Întâlnirea interreligioasă și ecumenică pentru pace, pe care papa Francisc a definit-o "un moment foarte semnificativ" al călătoriei apostolice în Bangladesh, a avut loc vineri 1 decembrie 2017, în grădina arhiepiscopiei din Dhaka. Discursul pontifului a fost precedat de imnuri și dansuri tradiționale, de salutul a cinci reprezentanți ai unor comunități religioase și ai societății civile și de "Cântul pentru pace". "Pentru a exprima dorința comună de armonie, fraternitate și pace", a spus pontiful, explicând astfel motivul întâlnirii interreligioase și ecumenice de la Dhaka.
Papa Francisc: «Fie ca întâlnirea noastră din această după-amiază să fie un semnal clar al eforturilor liderilor religioși și al discipolilor religiilor prezente în această țară pentru a trăi împreună în spiritul respectului reciproc și al bunăvoinței. În Bangladesh, unde dreptul la libertate religioasă este un principiu fundamental, această angajare să fie un apel respectuos dar ferm destinat celor care vor încerca să alimenteze diviziunea, ura și violența în numele religiei.»
"Cultivarea deschiderii inimii" este condiția necesară unei culturi a întâlnirii, a spus papa Francisc, explicând că deschiderea inimii reprezintă o poartă care permite inițierea unui dialog de viață, nu doar un simplu schimb de idei. Deschiderea inimii – a continuat - "necesită bunăvoință și primire, dar nu trebuie confundată cu indiferența sau cu reticența în ceea ce privește exprimarea convingerilor noastre cele mai profunde", fiind întotdeauna necesare smerenia, onestitatea și respectul.
Deschiderea inimii este totodată o scară ce atinge Absolutul și ne îndeamnă să ne purificăm inimile, găsind astfel "înțelepciunea și forța necesare pentru a le întinde tuturor o mână a prieteniei". De asemenea, este un drum care duce spre căutarea binelui aproapelui nostru.
Papa Francisc: «Solicitudinea religioasă în privința binelui aproapelui nostru, care izvorăște dintr-o inimă deschisă, curge asemenea unui mare fluviu, irigând pământurile aride și abandonate ale urii și corupției, ale sărăciei și violenței care ruinează atât de mult viața omenească, divide familiile și desfigurează darul creației.»
Cooperarea dintre credincioși este inima vie a unei culturi a armoniei și a păcii, a mai spus pontiful, subliniind că lumea are mare nevoie de o astfel de inimă care bate cu forță pentru a contrasta virusul corupției politice, al ideologiei religioase distructive, al tentației de a închide ochii în fața necesităților celor săraci, ale refugiaților, ale minorităților persecutate și vulnerabile. "Prin angajarea comună în favoarea binelui comun îi vom ajuta pe toți credincioșii să crească în înțelepciune și sfințenie pentru a construi o lume tot mai umană, unită și pacifică", a mai spus pontiful în încheierea reflecției prilejuită de întâlnirea interreligioasă și ecumenică pentru pace, cu desfășurare la Dhaka, în cadrul călătoriei apostolice în Bangladesh.
RV/AM