îmbunătăţirea organismului uman şi a vorbit şi el despre problemele antropologice ale celor care promovează cu orice scop îmbunătăţirea organismului uman.
Moderatorul seminarului, pr. Alberto Carrara, profesor de bioetică, a prezentat proiectul intitulat 2045, un proiect care doreşte transformarea radicală a omului şi a societăţii cu ajutorul tehnologiei şi a medicinii; proiectul este promovat în special de miliardarul rus Dmitri Itskov.
Seminarul face parte dintr-o serie de întâlniri lunare ale grupului de Neurobioetică de la Ateneul Pontifical Regina Apostolorum din Roma, un grup de cercetare din care fac parte bioeticieni, medici, avocaţi, jurnalişti şi teologi.
ACC
Pentru cunoscătorii limbii italiene, seminarul poate fi vizionat aici: