Din 4 în 14 octombrie 2019, o parte dintre donatorii Asociației l’Oeuvre d’Orient din Paris, au vizitat țara noastră pentru a descoperi realitățile și istoria Bisericii Române Unite, dar și pentru a se ruga și a cunoaște viața celor șapte episcopi martiri beatificați de Papa Francisc la Blaj, în 2 iunie, a.c.
Călătoria în România a avut loc din inițiativa Monseniorului Pascal Gollnisch, Vicar general al Arhiepiscopului de Paris pentru catolicii orientali din Franța, și totodată Directorul General al Asociației l’Oeuvre d’Orient, având drept scop cunoașterea din interior a vieții Bisericii Greco-Catolice și a realităților culturale și religioase ale țării noastre.
După unsprezece zile petrecute pe pământ românesc, se poate afirma că obiectivul a fost cu adevărat atins, datorită organizări foarte bune și a primirii deosebite de care pelerinii francezi au avut parte, atât din partea înalților prelați ai Bisericii cât și din partea diferitelor parohii sau a oamenilor simpli și generoși din această țară bogată în istorie și tradiții.
În prima zi a vizitei, ghidați de Tudor Vallimărescu și însoțiți de Pr. Alin Cîndea, membrii asociației l’Oeuvre d’Orient, ajunși cu avionul la Suceava, au vizitat Bucovina cu frumoasele sale mănăstiri pictate pe exterior.
A doua zi, au trecut munții în Ardeal, descoperind treptat istoria și rolul important pe care Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică îl are în această parte a țării.
Prima parohie vizitată a fost cea din Beclean unde oaspeții francezi au fost primiți în biserica parohială proaspăt sfințită, iar apoi s-au întâlnit cu o parte a comunității care i-au întâmpinat cu bucurie și produse tradiționale în oratoriul parohial.
În drum spre Vadul Izei, unde au celebrat Sfânta Liturghie, s-au oprit pentru a vizita Biserica de lemn, neretrocedată, din Bogdan Vodă.
Pelerinajul a continuat cu vizitarea cimitirului vesel din Săpânța și un moment de rugăciune la cimitirul săracilor din Sighet, unde se află osemintele a trei fericiți episcopi martiri greco-catolici. Ulterior, au putut constata personal suferințele persecuției comuniste vizitând închisoarea de la Sighet, acum ”Memorial al Victimelor comunismului și al rezistenței”, unde au fost închiși, împreună cu oameni politici, oameni de cultură și intelectuali, aproape toți episcopi greco-catolici și romano-catolici.
Luni, 7 octombrie, pelerinii au ajuns în Baia Mare la Școala Episcop Dr. Alexandru Rusu, unde au fost întâmpinați de Preasfinția Sa Vasile Bizău, Episcopul Eparhiei de Maramureș. Acesta, timp de câteva zeci de minute, le-a prezentat situația eparhiei sale și proiectul școlii în care se aflau. După intervenția Preasfinției Sale, oaspeții francezi au fost însoțiți de Pr. Angel Zareczki și echipa acestuia pentru a vizita sălile și laboratoarele moderne ale acestei școli. În încheierea vizitei, pelerinii au fost invitați să guste din bunătățile pregătite de gazde.
În ziua următoare, s-a plecat spre Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril din Satu Mare. În această maiestoasă biserică, membrii Asociației l’Oeuvre d’Orient au celebrat Sfânta Liturghie.
În după-masa aceleași zile, au ajuns la Oradea, unde le-a fost gazdă bună Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcopul Eparhiei de Oradea. În orașul de pe Criș, oaspeții din Franța au vizitat mai întâi Asociația „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, pentru copii cu probleme de autism și biserica din apropiere. Ajunși în fața Palatului Episcopal, le-a fost prezentat un scurt istoric al acestuia, iar mai apoi au vizitat Catedrala și Liceul „Iuliu Maniu”. La finalul vizitei pelerinii au putut să se servească cu bunătăți pregătite de cadrele didactice de la liceu.
