Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Referendumul pentru familie va fi organizat pe 7 octombrie 2018

 
Referendumul pentru familie va fi organizat pe 7 octombrie 2018
  • 02 Sep 2018
  • 5038

Referendumul pentru familie va fi organizat pe 7 octombrie a.c. și se bucură de sprijinul politic al majorității parlamentare: a afirmat sâmbătă, 1 septembrie a.c. președintele Camerei Deputaților Liviu Dragnea, citat de Agerpres.

Familia și modificarea Constituției

Inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției în ce privește definirea familiei, lansată de Coaliția pentru familie, a fost adoptată de Camera Deputaților în luna mai 2017. Inițiativa solicită modificarea textului constituțional astfel încât să se precizeze că familia se întemeiază pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie, nu între soți, așa cum este în prezent. Mai precis, alineatul 1 al articolului 48 din Constituție urmează să fie formulat în următorii termeni: «Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor». În prezent, alineatul amintit prevede că «familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor». Revizuirea Constituției este definitivă după aprobarea ei prin referendum, iar pentru a fi validat, referendumul are nevoie de o prezență la vot de peste 30%. Inițiativa cetățenească de redefinire a familiei în Constituţie a fost lansată de Coaliția pentru familie și a adunat semnătura a trei milioane de persoane.

Coaliția pentru familie

Reprezentanții Coaliției amintesc că în ultimii zece ani parlamentul de la București a respins cinci propuneri legislative privind parteneriatul civil (2008, 2011, 2013, 2014 şi 2015) și că inițiativa cetățenească privind redefinirea familiei nu-și propune incriminarea persoanelor care se declară homosexuale. Mai mult, actuala inițiativă ”nu e o provocare, ci o reacţie, chiar una întârziată, din partea societăţii civile româneşti”. La baza demersului civic se află, potrivit Coaliției pentru familie, o convingere fundamentală: întemeierea unei familii trebuie să se facă pe o fundaţie solidă, care este legătura de dragoste bazată pe complementaritatea biologică, emoţională şi psihologică dintre un bărbat şi o femeie.

Bisericile susțin referendumul pentru familie

În martie 2018, când s-a vorbit de posibilitatea legalizării parteneriatului civil, Biserica ortodoxă română și celelalte culte din România au reiterat susținerea referendumului pentru familie, nu și a parteneriatului civil. La solicitarea presei centrale, purtătorul de cuvânt al Bisericii ortodoxe, Vasile Bănescu, a ținut să sublinieze că referendumul aduce ”o completare a articolului referitor la familie din Codul civil românesc” și ”nu este o modificare care să aibă consecințe defavorabile cuiva din România. Dacă ar fi fost asemenea consecinţe identificate de specialiştii din zona jurisprudenţei, acest lucru ar fi fost penalizat de Curtea Constituţională a României, care a spus că referendumul este complet valid, că nu aduce nicio atingere nici unei alte persoane sau minorităţi din România”.

”Parteneriatul civil” afectează mama și copilul

Cât privește parteneriatul civil, Biserica ortodoxă și-a exprimat dezacordul față de această ”alternativă la căsătorie” aducând rațiuni ce țin de interesul copiilor. ”Considerăm”, se afirmă într-un comunicat de presă din 28 februarie 2017, ”că instituționalizarea unei forme alternative de familie este contrară credinţei creştine şi tradiției poporului român, cu posibile consecinţe grave pentru viaţa morală, familială şi socială a acestuia. Din punct de vedere creștin, dar și constituțional, cu excepția adopției și a înrudirii de sânge, familia se naște exclusiv prin căsătoria dintre un bărbat şi o femeie. Parteneriatul civil nu ar face decât să încurajeze concubinajul și să deresponsabilizeze pe cei doi parteneri în detrimentul mamei și al copilului. Încercările de redefinire a familiei naturale şi tradiționale, confirmată moral și legislativ de-a lungul istoriei umanității, par să facă parte dintr-o agendă ideologică care discreditează valorile și binefacerile sociale ale familiei. Biserica Ortodoxă Română va continua să apere și să promoveze valorile fundamentale ale familiei tradiţionale, benefice pentru prezentul şi viitorul societăţii româneşti”.

Papa Francisc: familia, alianța dintre un bărbat și o femeie

Din Coaliția pentru familie fac parte 47 de asociații și federații din diferite domenii ale societății, printre care se numără Asociația Familiilor Catolice din România „Vladimir Ghika” și Federația Acțiunii Catolice din România. Anunțul privind stabilirea datei referendumului pentru familie a venit la câteva zile după cea de-a noua Întâlnire mondială a familiilor, organizată de Biserica catolică în Irlanda în perioada 21-26 august a.c. pe tema ”Evanghelia familiei, bucurie pentru omenire”. Într-un tweet de susținere a Întâlnirii, papa Francisc a scris că ”familia este icoana lui Dumnezeu, alianța dintre un bărbat și o femeie care generează viață și comuniune”.

 



Sursa:vaticannews.va/ro