Vocaţia prieteniei cu Domnul s-a aflat în centrul omiliei Sfintei Liturghii celebrată de papa Francisc luni, 14 mai, în capela Casei Sfânta Marta din Vatican, omilie inspirată din Evanghelia după sfântul Ioan, capitolul 15. Sfântul Părinte a evidenţiat fidelitatea lui Isus faţă de acest dar, ce implică aceiaşi atitudine şi din partea noastră.
Papa Francisc: «Am primit darul prieteniei cu Domnul ca destin, ca vocație a noastră: să trăim prietenia cu Domnul, [să fim] prieteni ai Domnului. Acelaşi vocaţie a fost primită şi de apostoli, într-un mod mai intens, însă chemarea este aceiaşi. Noi toți creștinii am primit acest dar: deschiderea, accesul la inima lui Isus, prietenia lui Isus. Am primit ca destin darul prieteniei. Isus, vocaţia noastră este de a-i fi prieteni. Este un dar la care Domnul ţine, pe care-l păzeşte şi căruia îi este credincios.»
Însă, îndepărtarea de vocaţia prieteniei cu Isus, primită în dar, duce la o schimbare de destin, la apostazie, la transformarea din prieteni în duşmani ai Domnului:
Papa Francisc: «Isus este prietenul nostru. Însă Iuda, așa cum spune textul biblic, a mers spre o soartă nouă, spre un alt destin pe care l-a ales în mod liber, îndepărtându-se de Isus. Aceasta înseamnă apostazia: îndepărtarea de Isus, un prieten care devine dușman sau un prieten care devine indiferent, un prieten care se transformă într-un trădător.»
Sfântul Părinte ne îndeamnă să reflectăm la măreţia unui astfel de dar: de a fi prieteni cu Isus, dar pe care Domnul nu ni-l refuză nici atunci când ne îndepărtăm de El, Isus continuând să ne aştepte. De aceea, pontiful ne indică rugăciunea pentru primirea harului de a rămâne în iubirea lui Isus, în prietenia cu El.
Papa Francisc: «Să ne gândim la asta. El nu renegă acest dar al prieteniei cu noi, nu ne tăgăduieşte, ci așteaptă până la sfârșit. Și când noi, din cauza slăbiciunii noastre, ne îndepărtăm de la Isus, El ne așteaptă, El așteaptă şi continuă să ne spună: "Prietene, te aștept. Prietene, ce vrei? Prietene, de ce mă trădezi cu un sărut? El este credincios în prietenie și trebuie să-i cerem şi noi harul să rămână în iubirea lui, harul de a rămâne în prietenia lui, prietenia pe care am primit-o în dar de la el, ca destin.»
RV/AM