Aproximativ opt mii de lăcașuri de cult, biserici și moschei, au fost închise de la începutul anului curent în Rwanda: denunță site-ul creștin World Watch Monitor, consultat de cotidianul Sf. Scaun ”L’Osservatore Romano”. Potrivit site-ului amintit, o directivă a guvernului cere să fie închise locurile de cult creștine și musulmane care nu îndeplinesc suficiente criterii de igienă și securitate. Hotărârea guvernului a trezit nemulțumire în rândul comunităților creștine locale, catolice și protestante, care susțin că directiva autorităților este aplicată instrumental.
”Religia are o modalitate de funcționare ce nu poate fi comparată cu regulamentul vreunui partid politic sau asociații”, a spus pentru agenția Fides preotul Donald Zagore, teolog ivorian din Societatea de Misiuni Africane. ”Voința de a face ordine în dezordine este una”, a mai spus preotul catolic, ”dar altceva este să sufoci, conștient sau inconștient, natura profetică a religiei. A închide bisericile și a stabili criteriile pentru a deveni slujitori ai cultului”, se întreabă teologul ivorian, ”poate fi o soluție cu adevărat potrivită pentru religie în Africa?”
În opinia autorităților, decizia de a închide mii de lăcașuri de cult se justifică prin numărul disproporționat al acestora în raport cu populația țării. La rândul lor, comunitățile religioase au criticat hotărârea spunând că aceasta nu ține cont de realitatea satelor din țara africană, cu un număr mic de locuitori, și de distanța foarte mare dintre localitățile rurale. În plus, lipsa infrastructurii dintre centrele locuite a împins comunitățile să-și construiască propria biserică pentru a nu-i face pe credincioșii să parcurgă în fiecare zi zeci de kilometri pe jos pentru a participa la Sf. Liturghie.