Miercuri, 9 octombrie, oaspeții au fost primiți de episcopul Eparhiei de Cluj-Gherla, Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, care după ce i-a invitat să servească din cele pregătite de echipa sa, cu multă amabilitate le-a prezentat istoria Bisericii Greco-Catolice din România. Într-o formă sintetică, dar completă, timp de aproape două ore a ajutat grupul să cunoască o istorie puțin cunoscută în Occident. După expunere, a avut loc o scurtă rugăciune în capela Sfântul Iosif și o vizită a catedralei aflate în construcție. Grupul din Franța a fost apoi condus să viziteze un orfelinat de care se ocupă surorile din Congregația Maicii Domnului, iar seara s-a celebrat Sfânta Liturghie în rit bizantin la mănăstirea acelorași surori. O delegație mai restrânsă a vizitat o biserică în construcție, liceul "Inochentie Micu" și sediul Episcopiei.
După ce au vizitat Eparhiile de Maramureș, Oradea și Cluj-Gherla, pelerinii au ajuns la Blaj, Mica Romă, fiind primiți cu multă căldură de Preafericitul Părinte Cardinal Lucian, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, alături de Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore.
Marcați de întâlnirea emoționantă cu Întâistătătorul Bisericii, și după ce au gustat din cele pregătite de gazde, pelerinii însoțiți de Preasfinția Sa Claudiu Pop au vizitat Catedrala „Sfânta Treime”, unde profesorul Ion Buzași le-a prezentat un scurt istoric al Catedralei.
În încheierea vizitei de la Blaj, pelerinii francezi, alături de Episcopul Curiei și reprezentanți ai autorităților locale, au vizitat biserica destinată credincioșilor de etnie rromă din cartierul „Barbu Lăutaru”, lăcaș vizitat și de Papa Francisc cu ocazia beatificării episcopilor martiri.
Următoarea oprire a fost Alba Iulia, orașul Marii Uniri, unde Fericitul Episcop Martir Iuliu Hossu a citit în fața tuturor românilor adunați în 1 decembrie 1918 proclamația de unire. După vizitarea cetății, pelerinii au plecat spre Sibiu, iar mai apoi au vizitat Sighișoara.
Un moment înălțător a avut loc în Biserica Sfântul Petru din Brașov, unde corala Catolica a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie, celebrată de părintele protopop Flavius Florea. După liturghie oaspeții au fost invitați să guste din cele pregătite de frumoasa comunitate a parohiei brașovene.
În drum spre capitală, vizitatorii francezi s-au oprit la Sinaia pentru a vizita castelul Peleș. Ajunși la București, au fost așteptați cu multă bucurie în cea mai mică dintre catedralele catolice din lume de Preasfinția Sa Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei de București. După o prezentare a catedralei și a eparhiei, pelerinii au petrecut un moment convivial cu câțiva credincioșii și preoții prezenți.
Duminică, 13 octombrie, oaspeții din Franța au participat la Sfânta Liturghie celebrată în Catedrala Sfântul Iosif, iar apoi, cum multă disponibilitate și prietenie au fost primiți de Preasfinția Sa Cornel Damian, Episcopul auxiliar al Arhidiecezei de București.
În după-masa aceleași zile au vizitat centrul capitalei și muzeul satului, iar a doua zi au plecat spre țara lor natală, păstrând în suflet oamenii întâlniți și locurile vizitate.
Pelerinii, la plecare, au mărturisit că au petrecut zile foarte interesante și instructive în mijlocul acestui popor minunat; împărtășind speranțele lor; participând la frumoasa și sugestiva liturghie în ritul bizantin, atât de bogată în simboluri și spiritualitate; primiți fiind de episcopi, vorbind cu oamenii, observând munca și felul lor de a trăi. S-au întors acasă mult mai conștienți și convinși că numai cunoașterea adevărată, profundă, ne eliberează de preconcepții și ne ajută cu adevărat să-i cunoaștem pe ceilalți. Nu poate exista cu adevărat un dialog, și un autentic respect, fără efortul de a cunoaște realitatea celuilalt, fără încercarea de a privi lumea prin ochii săi și fără să împărtășești viața pe care o trăiește.
Experimentând din plin viața cotidiană a românilor, realitatea Bisericii Greco-Catolice și vizitând locurile cele mai sugestive și semnificative din această minunată țară, oaspeții francezi s-au arătat dornici de a continua să sprijine Biserica Română Unită, atât de greu încercată în perioada comunistă.
ACC