Casa memorială „Iuliu Maniu”, începută de Ioan Maniu în 1890 și extinsă de Clara Maniu și Iuliu Maniu, în ceasul al doisprezecelea, cum amintea azi Pr. Cristian Borz, parohul greco-catolic din Bădăcin, a fost salvată iar astăzi a fost inaugurată.
Iuliu Maniu își lăsase casa părintească moștenire Bisericii Române Unite cu Roma. Imobilul însă a fost confiscat de autoritățile comuniste în anul 1947 și folosit ca depozit pentru îngrășăminte agricole. În anul 1998 Curtea Supremă de Justiție a României a dispus reabilitarea lui Iuliu Maniu și înlăturarea „pedepsei complementare a confiscării averii”.
În primăvara anului 2016 preotul greco-catolic din Bădăcin a inițiat o campania de strângere de fonduri “Salvaţi Istoria Natională. Salvaţi Casa lui Iuliu Maniu!” alături de Asociația „Sălajul pur și simplu„, sprijinită de mai multe televiziuni, ziare locale şi naţionale, precum şi fundaţii din ţară sau din străinătate, campanie prin care monumentul istoric de la Bădăcin a fost salvat de la distrugere, acesta fiind în stare de degradare avansată.
După aproape patru ani de strângere de fonduri și lucrări, astăzi 12 octombrie, casa Sfinxului de la Bădăcin a fost inaugurată.
Manifestările, organizate de Parohia Greco-Catolică Bădăcin s-au desfăşurat după următorul program:
Slujba de sfințire a Casei Memoriale „Iuliu Maniu”, P.S. S. Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea
Depuneri de coroane la bustul lui Iuliu Maniu
Discursuri:
PSS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea
Laurențiu-Mihai Ștefan, Consilier Prezidențial;
Florin Florian, Prefectul Județului Sălaj
Emil Burzo, Academia Română;
Ioan Bolovan, Prorector UBB;
Dr. Ioan Boilă, strănepotul lui Iuliu Maniu;
Ilie Bolojan, primarul orașului Oradea;
Andrei Gherasim, Fundația Corneliu Coposu;
Pr. Cristian Borz, paroh
Vizitarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu”
ACC
Citește și: 70 de ani de la condamnarea lui Iuliu Maniu
(Foto: https://www.facebook.com)