Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Deși e dezamăgit de păcatele noastre, Dumnezeu nu-și retrage iubirea sa

 
Deși e dezamăgit de păcatele noastre, Dumnezeu nu-și retrage iubirea sa
  • 08 Oct 2017
  • 4088

”Cu toate că poate fi dezamăgit de greșelile și păcatele noastre, Dumnezeu nu-și retrage cuvântul, nu se oprește și, mai ales, nu se răzbună”: a spus papa Francisc la rugăciunea ”Îngerul Domnului”, recitată duminică împreună cu mii de credincioși din Piața Sfântul Petru. La saluturile finale, pontiful a menționat beatificarea, sâmbătă, la Milano, a pr. Arsenie din Trigolo, preot din rândul Fraților minori capucini.

Comentând pe larg evanghelia duminicii din ritul roman sau latin, cu parabola viticultorilor ucigași (Mt 21, 33-43), papa Francisc a subliniat ”atitudinea posesivă” a cultivatorilor. Ei nu se consideră ”simpli administratori, ci proprietari și refuză să predea recolta”. Mai mult, servitorii trimiși să preia roadele, sunt maltratați și uciși, comportându-se la fel chiar și cu fiul stăpânului. Această povestire ilustrează de o manieră alegorică reproșurile pe care profeții le spuneau despre istoria poporului lui Israel.

Papa Francisc: «Este o istorie care ne aparține: se vorbește de legământul pe care Dumnezeu a vrut să-l stabilească cu omenirea și la care ne-a chemat să participăm și pe noi. Această istorie a legământului, însă, ca orice poveste de iubire, cunoaște momente pozitive dar este marcată și de trădare și respingere».

Pentru a lăsa de înțeles felul în care Dumnezeu Tatăl răspunde la respingerea care se împotrivește iubirii și propunerii legământului său, pagina evangheliei prezintă această întrebare: Când va veni stăpânul viei, ce le va face acelor viticultori? (v. 40).

Papa Francisc: «Această întrebare subliniază că dezamăgirea lui Dumnezeu în fața relei purtări a oamenilor nu este ultimul cuvânt. Aceasta este marea noutate a creștinismului: un Dumnezeu care, deși este dezamăgit de greșelile și păcatele noastre, nu-și retrage cuvântul, nu se oprește și, mai ales, nu se răzbună!».

Prin intermediul a ceea ce Scriptura numește ”pietrele aruncate” deoparte, și Cristos este prima piatră pe care au aruncat-o constructorii, prin situațiile de slăbiciune și păcat, Dumnezeu continuă să pună în circulație «vinul nou» al viei sale, milostivirea. ”Există o singură piedică în fața voinței tenace și blânde a lui Dumnezeu: mândria noastră, prezumpția noastră, care uneori devine violență. În fața acestor atitudini și acolo unde nu se produc roade, Cuvântul lui Dumnezeu își păstrează toată forța de dojană și avertisment: «Împărăția lui Dumnezeu va fi luată de la voi și dată unui popor care va aduce roadele cuvenite» (v. 43)”.

În viața creștină, producerea roadelor pe care Dumnezeu le așteaptă nu poate fi amânată la infinit pentru că, a mai spus Sfântul Părinte, există întotdeauna ”urgența de a răspunde prin roade la chemarea Domnului, care ne cheamă să devenim via sa, ne ajută să înțelegem ce este nou și original în creștinism. Acesta nu este atât o serie de porunci și norme morale, ci mai presus de toate propunerea de iubire pe care Dumnezeu, prin Isus, a făcut-o și continuă să o facă omenirii. Este o invitație de a intra în această istorie de iubire, devenind o vie vivace și deschisă, bogată în roade și în speranță pentru toți. O vie închisă poate deveni sălbatică și să producă struguri sălbatici. Suntem chemați să ieșim din vie pentru a ne pune în slujirea fraților care nu sunt cu noi, pentru a ne îndemna și încuraja unii pe alții, pentru a ne aminti că trebuie să fim via Domnului în orice ambient, chiar și în cele mai îndepărtate și dificile. Să cerem mijlocirea Preasfintei Fecioare Maria – a fost îndemnul final al papei Francisc – ca să ne ajute să fim pretutindeni, mai ales la periferiile societății, via pe care Domnul a plantat-o pentru binele tuturor”.

La saluturile finale, Sfântul Părinte a menționat prezența familiilor și a multor grupuri de pelerini din Italia, Australia, Franța, Slovacia și din Polonia, aceștia din urmă marcând în această duminică ”Ziua papei”. În fine, pontiful a făcut cunoscut tuturor faptul că începând de ieri, Biserica are un nou Fericit:

Papa Francisc: «Dragi frați și surori, ieri la Milano a fost proclamat Fericit părintele Arsenie din Trigolo (în lume, Giuseppe Migliavacca), preot din rândul Fraților minori capucini și fondator al congregației Surorile Preasfintei Maria Mângâietoare. Să-l lăudăm pe Domnul pentru acest smerit discipol al său, care nici în adversități și încercări nu și-a pierdut vreodată speranța».

Primiți, în fine, Binecuvântarea apostolică a papei Francisc, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.

(rv – A. Dancă)



Sursa:ro.radiovaticana.va