Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Spiritul Sfânt conduce Biserica pe cărările istoriei

 
Spiritul Sfânt conduce Biserica pe cărările istoriei
  • 26 Mai 2019
  • 2086

”Spiritul Sfânt conduce inima noastră și Biserica pe cărările istoriei”: a spus papa Francisc în alocuțiunea de la rugăciunea mariană pascală ”Regina Coeli” recitată duminică, 26 mai 2019, împreună cu mii de romani și pelerini prezenți în număr mare, în ciuda ploii torențiale de la amiază, în Piața San Pietro.

Vorbind pe larg despre evanghelia celei de-a șasea duminici, după ritul roman sau latin, papa a remarcat că aceasta prezintă o parte din discursul pe care Isus îl adresează apostolilor la Ultima Cină (cf. In 14,23-29). Domnul vorbește de lucrarea Spiritului Sfânt și face o promisiune: ”Mângâietorul, Spiritul Sfânt pe care îl va trimite Tatăl în numele meu, vă va învăța toate și vă va aminte toate câte vi le-am spus eu” (v. 26).

Papa Francisc: «În timp ce se apropie momentul crucii, Isus îi asigură pe apostoli că nu vor rămâne singuri: cu ei va fi întotdeauna Spiritul Sfânt, Mângâietorul, care îi va susține în misiunea de a duce Evanghelia în lumea întreagă».

În limba greacă, a explicat mai departe pontiful, cuvântul ”parakletos”, tradus de obicei cu ”mângâietorul”, înseamnă ”cel care stă alături pentru a susține și a mângâia”. Așadar, dacă Isus se întoarce la Tatăl, El continuă să-i învețe și să-i încurajeze pe discipolii săi prin lucrarea Spiritului Sfânt. Dar în ce constă misiunea Spiritului Sfânt pe care Isus îl promite în dar? O spune El însuși: Spiritul ”vă va învăța toate și vă va aminti toate câte vi le-am spus eu” (v. 26). În timpul vieții sale pământești, Isus a transmis deja toate câte voia să le încredințeze Apostolilor: a dus la împlinire Revelația divină, adică tot ceea ce Tatăl voia să spună omenirii prin întruparea Fiului său. Îndatorirea Spiritului Sfânt, așadar, este aceea de a aminti, adică de a face să se înțeleagă în plinătate și să conducă la realizarea concretă a învățăturilor lui Isus.

Papa Francisc: «Aceasta este și misiunea Bisericii, care o realizează printr-un stil de viață precis, caracterizat de anumite exigențe: credința în Domnul și ținerea Cuvântului său; docilitatea față de lucrarea Spiritului, care-L face mereu viu și prezent pe Domnul înviat; primirea păcii sale și a mărturiei dată pentru aceasta printr-o atitudine de deschidere și de întâlnire cu celălalt».

Pentru a îndeplini toate acestea, a reluat papa în alocuțiunea sa de la ”Regina Coeli”, Biserica nu poate să rămână statică ci, prin participarea activă a fiecărui botezat, este chemată să acționeze ca o comunitate pe cale, însuflețită și susținută de lumina și de tăria Spiritului Sfânt care face noi toate realitățile.

Papa Francisc: «Este vorba de eliberarea de legăturile mundane reprezentate de modul nostru de a vedea lucrurile, eliberarea de strategiile noastre, de obiectivele noastre, care deseori îngreunează drumul de credință, și a ne dispune în starea de ascultare docilă a Cuvântului Domnului. În acest fel, Spiritul lui Dumnezeu este cel care ne conduce și conduce Biserica, pentru ca din ea să iasă strălucirea chipului ei autentic, frumos și plin de lumină, pe care îl vrea Cristos».

”Domnul ne invită astăzi”, a spus papa Francisc, ”să ne deschidem inima la darul Spiritului Sfânt pentru ca să ne călăuzească pe cărările istoriei. El, zi după zi, ne învață în logica Evangheliei, logica iubirii primitoare, «învățându-ne toate» și «amintindu-ne toate câte Domnul ni le-a spus».

Papa Francisc: «Maria, pe care în această lună mai o venerăm și o rugăm cu o devoțiune specială drept mama noastră cerească, să ocrotească întotdeauna Biserica și întreaga omenire. Ea care, cu credință smerită și curajoasă, a conlucrat din plin cu Spiritul Sfânt pentru întruparea Fiului lui Dumnezeu, să ne ajute și pe noi să ne lăsăm învățați și călăuziți de Mângâietorul, pentru ca să putem primi Cuvântul lui Dumnezeu și să-l mărturisim prin viața noastră».

La saluturile finale, Sfântul Părinte a menționat mai întâi grupurile de romani și pelerini din Italia, iar apoi a subliniat prezența pelerinilor di Malta, Spania, Germania și Polonia.

Primiți acum Binecuvântarea apostolică a papei Francisc, invocată duminică la rugăciunea mariană pascală ”Regina Coeli”, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.



Sursa:vaticannews.va/ro