«Mă aflu aici pentru a vă spune că vă sunt alături, cu inima, cu rugăciunea, vă sunt alături când celebrez Sfânta Liturghie, implorând de la Principele Păcii tăcerea armelor. Și, îl mai rog să nu mai trebuiască să faceți sacrificii enorme pentru a-i întreține pe cei dragi», a spus Sfântul Părinte adresându-se comunității greco-catolice ucrainene din Roma, în cadrul vizitei pastorale la bazilica minoră "Sfânta Sofia", desfășurată duminică după-amiază.
Precedent, în salutul adresat pontifului, arhiepiscopul major de Kiev, Preafericirea Sa Sviatoslav Schevchuk, a atins și chestiunea dramaticului conflict în curs, în Ucraina, ce a constrâns milioane de persoane să emigreze. Arhiepiscopul a amintit și numeroasele femei ucrainene care lucrează în familii italiene, ca îngrijitoare sau menajere față de care pontiful a avut cuvinte de afecțiune și apreciere, spunând: «Arhiepiscopul major a vorbit despre mamele și bunicile ucrainene care transmit credința; au transmis credința, în mod curajos; acești bunici curajoși și-au botezat fiii. Dar și în prezent – spun aceasta în cunoștință de cauză – aceste femei fac mult bine aici, la Roma, în Italia, îngrijindu-se de copiii din familiile în care lucrează, transmițând credința în familii care, de multe ori, sunt căldicele în trăirea credinței.»
«Sunteți prețioase și îl vestiți pe Dumnezeu în multe familii italiene, în cel mai frumos mod când, prin munca pe are o desfășurați, vă îngrijiți de persoane printr-o prezență plină de atenție și discretă în același timp», a spus papa Francisc vorbind despre mărturia de credință dată de aceste femei prin bunătatea și prin comportamentul lor corect.
Totodată, în cadrul salutului adresat comunității, papa Francisc a citat trei figuri importante pentru comunitate: cardinalul Slipyi, care a dorit și a edificat bazilica Sfânta Sofia; episcopul Chmil, despre care a spus că i-a făcut mult bine pe vrea când era băiețandru, în Argentina, învățând de la el să slujească la Sfânta Liturghie, ca ministrant, și să citească alfabetul ucrainean, să aprecieze frumusețea liturgiei bizantine și să înțeleagă încercările traversate de comunitatea greco-catolică în perioada prigoanei ateiste din secolul trecut. Cea de-a treia persoană citată de papa Francisc este cardinalul Husar, pe care l-a numit "călăuză și frate major pentru mulți".
RV/AM