Interviu cu pr. Andreea Brugnoli, fondatorul „Santinelele dimineţii”, pionier al HOLYween, o sărbătoare care are un succes din ce în ce mai mare.
După secole de la creştinarea sărbătorii păgâne a anului nou celtic (reprezentată de o noapte în care „totul era permis” pentru ca morţii să se întoarcă în viaţă), astăzi creștinii sărbătoresc Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor. Din păcate însă trăim reînvierea păgânismului sub protecţia şi promovarea oripilantă a societăţii de consum, cunoscută de toţi sub numele de Halloween.
Aşadar, este nevoie de o recreştinare primei nopţi din noiembrie (aşa cum a făcut Papa Grigore al IV-lea) dedicând-o sfinţilor şi nu vrăjitoarelor, vampirilor şi zombiilor. De mai mulţi ani pr. Andreea Brugnoli şi comunitate fondată de el au răspuns petrecerilor făcute în numele păgânei sărbători Halloween cu HOLYween, o iniţiativă care doreşte redescoperirea sfinţilor prin expunerea icoanelor sfinţilor la ferestre în noaptea de 31 octombrie.
Părinte Andreea, care este rezultatul celor 6 ani de la începerea iniţiativei HOLYween?
Cred că în rândul creştinilor a început să se răspândească ideea că trebuie să-i serbeze pe sfinţi mai degrabă decât să se plângă de răspândirea din ce în e mai rapidă a Halloween. Site-ul nostru, unde în fiecare an este posibil să fie descărcate imagini cu sfinţi pentru a fi expuse la ferestre, este ad literam asaltat: în aceste zile avem mai mult de 10 vizitatori pe secundă. Multe şcoli au pregătit activităţi didactice despre sfinţi şi cred că nimănui nu-i displace să arate frumuseţea chipurilor sfinţilor în locul monştrilor horror ai păgânilor. Succesul HOLYween a depăşit orice aşteptare.
Care este mesajul pe care chipul unui sfânt îl trimite tânărului de astăzi?
Sfinţii sunt partea cea mai bună de pe Pământ. Sunt persoane normale care s-au implicat să lase o lume puţin mai bună şi nu s-au resemnat în faţa problemelor oamenilor, care erau grave atunci şi sunt grave şi astăzi. Sfinţii sunt „frumoşi”, pentru că este o frumuseţe care vine din suflet. Expunându-le chipurile la ferestre şi la uşa casei, un tânăr se înconjoară de persoane frumoase, iar acest lucru transmite un mesaj: că şi el poate să obţină această frumuseţe! Sunt adevărate cuvintele Sf. Bernard de Clairvaux: „Dacă acesta, dacă acela…de ce nu şi eu?”.
Traducere: Andrei Hrişman
Sursa:zenit.org