Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Ziua în care Episcopului Inocenţiu Micu Klein i s-a îndeplinit visul

 
Ziua în care Episcopului Inocenţiu Micu Klein i s-a îndeplinit visul
  • 19 Oct 2019
  • 2822

La 19 octombrie 1997, rămăşiţele pământeşti ale episcopului Inocențiu Micu Klein au fost depuse într-un mormânt din fața iconostasului Catedralei „Sfânta Treime” din Blaj, ctitoria sa.

Episcopul Inocenţiu Micu Klein este unul dintre deschizătorii drumului pentru afirmarea drepturilor naţiunii române din Transilvania. Înzestrat cu o deosebită inteligenţă, a fost călugăr și preot în Ordinul Sfântul Vasile cel Mare, iar la 34 de ani a fost ales Episcop. Este întemeietorul Blajului, centru de credinţă şi cultură al românilor transilvăneni, numit şi ,,Mica Romă". Aici ierarhul a deschis prima şcoală cu predare în limba română, fiind iniţiatorul Scolii Ardelene, un apostol al națiunii române.

După ce a fost hirotonit a plecat la Viena, pentru a cere drepturi pentru națiunea română, aşa cum au fost ele acordate de diplomele leopoldine. A scris numeroase scrisori împăratului austriac în care cerea drepturi pentru poporul român "cel mai vechiu în Transilvania şi totodată cel mai numeros căci Românii sunt de zece ori mai mulţi decât Ungurii, Saşii şi Secuii laolaltă".

S-a luptat ca un adevărat român pentru națiunea sa, lupta aceasta a fost atât de aprigă încât a fost foarte aproape de a fi aruncat pe fereastră de membrii Dietei ardelene de la Sibiu, pentru că îndrăznise să ceară în mod insistent aceste drepturi.

Eroul națiunii române a ajuns să cadă și în dizgrația casei imperiale de la Viena şi a fost nevoit să ia calea exilului. A rămas în exil la Roma 24 de ani, până la moartea sa din 23 septembrie 1768. A fost înmormântat în biserica Madona del Pascolo, din capitala Italiei. Însă Inocenţiu Micu Klein spusese şi scrisese de nenumărate ori că ar vrea să-şi doarmă somnul de veci în catedrala ctitorită de el, la Blaj.

Dorinţa episcopului nu a fost uitată și i-a fost îndeplinită după mai bine de două secole. La 22 iunie 1997 a fost exhumat și transferat la Biserica „Buneivestiri” a Colegiului Român Pio Romeno din Roma. La 2 august 1997 sicriul cu rămășițele pământești ale episcopului a fost adus în țară, iar la 19 octombrie 1997 a fost înmormântat la loc de cinste, într-un mormânt săpat în fața iconostasului din Catedrala "Sfânta Treime" din Blaj.

ACC