Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Cele trei suferințe din Iad

 
Cele trei suferințe din Iad
  • 16 Iun 2017
  • 5789

„Voi ce intrați aici, lăsați orice speranță!“, spunea Dante Alighieri despre Iad. Dincolo de această formulă celebră, tradiția și teologia catolică pot identifica trei caracteristici principale ale iadului.

Golul

Omul este făcut pentru infinit. După imaginea Creatorului său, omul are nevoie de a iubi și de a fi iubit. Este o nevoie universală și infinită. Dar Iadul este lipsit de dragoste, de orice bine, de toate lucrurile frumoase și interesante. Precum o persoană se sufocă cu un sac pe cap și caută în disperare aer, la fel în Iad sufletul caută binele. Este o panică veșnică. Precum o persoană înfometată, vorbește obsedată de mâncare și caută hrană înebunită, la fel de înebunit e și sufletul în iad. Sufletul este destrămat, știind că este făcut pentru binele infinit, dar se găsește blocat în ură pentru totdeauna.

Remușcarea

„Unde viermele nu doarme şi focul nu se stinge” este o imagine adesea folosită de tradiția catolică pentru a ilustra remușcarea sufletului în iad. Fiecare își va aminti păcatelor sale, dar și cea a jertfei lui Isus, atât de mare, însă atât de inutilă pentru el însuși. Își va aduce aminte de toate chemările lui Dumnezeu, de toate harurile pe care El le-a trimis de-a lungul vieții și nu a știut să profite de ele, ci le-a respins de dragul „comorilor de pe pământ, unde molia şi rugina le strică şi unde furii le sapă şi le fură”. (Mt 6, 19)

Veșnicia

Veșnicia a fost creată pentru Cer, pentru a asigura odihna sufletelor. Dar acest concept se aplică și în Iad. „Divina trompetă a justiției sună veșnic în iad; ea sună aceste cuvinte teribile celor condamnați: mereu, mereu; niciodată, niciodată“, spunea Sfântul Alphons de Liguori în Calea Mântuirii.

Să ne ferim de Iad atât noi cât și ceilalți, și precum Sfânta Caterina de Sienne să ne rugăm pentru cei care pot fi în acest pericol, încrezându-i îndurării divine: „Cum aș putea îndura Doamne, ca unul dintre cei pe care i-ai făcut după chipul și asemănarea Ta, să se piardă și să scape din mâinile Tale? Nu, în nici un caz nu vreau ca unul dintre frații mei să se piardă, niciunul dintre cei cu care mă simt unit printr-o naștere identică prin natură și prin har."

Traducere: ACC



Sursa:it.aleteia.org

Știri din aceeași categorie