Redăm Mesajul Preafericitului Părinte Cardinal Lucian, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, cu ocazia întâlnirii Arhieparhiale a copiilor și tinerilor greco-catolici - Sibiu, 5 mai 2018:
Dragi tineri,
Mă bucur mult să vă știu reuniți în număr atât de mare în inima Ardealului, la Sibiu. Probabil pentru mulți dintre voi este prima experiență de acest fel, și sper să vă simțiți bine unii cu ceilalți, să vă cunoașteți mai bine, să vă faceți prieteni, să cântați și să vă rugați împreună. Doresc să mulțumesc părintelui protopop și întregii comunități din orașul gazdă pentru toată dăruirea și jertfa depusă. Un gând de gratitudine îi adresez Părintelui Tarcisio Favaro OCD, care vă va oferi o meditație asupra temei întâlnirii noastre.
Ați venit la Întâlnirea arhieparhială a tinerilor aici la Sibiu unii dintre voi poate din curiozitate, alții fiindcă un prieten sau parohul vostru v-a vorbit despre această întâlnire. Dar eu sunt convins că niciunul dintre voi nu a venit întâmplător. Sunteți oare și voi convinși de faptul că dacă sunteți astăzi aici în acest minunat oraș, este pentru că Cineva de acolo de sus, a făcut astfel încât să puteți veni?
Acel Cineva este o Persoană importantă. Este Persoana cea mai importantă. Pe care o întâlnim mereu când ne împreunăm mâinile și când ne rugăm, sau când mergem duminica la biserică, sau când îl descoperim sub chipul unui sărac sau nevoiaș. Și putem chiar să îi auzim glasul atunci când facem puțină liniște în noi și în jurul nostru. Când reușim să ne deconectăm puțin de rețelele și de activitățile de zi cu zi, și să ne „conectăm” la El. adică să intrăm în dialog cu El. Să îi vorbim, să îl ascultăm și să fim siguri că la fiecare mesaj pe care i-l trimitem, vom avea un răspuns. Acest prieten este Isus. El este și rămâne prietenul nostru. Așa cum a spus-o apostolilor acum 2000 de ani, tot astfel ne spune și nouă astăzi aici: „Voi sunteți prietenii Mei” (Ioan 15,14). Ce însemnă acest lucru? Înseamnă că putem să Îi vorbim lui Isus ca unui prieten bun și drag. Și în fața unui prieten bun nu trebuie să ne fie teamă să ne deschidem sufletul. Gândiți-vă că de 2000 de ani încoace, Isus a fost alături atâtor mii și mii de tineri. Și sunt convins că are soluții și la nedumeririle și la întrebările voastre.
Eu știu că sunt multe problemele cu care vă confruntați zi de zi. Relația cu părinții, cu școala, grija pentru viitor, nesiguranța, dezamăgirile, singurătatea, faptul că vă simțiți neînțeleși… Și mai știu ceva: cu toții doriți să fiți fericiți. De aceea, prietenul vostru Isus Cristos vă îndeamnă astăzi să fiți curajoși, să nu vă temeți, după cuvântul Arhanghelului adresat Fecioarei Sfinte din Nazaret, cuvânt care a fost ales ca temă a întâlnirii „Nu te teme, Marie, căci ai aflat har la Dumnezeu” (Lc. 1, 30). Îndrăzniți, fiindcă Isus Cristos, Fiul Mariei, a biruit lumea! El este Mesia, Mântuitorul, singurul care poate să ofere sens și direcție vieților noastre.
Și chiar dacă se întâmplă să mai și cădem, trebuie să alergăm la El cu încredere, cu credință și cu dragoste. Nu cu frică că o să ne pedepsească, ci cu îndrăzneala pe care o avem față de un prieten bun. Să-I spunem: "Doamne, am făcut-o, am căzut, iartă-mă!". Și să fim siguri în acel moment că El ne aude și ne ascultă. Să avem certitudinea că El ne îmbrățișează cu drag şi ne dăruiește iertarea. Iar noi, tocmai fiindcă este prietenul nostru cel mai bun, ne vom hotărî să nu Îl mai supărăm prin păcatele noastre. Când vom fi convinși că El ne iubeşte şi Îl vom iubi și noi cu tărie, atunci nu ne vom mai simţi stingheri şi vom dori să nu mai fim despărţiţi niciodată de El.
Așa cum spunea Sfântul Părinte Papa Francisc la audiența generală de miercuri, 25 aprilie 2018: „Nu suntem singuri. Maica Biserică se roagă pentru ca fiii săi, renăscuți prin Botez, să nu cadă în fața amenințărilor celui rău, ci să le învingă prin puterea Învierii lui Cristos”. Și noi acum și aici la Sibiu, putem repeta cu credința Sfântului Pavel: „toate le pot în Cristos, Cel care mă întăreşte” (Filipeni 4,13). Așa ne învață Papa Francisc: „toți putem învinge, putem să le învingem pe toate, dar cu tăria care ne vine de la Isus”.
Acest lucru vă îndemn și eu și vă îmbrățișez pe fiecare dintre voi cu bucurie.
Al vostru,
† Cardinal Lucian
Arhiepiscop și Mitropolit
Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică