Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Serbarea patronului spiritual al Liceului Teologic Greco-Catolic „Sf. Vasile cel Mare” Blaj

 
Serbarea patronului spiritual al Liceului Teologic Greco-Catolic „Sf. Vasile cel Mare” Blaj
  • 03 Feb 2019
  • 2603

În fiecare an, în data de 30 ianuarie, sărbătoarea Celor Trei Sfinți și Mari Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, Liceul Teologic Greco-Catolic „Sf. Vasile cel Mare” își serbează patronul spiritual, îl comemorează pe cel care dă numele școlii.

Nu întotdeauna și peste tot școlile au un nume ci, în unele localități există doar Școala nr. 1 și Școala nr. 2; când se mai construiește o școală, aceea se numește Școala nr. 3. Însă, există școli care poartă numele unor mari personalități. Ne putem întreba: de ce o școală trebuie să poarte numele unui mare om? Răspunsul este acesta: pentru că numele unei personalități inspiră; orientează; oferă un mod de a vedea lucrurile și lumea; oferă un model. Școala nu e un simplu număr: Școala nr. 3. Când o unitate de învățământ a decis să poarte numele unui om, înseamnă că îl ia de model, că vrea să-i transpună în practică principiile, că îl ia ca far călăuzitor.

De regulă, o școală își alege un nume și un patron din propriul domeniu. Școala voastră, școala noastră, îl are ca patron pe Sfântul Vasile cel Mare. Asta ce înseamnă? Dincolo de faptul că e o școală și a Bisericii, că e un liceu teologic, înseamnă că școala are ca patron un om sfânt, un om al lui Dumnezeu.

E firesc că fiecare elev trebuie să știe câteva lucruri despre personalitatea celui care dă numele școlii la care este înscris, pe care o frecventează. Deja știți destul de multe despre biografia Sfântului Vasile, care a fost un mare episcop și  mitropolit în secolul al IV-lea în Capadocia, Turcia de astăzi. Însă, ne putem întreba: de ce înaintașii noștri l-au ales pe Sfântul Vasile ca patron al școlii, dintre mulți alți sfinți? Cred că din trei motive.

Întâi, pentru că Sf. Vasile a fost un om foarte cult pe vremea sa, a învățat și a citit mult. A fost un om care a dorit să cunoască, să se dezvolte, să investească în formarea sa ca om, ca intelectual, ca creștin. În sensul acesta este un model pentru noi toți.

În al doilea rând, el a fost un călugăr care considera că monahii, călugării, pe lângă momentele de reculegere, de rugăciune, trebuie să se implice în lumea în care trăiesc. Astfel, atunci când a ajuns episcop și mitropolit, i-a adunat pe toți călugării din munți, din peșteri, din păduri și din deșert în mănăstiri mai apropiate de orașe, punându-i să se ocupe de școli și de spitale. La fel și școala noastră, la începuturile ei a fost condusă de vechii călugări de la Blaj, care se numeau bazilieni sau vasilieni, adică trăiau după regulile Sfântului Vasile.

În al treilea rând, cred că predecesorii noștri l-au ales ca patron pe Sfântul Vasile pentru că iubea oamenii. El considera că toți oamenii sunt fiii lui Dumnezeu. În sensul acesta, este din nou un model pentru toată comunitatea școlii noastre. Voi sunteți aici, la școală, pentru a învăța, pentru a da extemporale, teste și teze, dar mai sunteți aici, la această școală, pentru a învăța să iubiți oamenii! În ciuda faptului că unii sunt nerecunoscători, răi, aroganți, oamenii trebuie iubiți. Iar a iubi un om nu înseamnă a nu-l certa atunci când e cazul. Dacă veți fi întrebați peste ani ce anume ați învățat la școala aceasta, să răspundeți: am învățat să iubim oamenii.

Elevii și absolvenții școlii trebuie să fie pe măsura numelui școlii. Chiar dacă nu toți veți deveni călugări și călugărițe, preoți și preotese, absolvenții Liceului Teologic Sf. Vasile cel Mare vor deveni oameni onești, responsabili, de încredere.

Aș mai adăuga că prestigiul unei școli, pe lângă calitatea învățământului, stă și în tradiția și vechimea ei. Școala voastră are cea mai îndelungată tradiție din oraș și din toată românimea: s-a deschis în anul 1754 ca prima școală sistematică în limba română. Acesta este un record al școlii voastre, pe care nu îl va putea doborî nimeni niciodată. Atunci se numea „școala de obște”, apoi gimnaziu, ulterior - din 1929 - Liceul român unit Sf. Vasile cel Mare, cu o lungă tradiție, până în 1948 când a fost desființat de către guvernul comunist, fiind redeschis în 1998.

Sunteți elevii unui liceu renumit. Pe lângă elaborarea unei monografii a școlii și a unei galerii a dascălilor școlii voastre, este nevoie de un album cu sutele de absolvenți care au devenit oameni importanți ai poporului român, academicieni, savanți, profesori, oameni politici, mari deschizători de drumuri; un profesor sau careva dintre voi, elevii, voi când veți crește, va trebui să scrie marea carte a acestui liceu unic.

Închei exprimându-mi convingerea că și voi veți deveni absolvenți remarcabili! Fiți mândri de școala voastră! La bătrânețe să spuneți nepoților: Și eu am fost elev la școala la care a fost elev marele scriitor Ion Agârbiceanu! Și eu am învățat acolo!

Pr. dr. Anton RUS